Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Potřebujeme další logistická a průmyslová centra?

Potřebujeme další logistická a průmyslová centra?



Vyvěšeno: 17. 11. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 56-2022

center-of-distribution-g4546bfe34_640.jpgPotřebujeme další logistická a průmyslová centra?

Za poslední roky se plocha skladů v Česku zdvojnásobila, v poměru na osobu jich máme dvakrát více než na Slovensku či v Polsku a třikrát více než v Maďarsku. Jak ovlivňují velkosklady a průmyslová centra životní prostředí? A mohou výstavbu logistického centra ovlivnit města a vesnice, u kterých budou vystavěna?

V devadesátých letech se Česko otevřelo světu. Na zemědělské půdě vyrostlo během pár let mnoho hal, logistických či průmyslových center. Kolem dálnic a větších měst se velikou rychlostí postavily obří haly – krajiny skladů, které vídáme míhat se za okny vozidel, autobusů a vlaků. Velkosklady a průmyslová centra se staly součástí života nás všech. Přináší nám nové pracovní příležitosti a hlavně, všichni denně využíváme díky nákupům na internetu.

Potřebujeme opravdu tolik věcí?

Jak často využíváte objednáváte na internetu? Za jednoduchou objednávkou se skrývá náročný logistický proces. Vaše objednané zboží často putuje přes několik zemí i kontinentů, a nakonec skončí v logistickém centru. Například zboží z Číny objednané na Amazonu, jede lodí z Číny do Hamburku nebo Rotterdamu. Zde se přeloží na vlak do Norimberka a poté cestuje nákladním autem do skladu Amazonu v Dobrovízi. Tam se přebalí a vrací se do Německa. A pak dodávkou ke koncovému zákazníkovi v Česku. I přesto, že se zboží pohybuje sem a tam a ujíždí veliké vzdálenosti, všichni tvrdí, že se to vyplácí. Vzhledem k nárůstu staveb logistických center se to vyplácet musí. I přesto, že zboží jede neuvěřitelné vzdálenosti. Environmentální hledisko se do této ceny vůbec nepočítá.

Dopady na ekosystém

Mnoho developerských projektů si environmentálního hlediska vůbec nevšímalo. To, že postavili logistické nebo průmyslové centrum na zemědělské půdě, nikomu nevadilo. Bohužel se kromě zabrání zemědělské půdy, začal měnit i vodní režim oblasti. Velká plocha střech jímá také velké množství vody. Vodní režim oblasti se zcela změní. Logistická a průmyslová centra způsobují i silný světelný smog, protože tam nepřetržitě svítí velmi silné lampy, a to má samozřejmě vliv na ptactvo i další zvířata a vůbec rytmus celého ekosystému. V dnešní době, již není tak jednoduché, postavit obří haly, tam kde si developerská firma vybere.

Radnice měst mohou rozhodnout

Developerské projekty na výstavbu logistických a průmyslových center u sjezdů dálnic v Čechách již narážejí na odpor radnic blízkých měst. Možným řešením pro projekty je stavět na místech tzv. brownfieldů čili míst, která jsou nedostatečně využívána, jsou zanedbaná a bez využití, jedná se např. o bývalé výrobní areály, objekty či pozemky. Odpadá tak zábor zemědělské půdy, a naopak dostává nový život něco, co chátrá a často hyzdí města.

Blýskání na lepší časy? Projekt, který počítá s přírodou

Ten, kdo projíždí po silnici číslo 13 mezi Chomutovem a Mostem, si v těchto měsících povšimne stavby u Vysoké Pece. Projekt této stavby vyniká neobvykle rozsáhlým souborem opatření na podporu biologické rozmanitosti v okolí průmyslové zóny. Nájemce i developer se na tomto ekologickém řešení jednomyslně shodli. Jako náhrada za zrušený remízek poslouží výsadba o rozloze 1,5 hektarů, která se bude skládat z dřevin stromového i keřového patra s důrazem na původní druhy. Prostor zůstane neoplocen, a přirozeně tak naváže na revitalizaci přilehlých břehových porostů. Na vhodných místech budou vyhloubeny tůňky pro zvýšení místní druhové rozmanitosti. Z doplňujících opatření lze zmínit luční porosty či ptačí budky.

Přejme si, aby takových to projektů přibývalo. Projektů, kdy krajina zůstane pestrá, aby zadržovala přirozeně vodu, aby se na půdě dobře hospodařilo. A vzkaz pro koupěchtivé – jak moc jsou pro vás důležité věci, které si kupujete? Zamyslete se odkud kupované věci pochází. Opravdu je potřebujete?

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:  

Spot: Místo půdy sklady. V Česku je nejvíc skladů ve střední Evropě, změní navždy krajinu a jak? | Radio Wave (rozhlas.cz)
Česko skladištěm Evropy. Proč zboží cestuje sem a tam a co se skrývá uvnitř obrovských hal? | Radio Wave (rozhlas.cz)
Logistické centrum - Česká logistika (ceskalogistika.cz)
Krajiny Logistiky (vipergallery.org)
Nový výrobní závod na vysokozdvižné vozíky vznikne v Panattoni Parku Chomutov North - Chomutovky.cz – zpravodajství pod lupou


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 15. 11. 2022 7:16