Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Květinové farmy

Květinové farmy



Vyvěšeno: 10. 2. 2020
Sejmuto:
Evidenční číslo: 03-2020

Květinové farmykvetiny.jpg

Budete kupovat na Valentýna květinu? Nepotěšila by více květina, která k vám neletěla přes půl světa, nikdy necestovala letadlem, zato zažila zájem čmeláků a motýlů, a dobře ví, co je ranní rosa? I takové květiny lze na českém trhu sehnat.

Květiny patří mezi stálice – oblíbeným dárkem k výročí, k úspěšné maturitě či již zmíněnému svátku zamilovaných – Valentýnu. Průměrný Čech v loňském roce za zboží tohoto druhu utratil přes 1 000 korun. Pokud jste v minulých letech nakoupili květiny v běžném květinářství, jejich příběh není příliš veselý: např. Vyrostli v Keni, pravděpodobně někde v blízkosti jezera Naivasha, jehož ekosystém prochází ‚‚ekologickou katastrofou‘‘, v souvislosti s produkcí květin, náročnou na vodu a využívající spoustu škodlivých chemikálií. V nepředstavitelných podmínkách se o ně za směšnou mzdu starala místní pracovnice, bydlící v nedalekém slumu. Sklizené květiny odletěly do Nizozemska, kde byly spolu s miliony dalších dokonalých květin na burze vydraženy, aby putovaly dál do Evropy, až do květinářství, kde jste si kytici nechali uvázat.

Pěstování květin není u nás žádnou novinkou, naopak má dlouhou tradici. Po revoluci muselo mnoho českých zahradníků s pěstováním přestat, především z výše uvedeného důvodu, zruinovali je levné květiny ze zahraničí. V posledních několika letech se v nabídce řezaných květin v tuzemsku udála malá revoluce a vzniklo několik farem, na kterých se pěstují květiny způsobem, který respektuje okolní přírodu.

Ve světě se objevuje mnoho květinových farem s certifikátem Fair trade, který garantuje šetrný přístup k prostředí, ale samozřejmě i pracovníkům v květinovém průmyslu, kterým zajišťuje uspokojivý pracovní standart. Těmto květinám se takzvaně říká ‚‚férové‘‘ květiny. V České republice se květinové farmy snaží o to, aby ke koncovému zákazníkovi nemusela květina putovat přes půl zeměkoule. Na těchto farmách si rostliny pěstují samy od semena. Jde o nový fenomén, který vzbuzuje zájem především tím, že jsou lidé přesyceni dovozem ze zahraničí a ocení něco místního. Takové květiny jsou sice k mání jen určitou část sezóny a občas nebývají perfektní, ale zato krásně voní a ve váze dlouho vydrží.

Novodobí květinoví farmáři mají několik společných rysů. Nejvýraznější z nich je pokora a respekt ke krajině. Do takového zemědělství se především pouštějí mladí lidé, kteří mají často úplně jiné vzdělání a šetrný přístup k pěstování berou jako standard. Pro krajinu jsou takové farmy v množství monokultur doslova požehnáním. Pěstitelé se přirozeně zaměřují na pestrost, nejen proto, že jsou takové kytice právě v kurzu, ale protože je to těší, a i zájem začíná být výraznější. Je to celoroční rukodělná práce, která nekončí, naopak často začíná za úsvitu. Jakkoliv idylicky vypadá představa vlastnit květinovou farmu, realitou ale je permanentně stres z toho, zda vám vše vykvete včas, jestli nepřijdou kroupy, které by veškerou úrodu zničily, ale také, zda se zájemci budou takové květiny líbit.

Květinoví farmáři často doplňují sezonní produkci květin o jiné zajímavé aktivity a také vymýšlejí nové způsoby prodeje, např. žižkovský obchůdek s květinami Michaely Krobové s názvem Green Decor plánuje ekologický rozvoz květin na kole. Velmi běžné a vyhledávané je květinové předplatné (balíček několika kytic viz - https://www.loukykvet.cz/kvetinove-predplatne), které se hodí i jako netradiční dárek. Na většině farem funguje klasický samosběr květin (zákazník přijde a sám si na záhonech nařeže květiny dle libosti), prozatím tedy pouze pro nevěsty, většinou v rámci svatebních balíčků. V některých kamenných prodejnách těchto květinových farem lze květiny koupit tzv. na váhu. Květiny si zákazník vybere sám, může si je sám uvázat nebo třeba uvít věneček a rovnou v něm odejít.

K radostnému rannímu vstávání nechybí téměř nic, možná jen pohled na krásné čerstvě nařezané květiny při snídani, ale i jejich příjemná vůně linoucí se celým bytem. Kam se pro takové květiny vydat? V České republice již nalezneme cca 99 květinových farem – mapa květinových farem a prodej lokálních květin.

Lze takové květiny sehnat i v Ústeckém kraji, konkrétně v okolí Mostu? Ano! Květinová farma Vykvetlo se nachází v ul. Pod Koňským vrchem 3390. Jedná se o menší rodinné květinářství, které se snaží pěstovat zejména luční květiny bez zbytečné chemie. Majitelé farmy umístili v Mostě před prodejnou Špajz nádobu na kompost. I vy se tedy můžete podílet na kvalitě květin.

Jana Nachlingerová
 Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Foto: pixabay.com

Zdroje:
http://www.bbc.com/future/bespoke/made-on-earth/the-new-roots-of-the-flower-trade/
https://ekolist.cz
https://www.ecofuture.cz/clanky/kvetinove-farmy-a-ne-ekologicke-pestovani https://ego.ihned.cz/c1-65776860-i-kytku-radsi-z-farmy-vypadaji-a-voni-lepe-nez-ty-z-velkovyroben
https://www.lidovky.cz/relax/zajimavosti/kytky-ktere-nikdy-neletely-dostupne-kvetiny-z-louky-a-bez-chemie.A190512_134704_ln-zajimavosti_ele
https://www.nazemi.cz/cs/kvetiny
https://www.czechdesign.cz/temata-a-rubriky/floristicke-remeslo-netradicne-ale-stylove-vyber-kvetinovych-atelieru-a-farem-ktere-vas-zaujmou 


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 18. 01. 2021 20:00