Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Čerstvé potraviny přímo od farmáře? Jasně, zkuste bedýnkování

Čerstvé potraviny přímo od farmáře? Jasně, zkuste bedýnkování



Vyvěšeno: 11. 5. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 19-2022

bedynka.jpgČerstvé potraviny přímo od farmáře? Jasně, zkuste bedýnkování

Nemáte čas nakupovat potraviny nebo se vám nezamlouvá kvalita potravin v supermarketech? Rádi byste ochutnali regionální potraviny a speciality od českých farmářů? Tak to jsou pro vás bedýnky ideální. Farmářský trh, který si užijete z pohodlí svého domova.

Co je to bedýnkování?

Bedýnkováním se kvalitní čerstvá zelenina a ovoce dostane rychle od farmáře ke spotřebiteli.  Stačí, když si vyberete některého z dodavatelů takových bedýnek, vyplníte dotazník nebo nakoupíte jako na e-shopu, a pak se jen můžete těšit na zásilku, která za vámi přijede až domů, anebo si ji můžete vyzvednout na odběrném místě a ušetříte za dopravu. Jedním z takových dodavatelů jsou např. SvetBedynek.cz, Freshbedynky.cz, které nabízejí variantu bedýnek ovocných, zeleninových a kombinovaných, stejně tak jako možnost sestavit si obsah bedýnky dle vlastního výběru.

Tento systém velmi úspěšně už několik let funguje např. ve Francii, ve Švýcarsku, v Německu, ve Velké Británii a v dalších zemích. Zákazník si kupuje sezónní zeleninu a ovoce, která je bez chemických ošetření a většinou sklizená v den koupě. V posledních letech vzrůstá obliba také v České republice.

Obsah bedýnek

Zelenina a ovoce by měla odpovídat jak ročnímu období, tak místním podmínkám, v bedýnkách by se tedy neměly objevovat ananasy nebo papriky v prosinci. Přesto musí nabídka zůstat natolik pestrá, aby neodradila zákazníka ani v zimních a prvních jarních měsících. Důležité je tedy i skladování potravin, které vydrží dlouho čerstvé, jako jsou například brambory, mrkev nebo jablka. Někteří nabízejí do bedýnek i maso, mastné výrobky, vajíčka, sýry, bylinky, ….

Nabídky velikostí bedýnek bývají různé, většinou se pohybují od 3 kg do 10 kg.

Výhody pro spotřebitele/výrobce

  • Žádná chemie a jasný původ.
  • Bedýnky obsahují sezónní potraviny, které se pěstují ve vaší lokalitě, takže původ potravin i způsob pěstování je zaručen. Máte možnost se osobně seznámit s vaším farmářem a podívat se na způsob a místo pěstování.
  • Čerstvost. U sezónních potravin se většinou dodržuje pravidlo dodání do 24 hodin od sklizně.
  • Kvalitu potravin často zaručuje bio certifikát dodavatele.
  • Přiměřená cena. Náklady na distribuci bedýnek jsou sice nižší než v obchodních řetězcích, ale cena potravin odpovídá jejich kvalitě, proto nemůžete čekat supermarketové akční ceny.
  • Podpora místních farmářů a zemědělců. Odběrem bedýnek podporujete místního farmáře nebo zemědělce, rozvoj a existenci drobných hospodářů, jejichž práce má ve velké většině pozitivní vliv na okolní přírodu a krajinu.
  • Šetrné chování vůči přírodě. Odebírání bedýnek probíhá buď v plastových bedýnkách či košících, které se používají opakovaně nebo v obalech, které minimálně zatěžují přírodu (kartonové bedýnky, papírové tašky). Žádné zbytečné igelitové sáčky, do kterých nakupujete v supermarketech.
  • Poznáte možná nové druhy zeleniny. Často se v bedýnkách objevují pro někoho i méně známé druhy zeleniny jako je chřest, patison, tuřín, vodnice, rebarbora, artyčoky, černý kořen a další. K méně známým druhům obvykle farmáři přikládají recepty.

Nevýhody bedýnek

  • Pro někoho může být nevýhodou bedýnek to, že nikdy neví, co přesně bude bedýnka obsahovat.
  • Obsah bedýnky vždy závisí na úrodě a sezóně. Bioprodukty se většinou také liší velikostí a vzhledem od chemicky ošetřovaných, nablýskaných, bez chuti a často nedozrálých produktů ze supermarketů. Nemůžeme tedy čekat gigantické rozměry zeleniny a jejich na oko krásný vzhled.

Pro koho není určena

Lidem, kterým vadí, že někdy zelenina není tak čistá jako ze supermarketu (zvláště sklízená za deště), vyžaduje důkladnější omytí. Není dokonalá na pohled. Produkty nejsou chemicky ošetřeny, a tudíž se může stát, že se na ní může vyskytnout i nějaký hmyz (samozřejmě v rozumné míře a ne vždy). Nekupujte je v případě, že hledáte to nejlevnější na trhu a o kvalitu se nestaráte.

Možnost bedýnek na Mostecku

Zde máte pár tipů na zemědělce/firmy zavážející bedýnky do Mostu:

Hodně lidí už pochopilo, že co se vypěstuje v ČR je nejlepší a hlavně čerstvé, proto chodí k farmářům. Jak na zeleninu, ovoce, tak na maso či mléko. Chcete-li mít kvalitní jídlo na talíři a nezatěžovat svůj organismus zbytečnými chemikáliemi, tak bedýnky jsou pro vás jasnou volbou.

Ing. Hana Matějková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

https://www.ceskaselka.cz/bedynkovani-2016/
https://www.cz-test.cz/clanek/je-libo-cerstve-potraviny-primo-od-farmare-zkuste-bedynkovani
https://www.bedynkyvpohode.cz/kontakt/jak-funguje-bedynkovani/


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 11. 05. 2022 7:37