Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Šetrná dovolená – ekofarmy v Ústeckém kraji

Šetrná dovolená – ekofarmy v Ústeckém kraji



Vyvěšeno: 16. 9. 2020
Sejmuto:
Evidenční číslo: 30-2020

priroda.jpgŠetrná dovolená – ekofarmy v Ústeckém kraji

Náš každodenní život je stále více automatizovanější a mobilnější. Naše uhlíková stopa se stále zvyšuje, což má vážné důsledky nejen pro nás, ale především pro životní prostředí. Cestovní ruch se stává v poslední době tím nejdynamičtěji rostoucím světovým odvětvím. Pokud vám stav životního prostředí není lhostejný a snažíte se ve svém životně chovat ekologicky, měli byste se i v případě dovolené, zamyslet nad tím, jaký dopad má. Nabízíme vám tipy na šetrnou formu dovolené, a to v Ústeckém kraji.


Jak si udržet status eco-friendly člověka i při cestování?

Cestování není z hlediska ochrany přírody vůbec jednoduché. Člověk se musí někam přesunout, často si musí na cestu pořídit i nějaké nové věci. Nejšetrnější je cestovat méně, do blízkých vzdáleností a ideálně s pomocí vlastních sil. Místo dovolené má zásadní vliv na volbu dopravy. Z ekologického hlediska platí, že vlak je lepší nežli letadlo a veřejná doprava je lepší než vlastní auto. V případě, že není jiná možnost nežli využít k přepravě letadlo, lze zvolit alespoň kvalitnější společnost, která se snaží působit kladně v oblasti životního prostředí. Dalekou cestu do exotických krajin nemusíme pojímat pouze jako cestu za odpočinkem, ale také za poznáním toho, jaký je stav života obyvatel a přírody.

Pro poklady na druhé straně zeměkoule, často zapomínáme na krásy vlastního kraje. Můžeme si udělat pěší výlet do blízkého okolí. Inspiraci můžeme načerpat např. na www.vyletynaden.cz. Pokud se chceme vydat dál, je nejlepší variantou hromadná doprava, kolo nebo koloběžka. Tyto způsoby dopravy jsou šetrné k životnímu prostředí a zároveň také prospějí našemu zdraví. Na internetu nalezneme nepřeberné množství stránek, kde jsou přehledně zpracované dostupné cyklotrasy např. cyklotrasy.cz, kolo.cz.

Pokud se při cestování chceme vyvarovat zbytečnému odpadu např. z jídla, připravme si svačinu s sebou do uzavíratelného sáčku či krabičky. Vzhledem k vysokému turistickému vytížení českých lesů a hor přibývá také množství odpadků, které po sobě turisté v přírodě zanechávají. Ulehčit přírodě můžeme i na obyčejném výletě. Stačí si vzít rukavice a sáček na odpadky.

Pokud hodláme v přírodě strávit noc, měli bychom dbát na to, abychom po sobě nezanechali odpad, ale ani "neotrávili" prostředí špatně rozložitelnými látkami. Mycí prostředky i hygienické prostředky jsou pro přírodu nebezpečné a měli bychom se vyvarovat jejich použití. Výrobky na přírodní bázi již koupíme i v běžných drogeriích.

K šetrným formám cestovního ruchu řadíme ekoturismus a venkovský cestovní ruch, který zahrnuje ekoagroturismus, agroturismus, chataření a chalupaření. Ekoturismus je cestovní ruch, který podporuje ochranu přírody. Jeho hlavní náplní je pozorování a poznávání přírody, rezervací, národních parků, chráněných krajinných oblastí, aniž by byly narušovány. Venkovský cestovní ruch znamená vícedenní pobyt na venkově a jeho prostředí.

V Česku dominuje zejména agroturistika. Krajina České republiky přímo vybízí k uplatnění této formy šetrného cestování díky svým přírodním krásám, výhodnou a atraktivní polohou, kulturním a historickým potencionálem. Agroturismus respektuje životní prostředí, vede k tvorbě krajiny a přispívá k trendu "návrat člověka k přírodě". Umožňuje objevovat místní krásy a tradice.

Ústecký kraj má velmi příznivé podmínky pro rozvoj agroturismu. Místní firmy se specializují především na chov koní, ovcí a koz. Nejčastěji je provozován na statcích, které se zaměřují na oblast cestovního ruchu spojenou s jízdou či péčí o koně, případně s kombinací s těmito službami. Specifickou formou agroturismu je ekoagroturismus, který představuje pobyty na certifikovaných ekologicky hospodařících farmách, umístěných ve zdravotně příznivém životním prostředí.

Ekoagroturistika je především určena pro ty, kteří nemají možnost přijít do styku s domácími zvířaty nebo si chtějí vyzkoušet práci na poli a mají zájem prožít několik dní na farmě. Takováto dovolená, ale nespočívá pouze v pozorování dění na farmě a odpočinku. Vyžaduje i zapojení do práce na zemědělských plochách a pomoc s péčí o zvířata.

Ekofarmy jsou zemědělské podniky, které nepoužívají při výrobě rostlin a péče o zvířata žádné chemické prostředky, hormonální přípravky, umělá barviva či konzervační látky. Zvířata jsou chována přirozeným způsobem a krmena bez používání masokostních mouček apod. Produkty ekofarem (ekologického zemědělství) podléhají přísné kontrole a splňují mezinárodní standarty, a mohou používat ochrannou známku BIO.

Kam se tedy vydat?

