Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Kam s poraněným živočichem v Ústeckém kraji?

Kam s poraněným živočichem v Ústeckém kraji?



Vyvěšeno: 26. 9. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 45-2022

rabbit-gf71f8a8c1_640.jpgKam s poraněným živočichem v Ústeckém kraji?

Přihodilo se vám, že jste nalezli poraněné zvíře? Například malé ptáče vypadlé z hnízda nebo potulujícího se ježka miniaturních rozměrů? Víte, co v takovém případě dělat?

Kam se zraněným nebo dezorientovaným živočichem?

Podstatnou část odborné pomoci živočichům, kteří ji potřebují, poskytuje Národní síť záchranných stanic pro zraněné a jinak handicapované živočichy (NSZS). Pokud se zraněné zvíře dostane do takovéto stanice, máte jistotu, že o něj bude dobře postaráno.

NSZS vznikla v roce 1998 a od té doby poskytuje nepřetržitě pomoc a péči handicapovaným volně žijícím zvířatům. Její hlavní funkcí je zajistit pomoc raněným a handicapovaným živočichům a následně umožnit jejich plnohodnotný návrat do volné přírody. Rukama pracovníků záchranných stanic prošlo už více než 300 000 zvířat v nouzi.

NSZS v současnosti sdružuje 34 stanic po celé České republice. Jsou jimi ve většině případů neziskové organizace (pobočné spolky Českého svazu ochránců přírody či obecně prospěšné spolky a další), příspěvkové organizace a jedna nadace. Každá taková stanice spravuje území minimálně jedné obce s rozšířenou působností, na kterém poskytuje pomoc a péči volně žijícím zvířatům.

Záchranné stanice pro volně žijící živočichy v Ústeckém kraji

Podkrušnohorský zoopark

  • Přemyslova 259 430 01 Chomutov
  • tel.: 778 755 177, 777 110 096, 474 629 917
  • e-mail: zoopark@zoopark.cz
  • web stanice: zoopark.cz

Působnost na území obcí s rozšířenou působností: Chomutov, Kadaň, Podbořany, Most

Záchranná stanice FALCO

 

  • Dolní Týnec 39 412 01 Litoměřice
  • tel.: 606 280 121
  • e-mail: ZS-Falco@seznam.cz
  • web stanice: www.zsfalco.cz

Působnost na území obcí s rozšířenou působností: Bílina, Česká Lípa, Děčín, Litoměřice, Litvínov, Louny, Lovosice, Nový Bor, Roudnice nad Labem, Rumburk, Teplice, Ústí nad Labem, Varnsdorf, Žatec

Další stanice v jiných krajích: https://www.zvirevnouzi.cz/zachranne-stanice/

Kdy je nutné zvířeti pomoc?

Do stanic pro handicapované živočichy se každoročně dostávají desítky mláďat našich volně žijících druhů zvířat. Mnoho z nich však pravděpodobně lidskou pomoc nepotřebovalo a z přírody bylo vzato díky lidské neznalosti přirozeného chování těchto zvířat. Lidé tak často ve snaze pomoci nalezeným a opuštěným mláďatům vlastně uškodí. Mládě potřebuje lidskou pomoc tehdy, je-li zraněné nebo nemocné (krvácí, třese se, má průjem, je apatické a nevšímá si okolí), je-li podchlazené nebo promoklé, bylo-li napadeno psem či kočkou, je-li silně napadeno parazity, jsou-li v blízkosti mrtví rodiče či sourozenci, je-li neopeřené ptačí mládě (holátko) mimo hnízdo, je-li mládě nekrmivého ptáka (kuře bažanta, koroptve nebo křepelky, kachně, house, mládě labutě) osamocené a nikde nejsou vidět jeho rodiče. Pokud je jedna z těchto podmínek splněna, mládě potřebuje pomoc, tehdy volejte nejbližší záchrannou stanici pro volně žijící živočichy.

