Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Jezerní krajina na severozápadu Čech

Jezerní krajina na severozápadu Čech



Vyvěšeno: 1. 8. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 34-2022

IMG20220627085935.jpgJezerní krajina na severozápadu Čech

Máloco dokáže v parných dnech tak osvěžit jako koupání v divoké přírodě. Zatopené lomy na severozápadě Čech se pyšní čistou vodou, chladnější teplotou, ale patří i mezi nejvýznamnější zimoviště a hnízdiště ptactva. Jen málokdo si při koupání v jezerech uvědomí, že zde byly lomy. S postupným ukončováním těžby uhlí v této oblasti přibudou další a mnohem větší jezera. Pojďte se spolu s námi podívat na ta, která již vznikla.

Po ukončení činnosti povrchových lomů v severozápadních Čechách projde krajina proměnou. Namísto nechvalně známe měsíční krajiny se Podkrušnohoří stane doslova krajinou jezer.

Jezero Milada

Jezero Milada vzniklo zatopením uhelného lomu Chabařovice, má rozlohu 252 hektarů a maximální hloubku 24,7 m. Objem vody činí 35 601 000 m³. Voda se do jezera napouštěla v letech 2001 až 2010 z nádrží nad jezerem, které se tam vybudovaly. Jezero i jeho okolí se stává postupně rekreačním a sportovním areálem pro veřejnost. V současnosti je ideálním místem pro koupání, turistiku, jachting, potápění a se svými stezkami samozřejmě pro běh nebo cykloturistiku. V budoucnu by měla v okolí jezera vznikat rekreační výstavba, odpočinkové zóny a další zázemí pro volnočasové aktivity návštěvníků. Jedinečnost rekultivované krajiny umocňuje nejen křišťálově čistá voda, ale i výhledy na Krušné hory a České středohoří. V dnešní době je jezero Milada jedním z klíčových faktorů při boji s požárem v národním parku České Švýcarsko, podobnou funkci by mohlo plnit i do budoucna.

Jezero Most

Mostecké jezero vzniklo zatopením těžební lokality Ležáky a zatopená plocha má velikost 320 ha. Maximální hloubka dosahuje 75 metrů a objem vody je 70,5 mil. m3. Napouštělo se v letech 2008 až 2014 a k napouštění se vybudoval přivaděč z řeky Ohře, kterým se jezero průběžně stále dopouští. Přístup osob na území jezera Most je celoroční a volný. Koupání a veškeré rekreační i sportovní aktivity jsou na vlastní nebezpečí. Nacházejí se zde terasovité kamínkové pláže s přístupovými moly pro usnadnění vstupu do vody. Rodiny s dětmi potěší přítomnost velkého dětského hřiště. Pro čtyřnohé návštěvníky jsou určeny zvláštní psí pláže. Nebývalá velikost území skýtá prostor pro koupání a rekreaci, zónu pro bezmotorovou lodní dopravu a bezmotorové vodní sporty, a klidovou zónu, pro rozvoj místní fauny a flóry. Okolo vodní plochy vede 9 kilometrů dlouhý okruh a na jižních svazích se můžete projít po 2,5 kilometru dlouhé naučné stezce, která mapuje průběh napouštění jezera. Díky vybudované cyklistické stezce je lokalita hojně navštěvovaná cyklisty. A jak to u takového zatopeného lomu vypadá se můžete podívat zde: Jezero Most - Toulavá kamera | Česká televize (ceskatelevize.cz)

Jezera Barbora, Benedikt a Matylda

Vodní nádrž Barbora vznikla v 70. letech zatopením stejnojmenného povrchového lomu v okolí Teplic. Vodní plocha má rozlohu 65 hektarů s hloubkou téměř 70 m. Díky této hloubce je samočisticí schopnost této vodní plochy tak velká, že nehrozí výskyt sinic a čistota vody je přirovnávána k moři. V Mostě najdeme i nejstarší umělé jezero Benedikt, které vzniklo zatopením povrchového dolu. Vodní plocha byla rozdělena na dvě části – tu větší s písčitou pláží využívají milovníci koupání, menší je určena rybářům. Dále se zde nachází uměle vytvořené a neprůtočné rekultivační jezero Matylda. Vodní nádrž vznikla při rekultivaci zatopením bývalého lomu Vrbenský a má rozlohu 38,7 ha a průměrnou hloubku 3,5 až 4 m. Kolem celé plochy vede in-line bruslařská dráha. Návštěvníci rekreačního a sportovního areálu Matylda mohou využívat také nově postavená plovoucí mola. To největší z nich má v sobě zabudovaný také bazén s přibližně metrovou hloubkou a vlastním dnem. 

Jak se v jezerech udržuje čistota vody

Kvalita vody v jezerech se po napuštění udržuje tzv. biomanipulačními zásahy. V každé vodní ploše se brzy uchytí život. Původní ekosystém vodu filtruje a čistí, a aby časem nedošlo k populační explozi plevelných bílých ryb (kapr, lín a amur) do vody se nasazují dravé ryby (okoun, štika, candát, sumec), aby se udržel ekosystém v rovnováze. Čistota vody v jezerech se udržuje i díky hloubce jezer. Jak to vypadá pod hladinou se můžete podívat zde: Otevření jezera Most - podvodní záběry - YouTube

Jezerní krajina na severozápadu Čech se stále vyvíjí. Po ukončení těžby se počítá i se zatopením dalších, v současnosti aktivních lomů (Bílina, ČSA, Vršany). Jak tato krajina bude vypadat za desítek let, uvidí naše děti. V dnešní době slouží umělá jezera obyvatelům hornické oblasti k načerpání sil, k vlastnímu utišení a k pobytu v divoké přírodě.

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

Jezero Milada | miladatour
Jezero Most – i:Mostecko (imostecko.cz)
Kudy z nudy - Jezero Matylda u Mostu
OBRAZEM: Matylda v novém! Je připravena na návštěvníky, vznikl tam i bazén (e-mostecko.cz)
Kudy z nudy - Rekreačně sportovní areál Benedikt v Mostě
Tip na výlet: Jezero Barbora - Severní Čechy |TRAVELKING
Sportovně-rekreační areál Benedikt – i:Mostecko (imostecko.cz)
Příběh jezerní krajiny Podkrušnohoří může skončit dříve, než začne - Ekolist.cz
Z obřích lomů na uhlí uděláme na severu Čech jezera k rekreaci, říká expert - iDNES.cz


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 1. 08. 2022 7:12