Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Žáci z mosteckých základních škol poznávali městské ptactvo

Žáci z mosteckých základních škol poznávali městské ptactvo



Vyvěšeno: 13. 6. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 24-2022

IMG20220608091131.jpgŽáci z mosteckých základních škol poznávali městské ptactvo

Ptáci jsou všude kolem nás, ale většina z nás si jich bohužel nevšímá nebo je nevnímá. Tento pohled na naše ptačí sousedy se snažilo Ekologické centrum Most změnit a vytvořilo, za finanční podpory Statutárního města Most, terénní program s názvem „Kdopak, je to na krmítku?“ Poselstvím programu bylo žáky základních škol seznámit s městským ptactvem, jejich problémy a probudit v nich zájem o malé opeřence a kdoví, možná objevit i nového amatérského ornitologa.

Ptáci jsou tak trochu opomíjeným druhem zvířat. Přitom ochrana přírody a ptáků je s rostoucí globalizací světa čím dál tím víc důležitější. Ačkoliv to tak na první pohled nemusí nevypadat, pokud by vymřela populace ptáků, máme my lidé podstatný problém. Byla by narušena celá přírodní rovnováha a harmonie.

IMG20220510092704.jpgVytvořením nového terénního programu „Kdopak, je to na krmítku?“ chtělo Ekologické centrum Most žákům přiblížit naše ptačí sousedy. Seznámit žáky s těmi nejčastějšími druhy, které mohou ve městě potkat, a především předat myšlenku, aby nepodceňovali důležitost ptactva v přírodě.

„Ptačí“ projekt je rozdělen do dvou částí, a to na jarní/letní a podzimní/zimní. V té první části se žáci sedmých tříd seznamovali s nejtypičtějšími městskými druhy, jak je poznat, jak hnízdí, jaký mají životní cyklus, co je ohrožuje ve městě. Všechny programy se uskutečnily v mosteckém parku Šibeník. Lektorky v jejich průběhu žáky seznámily i s těmi nejzajímavějšími perličky k jednotlivým druhům. Např. že, sýkora koňadra je krvelačný ptáček s ADHD sklony anebo že, holub domácí si dokáže vytvořit ve svém krku holubí mléko.

Poté žáci absolvovali komentovanou procházku, pod vedením zkušeného ornitologa z Oblastního muzea a galerie v Mostě, Ing. Jaroslava Bažanta. Každý žák obdržel pozorovatelský list a kapesní atlas ptáků, aby mohl v terénu ptáčky určovat. Žáci během procházky viděli či slyšeli cca 15 druhů ptáků. A protože opakování je matka moudrosti, po procházce měli žáci za úkol pomocí indicií poznat jednotlivé druhy ptáčků. O ptactvo je nutné se starat v průběhu celého roku, proto vytvořili žáci i pítka, která měli za úkol umístit do míst, kam budou ptáčkům nosit pravidelně vodu.

V druhé části, která bude probíhat na podzim, se žáci seznámí s migrací ptactva, jejich kroužkováním a správným přikrmováním.

Terénních programů se zúčastnily tři mostecké základní školy, a to ZŠ Václava Talicha 1855, ZŠ Obránců míru 2944 a ZŠ Okružní 1235. Programů se zúčastnilo 50 žáků.

Žáci si z těchto programů odnesli mnoho nových a zajímavých informací, které jistě využijí a my doufáme, že jim ptáci už nebudou lhostejní.

Terénní programy byly podpořeny Statutárním městem Most, děkujeme.

Ing. Hana Matějková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: archiv ECM


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 10. 06. 2022 12:19