Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > V Teplicích už ví, jak na bioodpad

V Teplicích už ví, jak na bioodpad



Vyvěšeno: 7. 4. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 15-2022

bioodpad.jpgV Teplicích už ví, jak na bioodpad

Hnědá nádoba na bioodpad. Znají ji zejména majitelé rodinných domků, kteří ji používají na kuchyňské zbytky rostlinného původu a na odpad ze zahrad a předzahrádek. Málokdo však ví, že do hnědé nádoby na bioodpad lze v některých obcích dát kuchyňský odpad i živočišného původu. Některé kompostárny, kam se hnědé nádoby na bioodpad vyvážejí, mají technologie, které si s kuchyňským odpadem živočišného původu poradí. Jediné, co je potřeba, je třídit zodpovědně a znát podmínky a pravidla kompostárny, do které míří bioodpad z vaší hnědé nádoby.

Po zavedení zákonné povinnosti třídění bioodpadu v roce 2015, přistavila plošně některá města nádoby na bioodpad do sídlišť.  Bohužel z důvodu velmi špatné kvality třídění tuto službu do půl roku zrušila. Bioodpad byl znečištěný a nemohl být přijímán ke zpracování v kompostárně. Skončil nakonec stejně na skládce. V posledních letech bioodpady tvoří cca 40–50 % celkového množství vyprodukovaného komunálního odpadu. Obce i města se v současné době zabývají jak naložit s bioodpadem, aby neskončil na skládce s komunálním odpadem. A produkci komunálního odpadu je potřeba rapidně snížit: Produkce komunálního odpadu - 16. prosinec 2021 - Události | Česká televize (ceskatelevize.cz). Mnoho občanů vlastně ani neví, co patří do hnědých nádob na bioodpad..

Co je to bioodpad?

Bioodpad je všechen odpad biologického původu. Patří sem zbytky z kuchyně nebo veřejného (či neveřejného) stravování. Vše, co oloupete, okrájíte, nesníte nebo na co nemáte chuť. Dále do bioodpadu patří posekaná tráva, uřezané větve, dřevo a zbytky ze zemědělské výroby. Jedná se o odpady, které podléhají aerobnímu (za přítomnosti kyslíku) nebo anaerobnímu (bez přístupu kyslíku) rozkladu. 

Co mohu vyhazovat do hnědé nádoby na biooodpad?

Pokud jsou v místě vašeho bydliště hnědé kontejnery na bioodpad, stačí zjistit, co do nich lze vyhazovat, a především nevhazovat do nich nic jiného! Na hnědých nádobách bývá vždy uvedeno, co do kontejneru na bioodpad patří. Je to především odpad rostlinného původu – zbytky ovoce a zeleniny, slupky, čajové sáčky, kávové sedliny včetně papírových filtrů, papírová plata na vejce, tráva, plevel, drny se zeminou, košťály a celé rostliny, zbytky rostlin, listí, větve, piliny, hobliny, kůra, štěpka, seno, sláma, vychladlý popel ze spalování dřeva.

Jak je možné dávat kuchyňský odpad živočišného původu do hnědých nádob na bioodpad?

Každá kompostárna má svá pravidla a kompostuje jiný bioodpad. Je dobré vždy vědět, kam vaše odpady putují a jak tato kompostárna dokáže odpady přetvořit na kompost. Ve vybraných kompostárnách dokáží kompost vytvořit i z kuchyňského odpadu živočišného původu. Tyto odpady potřebují projít nejdříve hygienizací, která zahubí patogeny, mikroorganismy a další choroboplodné zárodky. Poté se tento odpad za několik týdnů přetvoří na kvalitní kompost. Ve videoreportáži si můžete shlédnout, jak je možné nakládat s bioodpadem, tak, že se ani jedna z jeho podsložek nebude nacházet ve směsném komunálním odpadu. Video projekt Když se s odpady nakládá dobře: Bioodpad | Komunální ekologie (komunalniekologie.cz)

Dobrá praxe v Teplicích    

V Teplicích již rok třídí odpad, který vyprodukují v kuchyni. Tři sta padesát domácností v sedmi vytipovaných několika vchodových panelových bytových domů se zapojilo do pilotního projektu, který ukázal, jak lze kuchyňský odpad znovu využít a zároveň snížit množství odpadu vyváženého na skládku. Tepličtí občané třídí veškeré zbytky z kuchyně (vařená jídla i zbytky živočišných produktů), které dávají do perforovaných košíků s kompostovatelnými sáčky. Ty pak následně vyhazují do společných uzamykatelných odvětrávaných nádob, které se sváží jednou týdně. Uzamykatelné nádoby eliminují znečištění odpadu nezapojenými občany. Výsledky projektu, který v České republice nemá obdoby, předčily očekávání. Za šest měsíců se podařilo vysbírat téměř devět tun kuchyňského odpadu. Vzhledem k úspěchu tohoto projektu, dojde v Teplicích od dubna letošního roku k jeho rozšíření, třídit bude více než tisíc domácností a necelé dva tisíce občanů. Na rozšíření projektu se bude s Teplicemi finančně podílet i Ústecký kraj,  v rámci programu pro zlepšování odpadového hospodářství měst a obcí Ústeckého kraje. Díky úsilí obyvatel Teplic je odpadové hospodářství města ekologičtější a má pozitivní dopad i na rozpočet města.

Mohu ovlivnit výši skládkovacího poplatku?

Poplatek za uložení odpadu na skládku se bude v následujících letech rapidně zvyšovat, a to až na čtyřnásobek současné částky. Pro zachování současné výše skládkovacího poplatku musí obce a města dosahovat určitého množství využitelných odpadů (SKO, objemný odpad) ukládaných na skládku na jednoho obyvatele za daný rok. V roce 2022 je to 190 kg a do roku 2029 to bude už jen 120 kg. Nejlepší způsob, jak snížit odpady ukládané na skládku je naučit se odpad třídit. Obce po celé České republice zřizují kompostárny pro zužitkování veřejné zeleně, listí a odpadu. Povinné třídění bioodpadů se, na základě tzv. balíčku k oběhovému hospodářství, předpokládá do 31.12.2023.

Legislativní povinnost občanů třídit ještě neznamená, že budou k odpadům přistupovat zodpovědně. Je proto důležité, občany důkladně seznamit s možnostmi a způsoby pohodlného třídění a nastavit celý systém třídění tak, aby byl jednoduchý a zároveň fungoval efektivně, například tak, jak to nyní funguje v Teplicích.

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

BIOODPAD | TŘÍDĚNÍODPADU.CZ (trideniodpadu.cz)
Proč jsou zrovna Teplice průkopníkem v třídění kuchyňského odpadu? - iDNES.cz
Poskytované služby - BioImpro s.r.o.
Kompostárny, výroba kompostu – Mašťov, Chomutov | idatabaze.cz
JRK | Úvod - Pro méně odpadu (meneodpadu.cz)
OODP-Metodicky_pokyn_NZ_Zarazovani_FINAL-29062021.pdf (mzp.cz)


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 7. 04. 2022 7:20