Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > O vodě, pro vodu

O vodě, pro vodu



Vyvěšeno: 28. 6. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 27-2022

IMG20220615104052.jpgO vodě, pro vodu

Voda, živel, který je všude kolem nás a je i součástí lidského těla. Spolu se vzduchem tvoří základní podmínky života na Zemi. Voda oceánů, které pokrývají 2/3 zemského povrchu, je hmotnostně z 90 % složena z kyslíku. V současné době za doplňování kyslíku do atmosféry vděčíme zejména mořskému fytoplanktonu. Fytoplankton je zdrojem až 50 % kyslíku. To vše, a ještě něco navíc se dozvěděli žáci kláštereckých základních škol během výukových programů „O vodě pro vodu“. Připravilo je pro ně mostecké ekocentrum v překrásném parku u Lázní Evženie za podpory Města Klášterec nad Ohří.

S vodou se setkáváme každý den, bereme ji jako samozřejmost, aniž si mnohdy uvědomujeme její význam pro život na Zemi. Je nezbytná pro lidi, neobejdou se bez ní živočichové ani rostliny. I proto se voda stala ústředním tématem výukového programu “O vodě pro vodu“, který jsme realizovali letos na jaře v parku u Lázní Evženie pro žáky 4. a 5. ročníků základních škol v Klášterci nad Ohří.

IMG20220620095108.jpgCílem výukových programů bylo zamyslet se společně s žáky kolik vody je na naší planetě, je-li slaná čí sladká, proč vodu nutně potřebujeme k životu, kolik vody na Zemi máme a kolik z toho je pitná voda, kterou používáme na většinu našich činností.

Během výukových programů si žáci společně s lektorkami odebrali vodu z rybníku v parku a badatelsky prozkoumali její vlastnosti. Do speciálních pracovních listů, které při této příležitosti ekocentrum vyrobilo, si žáci zaznamenávali svá pozorování a bádání o odebrané vodě. Vodu si žáci zkusili i vyčistit pomocí domácí čistírny, kterou si sami ve skupinkách sestrojili. Změřili si její teplotu a zkusili porovnat pH odebraného vzorku s vodou z kohoutku a dalšími zásaditými nebo kyselými vzorky. Z výsledků, které jim vyšli byli mnozí dosti překvapení, především z porovnání vzorku Coca-coly a obyčejného octa – vyšla stejná hodnota pH. Ano, i navzdory tak vysoké kyselosti (pH 3,8) se cola konzumuje, a to díky extrémně vysokému obsahu cukru (přes 100 g na litr). Část žáků sama konstatovala, že si konzumaci coly už rozmyslí.

Jednou z nejoblíbenějších aktivit bylo pozorování vodních živočichů z odebraného vzorku pomocí lup a mikroskopu. Lektorky si pro žáky na pozorování také připravily velké množství vodních potvůrek - larvy vážky, jepice, pakomárů, ale i pijavice či chrostíky.

V programu nechyběla ani stezka s kvízovými otázkami, která shrnula celý výklad a poznávaní ryb našich vod. To vše se žáci dozvěděli a probádali v průběhu 9 výukových programů. Výukových programů se zúčastnilo celkem 180 žáků.

Věříme, že výukové programy ukázaly žákům, jakým bohatstvím pro nás voda je a že je třeba si jí vážit.

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: archiv ekocentra

Výukové programy pro ZŠ byly pro rok 2022 finančně podpořeny Městem Klášterec nad Ohří.


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 28. 06. 2022 12:06