EKOzámeček Stroupeček

stroupec.webnode.cz/o-nas

Ekozámeček se nalézá severozápadně od města Žatec, na samotě mezi obcemi Stroupeč a Přívlaky. Oprava zámečku a následné hospodaření je v rámci projektu, který se oficiálně nazývá Chráněné území nadregionální biocentrum Stroupeč. Majitelé se zde snaží aplikovat permakulturní principy a postupy, tj. systém navrhování a realizace trvale udržitelných lidských usedlostí. V těsné blízkosti se nachází park s památnými duby, který již léta slouží jako cíl turistiky a odpočinku. Budova je opravována s použitím recyklovaných materiálů. Část pozemků se využívá pro pastvu dobytka a je zde i malé jezírko s rybami. Stavení dosud není zcela opravené, a proto jde o ideální místo pro dobrodruhy.

Ekofarma Letní Stráň

www.farmaletnistran.cz/ekologie

Ekofarma sídlí u obce Velká Veleň jen několik kilometrů od města Děčín. Farma se zabývá především chovem masného skotu a chovem koní. Část koní je určena ke sportovním účelům, zejména k drezurním soutěžím. Farma nabízí ubytování, které nikterak neomezuje chod farmy a při domluvě s majiteli je možnost se zapojit do běžných prací na farmě. Na návštěvníky zde čeká příjemné prostředí v klidném místě, jen kousek od stájí, tenisového kurtu a jiných sportovišť.

Biofarma Františkov

www.farmafrantiskov.cz

Biofarma se nachází na pomezí Českého středohoří a Českého Švýcarska v údolí řeky Ploučnice. Farma je držitelem nejvyšší certifikace Státní veterinární správy pro potravinářský provoz s možností obchodovat v rámci celé EU. Farma podniká v ekologickém zemědělství a zabývá se chovem masného skotu plemene Hereford. V roce 2018 zde začal provoz Centra služeb pro turisty Ploučnice. Farma se nachází v blízkosti cyklostezky a dalších turistických cílů. Majitelé farmy se také nebrání školním exkurzím, kde si děti mohou poslechnou, s jakými radostmi i starostmi se potýká malá farma. Prozatím farma nenabízí ubytování, ale návštěvám se nebrání a všechny návštěvníky vřele přivítají.

Ekofarma Babiny

www.ekofarma-babiny.cz

Ekofarma se nachází v severní části chráněné krajinné oblasti České středohoří, na hranicích okresů Litoměřice, Děčín a Ústí nad Labem. Farma se zaměřuje na chov masného skotu plemene Limousine a prodejem vyzrálého bio hovězího. Veškeré výrobky z Babin jsou certifikovány a označeny logem BIO. V roce 2018 se farma rozšířila o moštárnu a konzervárnu ke zpracování vlastního masa a ovoce. Farma nabízí prostory pro pořádání společenských akcí, dětských oslav, ubytování a projížďky na koni do přírody. V průběhu letních měsíců zde nabízí tzv. prázdniny na farmě, kdy se děti zapojí do ošetřování koní, výuky, úklidu a krmení.

Každoročně je vyhlášena cena Ekofarma roku, která je udělována nejlepšímu statku hospodařícímu v ekologickém zemědělství. V roce 2020 toto ocenění získala Biofarma Pod Hájkem (biofarmapodhajkem.webnode.cz), která se nachází v Krkonošském podhůří nedaleko města Jilemnice a Vrchlabí. Tato farma je speciální tím, že k ní patří také penzion, kde mohou návštěvníci přenocovat. Farma je nositelem regionální značky Krkonoše originální produkt, o který se stará místní akční skupina Krkonoše.

Jak a kam cestujeme, neovlivňuje pouze náš život, ale také všechny lidi, se kterými se v blízkých i vzdálených zemích setkáváme. Příroda již dávno není nekonečnou divočinou, kterou bychom si měli podmanit, ale pouze omezeným prostorem, který můžeme citlivě využívat. Pokud se budeme chovat uvědoměle a slušně, můžeme snížit ekologický dopad našich cest.

Bc. Jana Nachlingerová
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Foto: pixabay.com

Zdroje:
www.enviweb.cz/109696
www.geopark-kbr.cz/cs/1001-setrna-dovolena
ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/chcete-ekologicky-setrnou-dovolenou-vubec-to-neni-jen-o-letence
www.bio-info.cz/zijte-bio/setrna-turistika
www.vylety-zabava.cz/materska-centra-kurzy-krouzky/vychodni-cechy/1062-ekocentrum-dotek-dovolena-setrna-k-prirode-i-nasi-dusi
nejlepsi-rady.cz/5-rad-pro-ekologicky-setrne-cestovani
plus.rozhlas.cz/je-mozne-aby-all-inclusive-dovolena-byla-ekologicky-udrzitelna-8108710
www.tyden.cz/rubriky/relax/cestovani/setrna-turistika-je-na-vzestupu-cesi-o-ni-prilis-nevedi_77186
bezodpadove.cz/dovolena-i-vylety-setrne-a-ekologicky
dspace5.zcu.cz/bitstream/11025/23434/1/Agroturismus%20v%20Usteckem%20kraji
ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/ekologicky-setrne-cestovani-jde-to-vubec-dohromady
www.enviweb.cz/115233
www.activebeauty.cz/cs/ferove-cestovani
www.ekozivot.cz/priroda/co-je-to-ekofarma
www.permakulturacs.cz/project/34/ekozamecek-stroupecek


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 20. 01. 2021 10:55