Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Děti z Loun se učily, jak cestují potraviny před tím, než se dostanou na talíř

Děti z Loun se učily, jak cestují potraviny před tím, než se dostanou na talíř



Vyvěšeno: 27. 10. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 51-2022

IMG_20220913_112449.jpgDěti z Loun se učily, jak cestují potraviny před tím, než se dostanou na talíř

Proč se potraviny dovážejí? Jak najít původ mé oblíbené potraviny? Co jedí lidé v různých koutech světa? Poznám jídlo i po čichu a hmatu? Toto a mnohem více, mohly děti zjistit na výukových programech s názvem „Svět na talíři aneb jak potraviny cestují“.

V průběhu září a října zavítaly lektorky mosteckého ekocentra do čtvrtých a pátých tříd základních škol v Lounech s cílem ukázat dětem, jakou cestu potraviny absolvují, než se ocitnou na talíři každého z nás. Během těchto dvou měsíců proběhlo celkem 9 výukových programů pro děti ze ZŠ Prokopa Holého a ZŠ Komenského. Programů se zúčastnilo 209 dětí.

V úvodu každého programu probíhala diskuse s dětmi, jaké potraviny znají a jak dobře znají původ svých oblíbených jídel – zda jsou z říše rostlinné, nebo živočišné. Na mapě a globusu lektorky ukázaly, z jaké dálky k nám může řada potravin cestovat. Velkým překvapením byl třeba původ jablek – děti překvapilo, že se k nám dovážejí jablka z Nového Zélandu, i přesto, že se v našich podmínkách hojně pěstují. Hodina se završila videem o cestě banánu, které rozšířilo celkové povědomí o původu ovoce, používání pesticidů a insekticidů při pěstování a převozu nebo způsoby přepravy potravin.

IMG20221018113838_BURST001.jpgV druhé části programu děti čekaly oblíbené aktivity. Poznávaly nejznámější obiloviny, či olejniny, zahrály si na detektivy a snažily se vyčíst z obalu původ daných pochutin. Dále využily své smysly a hmatem rozeznávaly druhy zeleniny, čichem pak musely rozpoznat, o jaké potraviny se jedná. To byl paradoxně pro řadu z dětských skupin těžký úkol. Nechyběla ani doba rozkladu různých materiálů v přírodě, neboť i toto ovlivňuje potravní řetězce (např. mikroplasty v potravinách apod.). Při této aktivitě musely děti zapojit své mozkové závity naplno – doby rozkladu jsou mnohdy totiž oříškem i pro dospělé.

Na konci programu lektorky poukázaly na rozdíly v týdenních nákupech rodin po celém světě a kladly důraz na omezení zbytečného plýtvání potravin. Za výbornou spolupráci dostaly děti i malé dárky a desatero ekohrdinů, které má posloužit jako návod, jak malými změnami přispět k udržitelnosti.

Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: archiv ECM

Projekt „Svět na talíři aneb jak potraviny cestují“ byl finančně podpořen městem Louny.


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 25. 10. 2022 12:48