Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > O včelkách samotářkách

O včelkách samotářkách



Vyvěšeno: 4. 8. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 35-2022

insect-g7f4f2e926_640.jpgO včelkách samotářkách

Je období stáčení posledního letošního medu a ten, kdo chce být připraven na zimu, si dělá medové zásoby a snaží se sehnat ten nejlepší, nejvoňavější, nejzdravější... Včelaři teď mají před sebou důležitý úkol připravit svá včelstva na zimu. Je třeba včelky zakrmit, vyléčit, opravit úly, prostě udělat vše proto, aby pilné včeličky mohly zjara plny síly vyletět a pustit se s vervou do opylování květů. Jak jinak bychom si zajistili bohatou úrodu v příštím roce? Jsou tu však ještě jiní pilní opylovači, kteří nemají svého včelaře – kromě čmeláků, motýlů a dalších druhů hmyzu jsou to zejména včelky samotářky.

Hmyzosnubné rostliny by bez svých opylovačů nemohly vytvářet plody a semena, bez opylování by nedošlo k jejich dalšímu rozmnožování. Na svého obětavého zachránce čeká zhruba 80 % všech středoevropských rostlin. Včelky samotářky jsou pracovitými pomocníky v opylování, ačkoli se, na rozdíl od včel medonosných, neshlukují v početných rojích, žijí poustevnickým životem a pracují osamoceně.

Pravděpodobně se s nimi už každý z nás potkal, ale bohužel netušil, s kým má tu čest. Včelka samotářka je totiž souhrnné označení pro více čeledí z řádu blanokřídlých (Hymenoptera). Většina z nich jsou včelky velice nenápadné a mnohé z čeledí mají pouze latinské označení. O to zajímavější jsou jména těch, které české označení získaly. Jsou mezi nimi pískorypky, čalounice, ploskočelky, drvodělky, zednice, pelonosky, šedosrstky, maltářky, valchářky... Tato zvláštní, ale přitom milá a přívětivá jména většinou souvisejí s jejich způsobem života. Někdy jsou podobny včelám medonosným nebo čmelákům, ty méně nápadné připomínají třeba podivné mouchy a mušky.

Ať už vypadají jakkoli, jsou samotářky velice užitečné a prospěšné. Nejen, že jsou pilné a pracovité, ale postarají se i o takové květy, které nejsou pro velká včelstva atraktivní, prostě nejsou ani trochu vybíravé a nepohrdnou ani tím nejmenším a nejskrytějším kvítečkem na zahrádce. Mnohdy jsou dokonce výkonnější než včely medonosné, neodradí je totiž tak snadno špatné počasí, ochotněji se věnují cizosprašným odrůdám a přelétají z jednoho stromu na druhý, ze zahrádky je neodláká ani řepkové pole za plotem, kterému právě včely „medonosky“ rychle podlehnou a odletí bez lítosti za omamnou vůni a lákavou barvou nekonečného nektarového opojení.

Některé samotářky se ubytovávají v již hotových dutinách, které si mírně poupraví (škvíry v oknech, ve dřevě, opuštěné chodbičky jiného hmyzu, prázdné ulity, dutá stébla rákosu...), jiné si budují hnízda v zemi či v trouchnivějícím dřevě, další lepí svá hnízda na skály. Včelí pár ve svém příbytku založí nové potomstvo v počtu 8 až 20 nových včelek, které se rády usídlí jako sezónní pracovnice na vaší zahrádce, stačí, když k tomu budou mít dobré ubytovací podmínky.

V případě zájmu o včelky samotářky a jejich ochranu je pomoc velice snadná. Možná jste domečky a hotelky pro samotářské včelky již mnohokrát zahlédli, ale vůbec jste netušili, k čemu taková věc slouží, snad jste dokonce pomysleli na to, že se jedná o nějakou přírodní dekoraci do zahrady. Ony ty včelí příbytky totiž opravdu vypadají jako zajímavý architektonický prvek.

Kromě toho, že můžete zakoupit již hotový příbytek, např. v Zelené domácnosti, ale jej poměrně snadno i vyrobit.

Základem pro vybudování včelího hotelu jsou dutiny. Ty mohou být vytvořené z dutých stébel rákosu, a slámy, stvolů slunečnic i bambusu, z bezových či jiných dutých větviček, z obyčejných plastových brček, papírových ruliček nebo plastových trubiček pocházejících odkudkoli. Takové dutinky je možné svázat nebo jimi vyplnit vykotlaný špalíček dřeva, uříznutou PET lahev nebo jakýkoliv rám i rámeček, poskytující pevný základ a zateplení. Dutiny můžete rovněž vyvrtat do dřeva, sádrokartonu, cihel, Ytongu, polystyrénu, nebo vypíchat silným hřebem do čerstvé hliněné zdi, zídky, čerstvě uplácané cihličky... Vodorovné dutiny o průměru 5-10 mm by měly být hluboké alespoň 10 cm. Skvělou inspirací vám mohou být stránky vcelky.cz nebo prirodnizahrada.eu.

Dutinky různých tvarů a průměrů můžete umístit v různých částech zahrady, včelky si samy vyberou nejvhodnější stanoviště. Obvykle to bývá osluněná strana a místo chráněné před deštěm. Buďte trpěliví, někdy chvíli trvá, než včelky nový domov osídlí.

Mnozí zahrádkáři považují včelky poustevnice téměř za své domácí mazlíčky. Jsou součástí jejich sídel a věrně se starají o opylování vlastní zahrádky. Každý druh se odlišuje způsobem života a je fascinující sledovat jejich zvyky a chování. Samotářky nejsou útočné a není problém je pozorovat zblízka. Podporovat samotářky můžeme i v městských panelových domech, není vůbec problémem pořídit si včelí hotel na balkon a přitáhnout si tak kus přírody do městských podmínek. Můžeme vlastně podpořit včelky i v parku nebo jen u hřiště za domem, k umístění včelího hotelu nepotřebujeme ani balkon. Pomůžeme-li včelkám, pomůžeme i sobě, úrodě a přírodě.

Tak ať vám to napřesrok pěkně bzučí, kvete a plodí!

Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 1. 08. 2022 7:06