Pamatujte

  • Neodebíráme z přírody mláďata zajíců, srnčí, jelení, dančí a mufloní zvěře, pokud nejsou prokazatelně osiřelá, zraněná nebo uvízlá.
  • Ochočená, uměle odchovaná mláďata nepatří do přírody, protože obvykle ztrácejí přirozenou plachost, a jsou zabita predátorem nebo myslivcem jako podezřelá z nakažení vzteklinou.
  • Ježky můžeme brát z přírody nejdříve koncem října. Nutná hmotnost pro přežití zimy je 650–700 g v půli listopadu.
  • Dospělí zranění savci patří do rukou odborníkům, protože hrozí poranění zachránce, či jeho nakažení vzteklinou.
  • Chraňte své zdraví – pokud nevidíte zjevné poranění, může se jednat o onemocnění zvířete. Zda nejde o chorobu přenosnou i na člověka pozná pouze odborník (veterinář)!
  • Dodržujte hygienu

Ptáci v nouzi

Našli jste ptáčka, který vypadá, že potřebuje pomoc nebo zřejmě nezemřel přirozenou smrtí? Pokud je to:

  • zraněný dospělý pták, volejte rovnou na záchrannou stanici (dispečink: 774 155 155)
  • podezřelá návnada nebo mrtvý pták, volejte Policii ČR a také ČSO (606 412 422 nebo 773 380 285, více ZDE a na karbofuran.cz)
  • nemocný (živý či mrtvý) pták, zabraňte šíření choroby a nahlaste její výskyt
  • mládě, postupujte podle obrázku

Ježek může potřebovat lidskou pomoc v několika případech

  • Je-li zraněn nebo nemocný. Zraněný či nemocný ježek se obtížně pohybuje, je malátný, při dotyku rukou nenaježí bodliny, nestočí se do klubíčka.
  • Je-li nalezen venku během zimy. Nepříznivé zimní období přežívají ježci v zimním spánku – hibernaci. Pokud je ježek aktivní během zimy, došly mu nejspíš energetické zásoby nutné pro hibernaci. Pozor! Pokud se v zimě oteplí, mohou se ježci probudit (vyvenčí se, proběhne) a znovu se uloží ke spánku!
  • Je-li zachycen v síti či lapen v jiné pasti. Ježek se může zamotat do různých typů sítí, může se zachytit v plotě či spadnout do jímky, kanálu, zahradního jezírka či bazénu.
  • Má-li na podzim nízkou hmotnost. Na úspěšné přezimování potřebuje ježek minimální hmotnost okolo 500 g. Vzhledem k průběhu počasí v posledních letech, mohou roční ježci zazimovávat až v průběhu prosince, kdy i denní teploty klesají pod nulu. Není vždy zásadní hmotnost, ale tukové zásoby, které si ježek vytvoří.
  • Jedná-li se o osiřelé mládě. Může se stát, že ježčí miminka osiří, když jejich matka zahyne. Tato mláďata o hmotnosti 30–50 g potřebují okamžitou pomoc. Je však třeba důkladně prověřit, že mláďata jsou opravdu osiřelá. Ježčí samice svá mláďata často opouští i na delší dobu, když se vydává hledat potravu. Je třeba vyčkat minimálně 3 hodiny, než se mláďata odeberou.

Další rady při záchraně živočichů najdete zde: https://www.zvirevnouzi.cz/zvireci-poradna/

Aplikace do mobilu: Zvíře v nouzi

Pomoc zraněnému či jinak handicapovanému zvířeti už nemůže být snadnější. Aplikace pro „chytré“ telefony Zvíře v nouzi umožňuje nálezci zvířete kontaktovat příslušnou záchrannou stanici. Končí tak zbytečné obtelefonovávání složek integrovaného systému, útulků či stanic na kilometry vzdálených. V záchranných stanicích si slibují, že ubyde zbytečně donesených mláďat, neboť díky telefonátům bude možné přesvědčit nálezce, že některé případy nevyžadují převzetí zvířete do péče.

https://www.zvirevnouzi.cz/aplikace-zvn/

Doufáme, že vaše otázky jsme tímto článkem zodpověděly. A pokud si i přesto nebude jistí, zda mládě pomoc opravdu potřebuje, poraďte se, prosím, nejdříve se záchrannou stanicí a teprve potom mládě případně odchytněte.

Ing. Hana Matějková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: www.pixabay.com

Zdroje:

https://www.zvirevnouzi.cz/
https://www.magazinzahrada.cz/vite-kde-funguje-vam-nejblizsi-zachranna-stanice-pro-zivocichy-2/

Zpět na přehled
Naposledy změněno: 21. 09. 2022 11:47