Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Seriál "Opeřenci na výsypkách": husa a kopřivka

Seriál "Opeřenci na výsypkách": husa a kopřivka



Vyvěšeno: 19. 2. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 13-2023

Seriál "Opeřenci na výsypkách": husa a kopřivka

Přinášíme další díl našeho seriálu "Opeřenci na výsypkách", který se, jak název napovídá, věnuje vzácným a často ohroženým druhům ptactva, které můžeme potkat na okrajích lomů či výsypkách. V průběhu letošního roku vám představíme přes padesát opeřenců, kteří se zabydleli právě v těchto biotopech. Náš malý „ptačí“ seriál jsme připravili ve spolupráci s p. Josefem Horákem, amatérských ornitologem a úžasným fotografem naší přírody. Pojďte se spolu s námi něco dozvědět a zároveň se pokochat krásnými snímky.

 

Husa velká (Anser anser)

P3024650-ORF_DxO_DeepPRIME (2).jpgJedním z nejznámějších pohledů na husy velké je, když na tahu a za stálého volání přeletují nad krajinou ve formacích do písmene V. také se čím dál častěji setkáváme s husou velkou v parcích u jezírek nebo na městských rybnících. V době před a po hnízdění se mohou shlukovat do velmi početných hejn, která na odpočinek usedají na vodní plochy nebo se krmí na rozlehlých polích či loukách. Hnízdí i na pozemcích Severočeských dolů, na dolech Bílina, na některých výsypkových vodách nebo jejich blízkosti.

Divoce žijící husy velké jsou velice ostražití ptáci, ke kterým není snadné se přiblížit. Tuto vlastnost si uchovaly i naše husy domácí, které se již v mnoha případech osvědčily jako skvělí „hlídací psi“.

 

Kopřivka obecná (Anas strepera)

P1012835-ORF_DxO_DeepPRIME.jpgKopřivku obecnou bezpečně rozeznáme od jiných druhů kachen za letu, kdy se objevují v křídlech bílá, černě orámovaná zrcátka. Samce ve svatebním šatě poznáme snadno i na vodě, jeho zbarvení tvoří šedý základ na většině těla, hlavu má spíš hnědou. Na tomto základu je však jemně černě vlnkovaný, vlnkování zesiluje na přední části těla, na krku a hrudi, kdy přechází do mramorového vzoru. Na začátku a na konci je černý, tedy má černý zobák i kostřec. Samici si lze zaměnit s kachnou divokou, samicí. Kopřivka je ale o něco menší a zrcátko v křídle má i ona bílé, na rozdíl od kachny divoké, které jej má modré.

 

Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: Josef Horák

Zpět na přehled
Naposledy změněno: 16. 02. 2023 12:17