Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Spoluobyvatelé našich zahrad

Spoluobyvatelé našich zahrad



Vyvěšeno: 17. 6. 2022
Sejmuto: 4. 7. 2022
Evidenční číslo: 25-2022

zahrady.jpgSpoluobyvatelé našich zahrad

Máte rádi zdravé rostliny a bohatou sklizeň na vaší zahrádce? Řešením, jak toho docílit je přírodní zahrada plná živočichů. Ptáci, motýli, slunéčka sedmitečná, škvoři, ježci, ropuchy, to je přírodní zahrada. V přírodní zahradě se vám dostává hojné a bezplatné pomoci od mnoha pilných zahradních spoluobyvatel. Lidé si tyto obyvatele rozdělili na užitečné a škodlivé. To v podstatě odporuje přirozené rovnováze, v níž má každý organismus důležitou roli.

V opravdové přírodní zahradě se proto musí vyskytovat obojí – organismy škodlivé i užitečné. Jen tak lze účinně a trvale zabránit masovému rozšíření spíše neoblíbených hostů. Zásada je nepoužívat pesticidy (jedy). Při používání chemie a postřiků umřou všichni – užiteční i škodliví jedinci. A když nebude škodlivý hmyz nebudou ani jejich predátoři.  A kdo, že nám pomáhá a koho potřebujeme mít na naší zahradě?

Užitečný hmyz

Dlouhososky, lumci, lumčíci, mšicomorky, parazitické vosičky, pestřenky, slunéčka, střevlíci, škvoři, zlatoočka jsou na našich zahradách vítanými spoluobyvateli. Jednoznačně nejznámějším členem jednotky proti mšicím je slunéčko. Pro přilákání tohoto hmyzu je vhodné upřednostňovat pestrou směs kvetoucích rostlin. Vysadit i květiny s drobnějšími kvítečky. Poskytnout v zahradě úkryt v podobě keřů a stromů, hromady listí, kamení a dřeva. Pro co největší rozmanitost hmyzích druhů je důležité, co nejméně sekat trávník. Pokud chcete na svoji zahradu nastěhovat motýly, nechte malou plochu zarůst kopřivami a divokými bylinami. Většina z nich totiž klade svá vajíčka právě na tyto rostliny, larvy se jimi pak živí.

Hmyzí domeček

Přilákat užitečný hmyz na zahradu vám pomůže hmyzí domeček, přesněji řečeno karavan. Najít na zahradě správné místo pro hmyzí domek není úplně jednoduché. Může se vám stát, že jej budete muset párkrát přestěhovat, než najde své uplatnění. Jiný příbytek totiž potřebují čmeláci, jiný potěší včely samotářky, do jiného se zase nastěhují střevlíci, škvoři, slunéčka sedmitečná nebo pavouci. Pokud se váš domeček zabydlí, můžete jej přesouvat do míst, kde si budou nájemníci hodovat na mšicích, sviluškách či nektaru. A jak si takový domeček vyrobit? Pro škvory nám například stačí jen hliněný květináč, drátek nebo provázek a sláma (popř. seno nebo dřevitá vlna). Drátkem uchytíme výplňový materiál uvnitř květináče, provlékneme skrze dírku na dně květináče a zavěsíme jej obráceně na strom nebo keř, tak, aby se hrana květináče dotýkala větví. Takové obydlí splňuje všechny standardy škvořího bytu a vy budete moci vhodnými přesuny určovat, kam mají vyrazit na své noční výpravy za potravou.

„Budko, budko, kdo v tobě přebývá?“

Místo používání pesticidů, zkuste raději vytvářet budky pro  hmyzožravé ptáky. Abyste poskytli „přístřeší“ co nejširšímu spektru ptáků, měli byste mít na zahradě vzrostlé stromy a husté keře, ve kterých se mohou ptáci snadno skrýt. Keře s bobulemi (hloh, svída, ptačí zob) navíc poskytnou ptáčkům dostatek potravy, a tak třeba nechají bez povšimnutí vaše borůvky. Další druhy ptáků zase uloví obtížný hmyz.

Velkým pomocníkem při regulaci nevítaného hmyzu na zahrádce jsou netopýři. O tomto faktu se málo ví vzhledem k noční aktivitě těchto sympatických savců. Plánky na netopýří budky získáte např. v Českém svazu ochránců přírody nebo v České společnosti na ochranu netopýrů nebo zde: Budky pro netopýry | Ochrana netopýrů ve stromech (sousednetopyr.cz)

„Mít tak na zahradě ježka“

Slýcháte za tichých večerů dupat po vaší zahradě ježky? Máte štěstí! Samotářského ježka si zahrádkáři váží nejen pro jeho roztomilý zjev. Je rovněž velmi pilným požíračem slimáků, plžů a hmyzu. Zvlášť během pozdního léta, kdy se připravuje k zimnímu spánku. Ideálním úkrytem jsou ježkoviště, neboli ježníky – hromady vytvořené z větví. Dobře poslouží ale i hromádky listí či slámy. Tento ukrýt můžeme vylepšit i postavením budky pro ježka. Jak taková budka pro ježka vypadá se dozvíte zde: Ježek na zahradě | Příroda Zahrada (priroda-zahrada.cz). V úkrytech ježci přečkávají nejen zimy, ale i dny po zbytek roku.

Jezírko a jeho obyvatelé

Z vodní oázy mají radost jak lidé, tak zvířata. Hmyz, včely, ptáci a ostatní živočichové k ní chodí pít. Proto u vodního prvku nezapomeňte na mělkou pobřežní zónu. Žáby a ropuchy z ní vycházejí na lov slimáků a plžů. Vodní vážky pomáhají likvidovat komáry, což jistě oceníte za vlahých letních večerů. A jak přilákat do zahrady ropuchy? Ropucha má ráda ke kladení vajíček pestře osazené zahradní jezírko. Jejím vítaným úkrytem přes den nebo v zimním období jsou hromady listí, trávy, suchého dřeva.

Spoluobyvatelé našich zahrad z řad živočichů jsou pro nás užiteční. Pokud budeme bojovat proti škůdcům chemií a postřiky, zabráníme spousty živočichům usídlit se na našich zahradách. Pamatujme na to, že můžeme místo postřiku pověsit na strom budku pro ptáky nebo hmyzí domeček. Vaše tělo i duše si odpočine v živé zahradě. Tam, kde v průběhu dne slyšíme švitoření nejrůznějších ptáků, pozorujeme pestrobarevné motýly a potřebujeme se koukat pod nohy, abychom náhodou nezašlápli některého z tvorů pracujících v trávě, se vám bude líbit. Budete zde mít zdravé rostliny a bohatou sklizeň.

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

Obyvatelé zahrady – Přírodní zahrada z.s. (prirodnizahrada.eu)
Užiteční živočichové v zahradě – Rady ze zahrady – Otevřená zahrada (otevrenazahrada.cz)
Užiteční pomocníci ve vaší zahradě | bauhaus.cz
Jak a proč přilákat na zahradu užitečné živočichy – Abecedazahrady.cz (dama.cz)
Budky pro netopýry | Ochrana netopýrů ve stromech (sousednetopyr.cz)
Přírodní zahrada: Sedm tipů, jak na to – Nazeleno.cz
Škvor obecný | Příroda Zahrada (priroda-zahrada.cz)
Ježek na zahradě | Příroda Zahrada (priroda-zahrada.cz)


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 17. 06. 2022 7:52