Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Svatý Valentýn – svátek, který potřebuje růži?

Svatý Valentýn – svátek, který potřebuje růži?



Vyvěšeno: 14. 2. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 11-2023

happy-mothers-day-g99e0e93d2_640.jpgSvatý Valentýn – svátek, který potřebuje růži?

Svátek svatého Valentýna tradičně zvýší prodeje květin a přirozeně také znovu rozvíří debatu o tom, za jakých podmínek jsou řezané květiny prodávané na našem trhu pěstovány a jak se k nám dostávají. Květiny, zejména rudá růže dnes patří k nejpopulárnějším valentýnským dárkům. Opravdu je potřeba slavit tento svátek řezanou květinou?

V únoru si již pár let připomínáme mučednickou smrt svatého Valentýna, patrona zamilovaných. Populární darování květin se odvozuje přímo ze života biskupa Valentýna. Podle legendy totiž obdarovával mladé páry pestrými kyticemi z biskupské zahrady. I když z různých anket i nadále vychází, že Češi za svátek zamilovaných mnohem více považují 1. květen, před 14. únorem mají i u nás květinářství každoročně nabito.

Tento svátek má nejsilnější tradici v anglosaských zemích. Našel si však svoji cestu i k nám. Bohužel pod náporem obchodníků došlo k jeho „pokřivení“, a mnoho lidí vnímá tento svátek pouze jako marketingový tah pro zvýšení prodeje a výdělků obchodníků. I tak se však mezi námi najde celá řada jeho příznivců, kteří v tento den projevují náklonnost své vyvolené nebo vyvolenému. V posledních letech však můžeme pozorovat jistý odklon od komerce a prodeje předražených zbytečností. Zamilovaní si stále častěji dokazují svou lásku drobnějšími gesty – zamilovaným vzkazem, výrobou drobného dárku, přípravou slavnostní večeře nebo strávením večera v intimitě svíček.

Co však na vrcholu žebříčku oblíbenosti dlouhodobě v tento den zůstává, je darování květin – zejména červených růží.

Květiny jako milostná zpráva

V druhé polovině 18. století západní svět zjistil, že již v Osmanské říši měla darovaná květina svůj jedinečný význam. Během viktoriánských dob, kdy etiketa nepovolovala vyjadřování pocitů slovy, se květiny staly hlavními nositeli emočně zabarvených zpráv, a to zejména těch milostných. Tajemný květinový kód tak rychle nabíral na popularitě a stal se velmi oblíbeným i v západní kultuře. I v dnešní moderní kultuře si stále ponecháváme tento zvyk, který se rozšířil doslova celosvětově. Symbolika s růžemi je z velké části vždy opřená o lásku, vášeň, romantiku a zamilovanost. Vaše emoce a city růže dokážou vystihnout naprosto přesně.

Problém je v tom, že snaha o projevení našeho citu prostřednictvím darování řezaných květin v zimě ubližuje dámě číslo jedna v životě nás všech, a to Matce přírodě.

Je růže darovaná na Valentýna udržitelný nákup?

Pokud se zajímáte o udržitelnější nákupy a plánujete letos 14. února někoho potěšit květinou, jaké největší dilema na vás čeká? Růže vypěstované v Čechách v zimě nenajdete. Miliony valentýnských květin projdou největší velkoobchodní aukcí na světě v Aalsmeeru nedaleko Amsterdamu. Přes nizozemské květinové centrum cestují květiny vypěstované v Číně, východní Africe a Jižní Americe. Tato část světa má přirozený dostatek tepla, prostoru na pěstování a spoustu dostupné levné pracovní síly. Květiny se zde nepěstují ke konzumaci, a tak se na ně nevztahují předpisy o používání pesticidů. V důsledku toho je průmysl řezaných květin jedním z největších spotřebitelů pesticidů na světě. V Keni a dalších zemích jsou chemikálie, jako je methylbromid (a další, které jsou v zemích, jako jsou USA, zakázány), pravidelně dováženy pěstiteli květin ve skutečně velkých množstvích jako ochrana proti škůdcům. Znepokojující zprávou je, že methylbromid patří mezi látky, které výrazně přispívají k poškození ozonové vrstvy. V některých případech bohužel vedl únik těchto chemikálií z pěstebních polí přiléhajících k vodním plochám, příkladem je např. keňské jezero Naivasha, kde došlo ke kolapsu rybích populací. Existují zde i významné sociální a environmentální problémy, jedním z nich je masivní růst populace v okolí jezera Naivasha, který přispívá ke znečištění jezera a přispěl ke snížení objemu jezera na polovinu.

Celofánem, který spotřebujeme na Valentýna obalíme celou planetu

Na celém světě se pro tento svátek vypěstuje 250 milionů stonků růží. Pokud by každá kytice byla zabalena do 75 cm plastového celofánu, znamenalo by to, že se během Valentýna spotřebuje více než 37 tisíc km plastových obalů – a to bereme v potaz 5 růží na kytici. Fakta o celofánu si však vaši drahou polovičku pravděpodobně nezískají. Takže když je Valentýn za rohem, je na čase zvážit chytřejší a udržitelnější dárky k Valentýnu.

EkoValentýn?

Nechceme být zodpovědní za pokles projevů lásky, a proto dobrou zprávou je, že existuje spousta ekologických způsobů, jak projevit svou oddanost i jinak než konvenčně pěstovanými květinami. Při procházce s milovanou osobou najděte pěkné proutí. Stačí připevnit pár papírových srdíček a Valentýnský dárek je na světě.

Pokojové rostliny jsou fantastickým způsobem, jak zahnat zimní chmury. K Valentýnu se doporučuje pokojová rostlina s květy nebo pouze zelená rostlina, ale s valentýnskými ozdobami. Na výběr jsou stovky rostlin a jejich aranžování na okenní parapety, police nebo na oživení zákoutí v závěsných květináčích vás bude rozhodně bavit. O pokojové rostlině je však vhodné skutečně popřemýšlet. Hodí se sladit rostlinu i květináč s bytem a s jinými dekoracemi ve stylovém domově vaší partnerky. Vyjádřete vaši lásku promyšlenými detaily. Barva květu třeba může být její nejoblíbenější barvou nebo může být na květináčku její oblíbený vzor.

A pokud stále tápete nad dárkem, věřte, že na svatého Valentýna chtějí být všichni zamilovaní spolu a užívat si svojí lásky a přítomnosti toho druhého. Protože mít někoho, kdo vás má moc rád, je velmi důležité. A není potřeba svou lásku dokazovat marketingovým tahem. Stačí objetí a spočinutí v náruči milované osoby.

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

Sv. Valentýn – historie, původ a tradice | Český Kutil.cz (ceskykutil.cz)
Počet růží význam | Kytice Expres (kytice-expres.cz)
Zimní květiny: Jak překonat zimní chmury pomocí květin | Kytice Expres (kytice-expres.cz)
Valentýn, americký svátek? Svátek všech zamilovaných má ryze evropské kořeny | Radiožurnál (rozhlas.cz)
Fairtradové květiny mají nižší uhlíkovou stopu než výpěstky z evropských skleníků - Fairtrade Česko a Slovensko
Valentýnský speciál - naše tipy na květiny k Valentýnu | Bydlimstylove.cz


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 14. 02. 2023 7:38