Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Seriál "Opeřenci na výsypkách": břehule a konipas

Seriál "Opeřenci na výsypkách": břehule a konipas



Vyvěšeno: 12. 2. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 10-2023

Seriál "Opeřenci na výsypkách": břehule a konipas

Přinášíme další díl našeho seriálu "Opeřenci na výsypkách", který se, jak název napovídá, věnuje vzácným a často ohroženým druhům ptactva, které můžeme potkat na okrajích lomů či výsypkách. V průběhu letošního roku vám představíme přes padesát opeřenců, kteří se zabydleli právě v těchto biotopech. Náš malý „ptačí“ seriál jsme připravili ve spolupráci s p. Josefem Horákem, amatérských ornitologem a úžasným fotografem naší přírody. Pojďte se spolu s námi něco dozvědět a zároveň se pokochat krásnými snímky.

 

Břehule říční (Riparia riparia)

IMG_0781-CR2_DxO_DeepPRIME.jpgBřehule říční je ze třech druhů vlaštovkovitých obecně nejméně známá. Na rozdíl od modročerných vlaštovek obecných a jiřiček obecných je její zbarvení horní části hnědé a krátký ocásek má jen mělce vykrojený. Liší se i stavbou hnízda, vyhrabává si v kolmých hliněných nebo pískových stěnách až jeden metr hluboké nory. Stejně jako vlaštovka či jiřička loví drobný hmyz v letu, ale na rozdíl od nich loví většinou ve skupinách, velmi často nad vodní hladinou, kde se zdržuje dostatek hmyzu. Břehule říční zimují od západoafrického Senegalu až po východoafrickou Etiopii. Odtud k nám přilétají nejčastěji ve druhé polovině dubna a ihned obsazují svá hnízdiště – strmé stěny pískoven, cihelen, hlinišť a strmé písčité břehy řek a potoků.

Na území Severočeských dolů, dolů Bílina je několik lokalit/kolonií, kam každý rok břehule přilétají, a i zde hnízdí. Stavy břehulí říčních u nás stále klesají – do roku 2000 hnízdilo na území České republiky až 60 000 párů, dnes pouze 15–30 tisíc párů. V Červeném seznamu ČR je břehule říční vedena v kategorii NT = téměř ohrožený druh.


Konipas bílý
(Motacilla alba)

IMG_3327_edited.jpgKonipas bílý je známý pod lidovým názvem třasořitka. Důvodem je jeho neustálé pohybování svým dlouhým černým, bíle po okrajích lemovaným ocáskem. Setkáváme se s ním i ve městech či vesnicích a parcích, v přírodě se vyskytuje vždy v blízkosti vlhkých rákosin, březích potoků i stojatých vod. Na vlhkých místech vyhledává potravu, která se z větší části skládá z hmyzu, měkkýšů, pavouků, chrostíků apod. tento druh pěvce si prakticky nemůžeme zaměnit s jiným druhem.

V České republice hnízdí na celém území, hlavně v nižších polohách, ale i vysoko v horách. Na území Severočeských dolů se běžně vyskytuje a hnízdí na všech lokalitách s přítomností vody.

 

Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: Josef Horák

Zpět na přehled
Naposledy změněno: 6. 02. 2023 8:01