Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Daruj, věnuj... hlavně nevyhazuj

Daruj, věnuj... hlavně nevyhazuj



Vyvěšeno: 13. 7. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 30-2022

giving-g5c14ff850_640.jpgDaruj, věnuj...hlavně nevyhazuj

Velké domácí úklidy tradičně spojené s provětráváním skříní a vyhazováním nepotřebného oblečení, starých věcí apod. jsou tradičně spojené spíše s jarním obdobím. Napadlo vás ale někdy, že je možné pustit se do téhle „čistky“ častěji? Proč? Tak např. váš starý svetr, hračky po dětech, lyže, co už vyšly z módy a spousta dalších věcí. U každého z nás se podobný kousek někde najde, nechceme se ho zbavit, máme sice lepší, ale je nám líto ho vyhodit. Existuje několik variant, jak se všeho zbavit, a přitom ještě někomu pomoci.


Šatíme...

Také se občas divíte, kolik oblečení se vám vejde do skříně. Když už ale opravdu překračuje svoje kapacitní možnosti, je nasnadě otázka: „Kam s ním?“. Asi nejlepší variantou, jak naložit s vyřazeným ošacením je darovat ho, nejen že tak ulehčíte sobě a životnímu prostředí, ale hlavně opravdu pomůžete. V Mostě se můžete obracet např. Charitu Most, která vaše dary poskytne obyvatelům azylových domů.

Další možností je využití sběrných boxů společnosti KOUTECKÝ s.r.o. na textil a obuv, které najdete skoro u každého marketu. Firma Koutecký s.r.o. se již 30 let zabývá recyklací tedy využitím textilního odpadu a zároveň také realizuje charitativní a ekologický projekt KLOK.TEX, který podporuje především Fond ohrožených dětí Klokánek.

  • Do kontejnerů můžete odkládat oděvy, spárovanou obuv, kabelky, hračky či textil v dobrém stavu, nejen v dětských, ale i v dospělých velikostech.
  • V Klokáncích totiž nacházejí útočiště děti a mládež až do věku 18 let. Věci je nejlepší uložit do igelitové tašky či do pytle, což zaručí, že nedojde k jejich poškození či znečištění.
  • Co se nevyužije v jednotlivých Klokáncích či dalších partnerských charitativních organizacích, putuje do zemí třetího světa či na Ukrajinu.
  • Projekt KLOK.TEX podporuje všech 15 zařízení Fondu ohrožených dětí v České republice, které mají celkovou kapacitu 322 míst.

Nevyhazujeme...

Sháníte-li nebo naopak potřebujete-li se zbavit nepotřebných věcí, můžete je dát zadarmo nebo třeba vyměnit za láhev vína nebo čokoládu. Kde?

Na internetu existuje řada inzercí, resp. bazarů, ale dvě jsou specifické – www.nevyhazujto.cz a www.vsezaodvoz.cz. Na obou serverech máte možnost obdarovat někoho skoro čímkoliv, počínaje starým nábytkem, vysloužilou elektronikou, uhlím, nářadím, hnojem...atd.

Podle slov samotných zakladatelů obou portálů, prvotní myšlenka k založení byla „garáž přeplněná věcmi s nejistou budoucností, ale s bohatou minulostí“. „Osobně si myslím, že zábrana vyhazovat ještě funkční či ještě alespoň trochu použitelné věci je v lidské přirozenosti. Tím spíš u nás, kde kutilství a obecně větší šetrnost daná dobami minulými vede lidi ke skladování nepotřebných věcí,“ říká Petr Lamač, provozovatel portálu www.vsezaodvoz.cz.

Od svého vzniku v roce 2010 se portálu Nevyhazujto.cz podařilo zachránit od vyhození přes tři sta tun materiálu a nového majitele našlo přes sedmdesát tisíc věcí. Aktuálně je na portálu registrováno 69 tisíc uživatelů a každý měsíc se rozrůstá přibližně o dalších 1,5 tisíce uživatelů.

V případě, že jste z Teplicka či okolí můžete k odložení věcí využít např. Re-Use centrum, které se nachází v areálu sběrného dvora v Úprkově ul. 3120 v Teplicích, kde jej najdete hned u vjezdu. Jeho provozní doba je shodná s provozem sběrného dvora. Můžete zde odložit např. drobný nábytek (zejména židle, stolky, skříňky atd.), zařízení a vybavení domácnosti (keramické, porcelánové i skleněné nádobí, hrnce, plechy na pečení, obrazy, rámy na obrazy, vázy, dekorace do domácnosti, květináče, mechanické domácí spotřebiče atd.), mediální produkty (CD, DVD, videokazety, knihy, časopisy), hračky, sportovní vybavení, nářadí.

Věnujeme...

Jak už jste zjistili, věnovat se dá prakticky cokoliv. Upřímně ne každého ale napadne, když mu doslouží jeho počítačový „miláček“, ho věnovat. A věřte nebo ne, jde to!

Jednou z možností je projekt „Počítače dětem“ Nadačního fondu IT people, který vznikl na jaře 2020 s ohledem na pandemickou situaci a nutnost online výuky s cílem zajistit starší techniku od dárců dětem z potřebných rodin pro online výuku. Aktuálně se starší IT technika pro formální i neformální vzdělávání dětí dostává nejen do rodin, ale i dětských domovů, nemocnic, azylových domů, nízkoprahových zařízeních apod.

Sběrová akce "Věnuj mobil" je dlouhodobým projektem společnosti ASEKOL, a to již od roku 2008. Zaměřuje se, jak název vypovídá, na sběr vysloužilých mobilních telefonů, kterých je v českých domácnostech přes 8 milionů. Za každých 100 vysbíraných mobilních telefonů pořídí jeden nový, který předává organizacím, které pracují s handicapovanými spoluobčany nebo dětem v dětských domovech. Vybrané telefony ASEKOL následně předá k recyklaci.

Darovací weby, charitativní akce…apod., to všechno dává šanci využít to, co již nepotřebujete, ušetřit někomu peníze, starosti atd. a možná udělat i radost někomu jinému. A to je nejen ekologické, ale především smysluplné, nemyslíte?

Martina Černá
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 13. 07. 2022 12:14