Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Badatelské ekoprogramy v Kadani

Badatelské ekoprogramy v Kadani



Vyvěšeno: 21. 9. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 44-2022

IMG20220527103427.jpgBadatelské ekoprogramy v Kadani

Voda rovná se život. Kolik ji na Zemi ale vůbec máme? Kde se bere? Jak se k ní chováme a jak bychom se k ní chovat měli? Co vše v ní může žít a může být někdo/něco bez ní? Jak je to s pitnou vodou? Na toto všechno žáci kadaňských základních škol hledali odpovědi. Ekologické centrum Most si pro ně připravilo zajímavé aktivity u rybníčka v Rooseveltově sadu, kde na všechny otázky dostali odpovědi. Výukové programy podpořilo město Kadaň.

Voda bereme jako běžnou součást našeho života. Otočíme kohoutkem a teče voda. Rychle jsme si na tuto samozřejmost zvykli a přestali si této vzácné komodity vážit.  I proto se voda stala ústředním tématem výukového programu “Voda je život“, který realizovalo ekocentrum od května do září pro žáky 4. a 5. ročníků základních škol v Kadani.

IMG20220616112426.jpgCílem programu bylo žáky seznámit s vodou na naší planetě a že se může stát, že jednou otočí kohoutkem a voda nepoteče. Poté žáci diskutovali s lektory o důležitosti vody. V rybníčku si odebrali vodu a zkusili si čištění vody pomocí domácí čistírny, kterou sami sestrojili. Po pročištění znečištěné vody zkoumali, co se na jednotlivých filtrech zachytilo. Jednou z nejoblíbenějších aktivit bylo pozorování vodních živočichů. Lektoři si pro žáky připravili opravdu velké množství vodních potvůrek, nechyběli vážky, pijavice, chrostíci, jepice, ale i larvy pakomárů. Dále zkoumali skupenství vody, její kvalitu, teplotu a pH.

V programu nechyběla ani stezka s kvízovými otázkami, která shrnula celý výklad a poznávání ryb našich vod. To vše se žáci dozvěděli a probádali v průběhu 8 výukových programů. Výukových programů se zúčastnilo celkem 153 žáků.

Žáci si z těchto programů odnesli mnoho nových a zajímavých informací, které jistě využijí v hodinách přírodovědy a prvouky. Na závěr byli žáci odměněni originálními dárky a ekotipy, jak správně s vodou nakládat.

Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: archiv ECM

Výukové programy pro ZŠ byly pro rok 2022 finančně podpořeny Městem Kadaň.


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 21. 09. 2022 11:47