Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Co zasadit na podzim v zahradě

Co zasadit na podzim v zahradě



Vyvěšeno: 14. 9. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 42-2022

trees-2944215_640.jpgCo zasadit na podzim v zahradě

Letní dny se blíží ke konci a podoba našich zahrad se začíná měnit. Podzim se hlásí ke slovu, nastává čas sklizně a také čas pro nové výsadby na naší zahradě. V tomto období lze zasadit jak květiny, stromy, tak i zeleninu. Nejen jaro je časem pro nový život. Pokud nám má další rok na zahradě vše růst a hojně plodit, je nutné vše dobře připravit již během podzimu.

Na podzimní výsadbu jsou pro určité rostliny dokonce lepší podmínky. Teploty bývají optimálnější, a to nejen vzduchu, ale i půdy. Dochází k více srážkám než na jaře, což rostliny ocení. S výsadbami ale není radno dlouho otálet, čím dříve se rostliny vysadí, tím lépe. Vše je nutné stihnout do prvních mrazíků. Většinou je rostliny možné sázet prakticky až do konce října, někdy i během listopadu, ale je dobré mít na paměti, že musí mít alespoň měsíc na to, aby kvalitně prokořenily a ujmuly se na svém stanovišti.

Vysázejte okrasné cibuloviny

Během měsíce října se vysazují cibulky sněženek, bledulí, tulipánů, narcisek, krokusů, okrasných česneků, hyacintů a bramboříků. Cibulce je nutné udělat jamku, která se naplní kompostem. Pozor na tulipány, které se uchycují nejrychleji ze zmíněných květin. Bude-li teplý podzim, mohou vyrazit ještě před zimou. Je dobré kombinovat několik druhů cibulovin ve skupinách, jarní záhon bude pestřejší s delší dobou kvetení.

Podzim patří keřům a stromům

Před prvními mrazíky je ideální doba na výsadbu a přesadbu všech ovocných stromů s výjimkou broskvoní, meruňky a ve vyšších nadmořských výškách i ořešáků. Podobně lze zasadit ovocné dřeviny – maliníky, rybíz, angrešt i borůvky. Jak správně zasadit strom vám poradí tato reportáž.

Vysejte zeleninu

Do podzimního setí, ovšem před prvními mrazíky, patří i ranná zelenina. Do záhonů s výživnou a těžkou půdou můžete vysít mrkev, petržel, ředkvičky, salát i cibuli. Aby zelenina vyrostla co nejdříve, je nutné přikrýt záhony bílou netkanou textilií. Na konci října se také sází česnek. Jen je nutné dát pozor, aby byl situován na slunném a teplém místě.

Zasaďte okrasné trvalky a růže

Pokud jste si během léta naplánovali nové výsadby okrasných trvalek, je právě na podzim vhodná doba pro jejich realizaci. Z trvalek jsou to chrpy, pomněnkovec, pelyněk, dlužichy, popelivky, krkavec, řebříček, rozrazil, rozchodníkovec a mnohé další. I pro okrasné trvalky platí, že potřebují při podzimní výsadbě do zimy zakořenit. Říjen a listopad jsou optimální měsíce na podzimní výsadbu růží velkokvětých, keřových, mnohokvětých, pokryvných, přírodních či pnoucích.

Na podzim vám zahrada může krásně kvést a zářit na celé okolí. Můj typ na závěr je podzimní sázení macešek. Jsou nejen krásně barevné, ale dokážou být velice odolné, přečkají i občasné mrazíky. Macešky potřebují několikahodinové denní světlo. Budou-li ho mít, pokvetou i při chladnějších dnech a opět, znova na jaře. A tak vám budou zdobit zahradu po celý rok.

Aby další rok vše rostlo a hojně plodilo, je vhodné na podzim zahradu dobře připravit. Podzimní práce se na zahradě v jednotlivých měsících mírně liší, cíl je ale stejný – aby se zahrada na podzim uložila ke spánku. Teplé říjnové dny tak můžete využít k budování nové skalky, k zazimování rostlin či sbírání materiálů pro zimní a podzimní výzdobu.

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/podzimni-zahrada-co-udelat-nez-prijde-zima
https://damskaliga.cz/zahrada-co-zasadit-podzim-kvetiny-kere-zelenina/
https://itesco.cz/hello/clanek/podzim-na-zahrade-co-vysadit-a-jak-zahradu-osetrit/22061
https://living.iprima.cz/zahrada/okrasna-zahrada/podzimni-sazeni-ruzi
https://www.magazinzahrada.cz/nastava-cas-podzimni-vysadby-ovocnych-drevin/
https://www.magazinzahrada.cz/podzimni-zakladani-trvalkovych-zahonu/


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 8. 09. 2022 10:45