Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Odpadové programy ve školách na Teplicku

Odpadové programy ve školách na Teplicku



Vyvěšeno: 2. 12. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 62-2022

IMG20221019100720.jpgOdpadové programy ve školách na Teplicku

V průběhu měsíce října a listopadu realizovalo naše ekocentrum sérii ekologických výukových programů na základních a mateřských školách v Teplicích.

Do podzimní výuky se zapojila MŠ Na Spojce, MŠ Krteček a také ZŠ Metelkovo nám. Celkem se našich programů zúčastnilo 504 dětí.

Jak probíhaly programy v mateřských školách?

V oblíbeném výukovém programu „O odpadech s nejmenšími“ besedovaly lektorky s dětmi o vzniku odpadů a o tom, jak s ním nakládáme. V průběhu diskuze lektorky zajímalo, co vůbec děti ve svém věku ví o odpadech – např. Z jaké popelnice se nají žížala? Co jí chutná? Poté si lektorky s dětmi zahrály na popeláře, v průběhu této aktivity se opravdu prověřilo, jak děti znají barvy jednotlivých třídicích kontejnerů. Děti si ještě stihly vyčistit rybníček plný různých odpadů a také akrobatické vrhače odpadků, poté již následovala kreativní činnost, při které si vyrobily vlastní popelnici z odpadového materiálu.

KOP.jpegJak probíhaly programy v základních školách?

V průběhu programů „Odpady a jejich dopady I. a II.“ se děti seznámily se správným tříděním základních druhů odpadu formou diskuze, prezentace i videí. Během výuky si děti také vyzkoušely nejrůznější aktivity, při kterých prověřily své znalosti o odpadech. Zkusily si samy vytřídit odpad, tipnout dobu rozkladu odpadu v přírodě nebo také vymyslet cyklus odpadu. Poté si lektorky s dětmi povídaly, co vše je možné vyrobit z recyklovaných materiálů. Pro děti z prvních až třetích tříd nechyběly ani tvořivé dílničky praktických výrobků z odpadových materiálů. Při závěrečné reflexi se lektorky od dětí dozvěděly řadu zajímavých postřehů např. „netřídím, protože jsou pohodlný“, „postrádám více kontejnerů na plast a papír“, „kontejnery jsou často přeplněné“.

Děkujeme tímto za perfektní spolupráci s vedením a personálem mateřských základních škol v Teplicích. Těšíme se, že je v budoucnu opět s našimi aktivitami navštívíme.

Výukové programy byly finančně podpořeny Statutárním městem Teplice.

Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: archiv ekocentra

Zpět na přehled
Naposledy změněno: 2. 12. 2022 6:59