Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Správné přikrmování vrubozobých ptáků

Správné přikrmování vrubozobých ptáků



Vyvěšeno: 21. 11. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 58-2022

animal-g7c93b668c_640.jpgSprávné přikrmování vrubozobých ptáků

Do záchranných stanic se ročně dostanou stovky ptáků, které poškodil člověk. Často jde právě o pozření nevhodného příkrmu – to může mít pro řadu vodního ptactva až fatální následek. Jak ptactvu v nadcházející zimě dopřát a neuškodit? 

Zimní měsíce vybízí k procházkám spojenými mnohdy i s návštěvou zamrzlých rybníků. Z dobrého úmyslu přinášíme vodnímu ptactvu zbytky pečiva a jídla, které jsme sami nestihli sníst. Jak to, tak ale bývá i u člověka, ne všechno chutné našemu tělu i prospívá.

Nejprve bychom si měli uvědomit, že se v okolí vodních toků můžeme setkat s širokou biodiverzitou vodního ptactva mající zároveň i odlišnou potravní niku. Potápka roháč, morčák velký, nebo kormorán naši pomoc například vůbec nepotřebují – živí se totiž rybami. Dále můžeme potkat druhy poláků, nebo třeba potápku malou, kteří si vystačí sami lovem drobných živočichů. Pak je tu skupina ptáků, která pomoc v zimních měsících uvítá – mezi ně patří všemi známá kachna divoká, labuť velká, nebo lyska černá.

mute-swan-g090eb4e85_640.jpgPozor na pečivo!

Pečivo ptákům paradoxně velmi chutná a s oblibou ho upřednostní před přirozenou potravou. Pečivo je ale výrobek z mouky, obsahuje velmi úzké spektrum živin a slouží převážně jen jako rychlý zdroj energie. Pekařské výrobky nejvíce škodí v hnízdní sezóně. Mláďata potřebují pro svůj vývoj kvalitní stravu a nedostatek živin způsobuje špatný vývin kostí a kloubů, který vede k úplné deformaci. Následek této deformace je neschopnost létat, takto slabý pták je i snadnou kořistí pro predátory.

Ptactvu neprospívají ani kořeněné, slané a sladké potraviny stejně jako potraviny s ostrými hranami, které by jim mohly pořezat jícen. Dejme si pozor i na množství – pokud je v okolí vodních toků již velké množství potravy, nepřihazujeme další. Dochází k znečištění vod a nechtěnému nárůstu živin ve vodě, který může být pro ptáky také nebezpečný (např. plísně).

Co tedy zvolit?

Pokud chceme ptákům přilepšit, je důležité se na procházku lépe připravit:

  • Můžeme sbírat odřezky, nebo slupky od zeleniny, vařené brambory, či zbylý listový salát – ale dejme pozor, ať zbytky nejsou plesnivé.
  • Vařené, nekořeněné obiloviny jako pšenice, žito a další.
  • Rozmražený hrášek, kukuřice, nebo vařená cizrna.
  • Zakoupené speciální granule pro vrubozobé ptáky.

Na mnoha místech kolem řek a rybníků je již Českou ornitologickou společností nainstalována řada naučných a informačních tabulí na toto téma. Respektujme proto doporučené informace a zacházejme s životy ptactva stejně zodpovědně, jako s životy našich domácích mazlíčků.

Alena Hubáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: www.pixabay.com

Zdroj:

https://www.birdlife.cz/zapojte-se/pomoc-ptakum/prikrmovani/prikrmovani-vodnich-ptaku/
https://prazske.zelenenoviny.cz/krmeni-vodniho-ptactva-ma-sva-pravidla/
https://www.birdlife.cz/zapojte-se/pomoc-ptakum/prikrmovani/cim-krmit/


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 15. 11. 2022 7:17