Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Řeka Bílina

Řeka Bílina



Vyvěšeno: 22. 2. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 14-2023

IMG_20200127_163807.jpgŘeka Bílina

V předešlých letech jsme o řece Bílině mohli slyšet jako o nejšpinavější řece České republiky. Obzvláště v minulém režimu sloužila řeka skoro jako průmyslová stoka. Veškeré debaty ohledně kvality vody za poslední léta trochu utichly. Jak je na tom řeka s kvalitou vody nyní?


Bílina pramení v Loučenské hornatině Krušných hor a poté teče kolem Jirkova, Mostu a Bíliny do Ústí nad Labem, kde se vlévá do Labe. Její tok měří 83,6 kilometru. Na horním toku, nad vodárenskou nádrží Jirkov, ještě voda splňuje přísné požadavky na kvalitu pitné vody pro kojence. Řeka ale dále pokračuje rozsáhlou oblastí povrchové těžby a chemického průmyslu, která ji ovlivnila několika směry.

Kvůli povrchové těžbě uhlí byla řeka přesunuta do uměle vytvořeného koryta a v některých částech je dokonce svedena do ocelového potrubí. Absencí původního koryta přišla řeka o přirozenou schopnost se samočistit. Navíc přišla i o svůj spád, což způsobuje nedostatek kyslíku v určitých částech řeky.

Chemický průmysl způsobil znečištění, jehož typickým projevem jsou výkyvy v koncentracích kovů a jiných látek. V řece Bílině je dlouhodobě zvýšené množství rtuti, do vody se ale naštěstí neuvolňuje, zůstává v sedimentech. Problémem je poté jejich zvíření např. silnými dešti. Usazeniny řeky Bíliny jsou kromě rtuti bohaté i na arzen a vanad. V ústí řeky mnohdy arzen několikanásobně překračuje limity, jeho zvýšený obsah byl zjištěn i ve středním a horním toku. Horší výsledky jsou však dané i tím, že se stále zpřísňuje legislativa a sleduje se i více znečišťujících látek. Jak je vidno z textu, řeka utrpěla spousty ran, které bohužel napomohly i vymizení vodního života. Rybáři ve spolupráci se společností ORLEN Unipetrol ale dvakrát ročně do řeky Bíliny ryby vysazují. Kromě kaprů ve vodě žijí například i cejni či okouni. To, že se zde ryby udržují a hlavně rozmnožují, vypovídá o tom, že se čistota vody obecně za poslední léta výrazně zlepšila.

Podle Akademie věd České republiky jsou hlavními prioritami stálé sledování vývoje chemického složení vody i sedimentů, což má být jedno z vodítek ke zkvalitnění vody. Ideální by bylo také navrácení řeky do jejího původního koryta. Toto však nebude možné provést u celého toku řeky. Terén, kde původně Bílina protékala, tam již kvůli těžbě není. Státní podnik Povodí Ohře má v plánu v blízké době navrátit do původního koryta alespoň krátký úsek řeky. Mohlo by se tak povést uvést řeku do její dřívější, čisté a přirozené podoby. Zda se toho dočkáme je otázkou budoucnosti, prozatím se ale můžeme těšit z faktu, že řeka Bílina svůj titul nejšpinavější řeky již dávno ztratila.


Alena Hubáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: archiv autora

Zdroje:

https://www.idnes.cz/usti/zpravy/povodi-ohre-vodni-tok-znecisteni-pitna-voda-potok-reka.A200703_557337_usti-zpravy_pakr
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-rece-biline-je-vetsi-mnozstvi-rtuti-do-vody-se-ale-neuvolnuje-zjistil-vedec
https://www.krusnohorsky.cz/2009/03/15/reka-bilina-reka-s-jednim-neslavnym-primatem/
https://irybarstvi.cz/rtut-arzen-nebo-vanad-v-usazeninach-severoceskou-reku-cekaji-zmeny-a-revitalizace/


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 16. 02. 2023 12:38