Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Nový seriál "Opeřenci na výsypkách"

Nový seriál "Opeřenci na výsypkách"



Vyvěšeno: 5. 2. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 07-2023

Nový seriál "Opeřenci na výsypkách"

V naší krajině v podstatě neexistuje ekosystém, který by nebyl do určité míry pozměněn lidskou činností. Ač se to může zdát překvapivé, ne vždy lidské zásahy přírodě škodí. Například těžba nerostných surovin zanechává v krajině velmi znatelné stopy, v některých regionech dokonce vytváří krajinu úplně novou. Možná díky tomu se do povědomí většiny lidí zapsaly lomy a výsypky jako místa nezajímavá a pustá, opak je ale pravdou. Nový či přetvořený vzhled krajiny dává možnost vzniknout zajímavým územím, ve kterých našlo nový domov mnoho vzácných a ohrožených druhů. My se zaměříme na ptáky.

V průběhu letošního roku vám představíme přes padesát opeřenců, kteří se zabydleli právě v těchto biotopech.

Ptáci jsou výbornými „bioindikátory“ – jak se daří ptákům, tak daří se celé přírodě. Právě na to nás ptáci upozorňují a my bychom jim měli naslouchat. No a kromě toho blahodárný vliv pozorování a poslechu ptáků na lidskou psychiku je opakovaně prokázán i vědecky.

Náš malý „ptačí“ seriál jsme připravili ve spolupráci s p. Josefem Horákem, amatérských ornitologem a úžasným fotografem naší přírody. Pojďte se spolu s námi něco dozvědět a zároveň se pokochat krásnými snímky.

 

P9011830-ORF_DxO_DeepPRIME.jpgKulík písečný (Charadrius hiaticula)

Vzhledem k tomu, že hnízdo kulíků písečných je nechráněná jamka vyhrabaná v pískovém či bahnitém podloží, naučili se používat taktiku na ochranu vajec a odvrácení nebezpečí ze strany predátorů tím, že v případě ohrožení vybíhají z hnízda a vzdáleni pak předstírají neschopnost letu, zranění tak, aby upoutali pozornost predátora. Postupně jej odlákají do bezpečné vzdálenosti, načež vzlétnou a po chvíli se vrátí na hnízdo.

U nás ale hnízdí zcela výjimečně a je možno jej zahlédnout jen za tahu, kdy se na našich vodách živí a odpočívá. Živí se drobnými živočichy v blízkosti vody, které vyklovává ze země. V bahně často víří jednou nohou a pak sezobávají organismy, které pohybem nohy zvířil.

 

Čejka chocholatá (Vanellus vanellus)

P8141843-ORF_DxO_DeepPRIME (2).jpgČejku chocholatou lze spatřit nad výsypkami, zejména na výsypce Pokrok, již ke konci února a v březnu, zpravidla v nepříliš početných přeletujících hejnech. Nápadné jsou svými zdánlivě velkými, zakulacenými černobílými křídly. Několik párů na výsypce i hnízdí.

Pokud dojde v blízkosti hnízda k narušení, provádějí prudké stoupavé a střemhlavé lety a ozývají se poplašným, opakovaným voláním se slabikami „kníí-háá“, podle čeho se dříve v některých oblastech čejky nazývaly „kníhy“. Početnost čejky v ČR od 90. let klesá z důvodu neustálé intenzifikace zemědělského hospodaření a na místech, kde stále dochází k odvodňování podmáčených částí polí a luk. U nás už dávno není čejka lovným ptákem, zatímco v tak vyspělých a kulturních státech, jako je Francie, Belgie, Holandsko, je boj za ochranu čejky stále marný.

 

Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: Josef Horák

Zpět na přehled
Naposledy změněno: 6. 02. 2023 7:27