Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Seriál "Opeřenci na výsypkách": polák a čírka

Seriál "Opeřenci na výsypkách": polák a čírka



Vyvěšeno: 7. 5. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 37-2023

Seriál "Opeřenci na výsypkách": polák a čírka

Přinášíme další díl našeho seriálu "Opeřenci na výsypkách", který se, jak název napovídá, věnuje vzácným a často ohroženým druhům ptactva, které můžeme potkat na okrajích lomů či výsypkách. V průběhu letošního roku vám představíme přes padesát opeřenců, kteří se zabydleli právě v těchto biotopech. Náš malý „ptačí“ seriál jsme připravili ve spolupráci s p. Josefem Horákem, amatérských ornitologem a úžasným fotografem naší přírody. Pojďte se spolu s námi něco dozvědět a zároveň se pokochat krásnými snímky.

 

Polák velký (Aythya ferina)

P2254001-ORF_DxO_DeepPRIME.jpgPoláka velkého je možné zahlédnou poměrně snadno, obývá větší a hlubší stojaté vody. Jen výjimečně je sám, zpravidla se zdržuje v hejnech, a to nejen vlastního druhu, ale i jiných druhů kachen. Snadno jej od ostatních rozeznáme, zejména pak ve svatebním šatě, podle poměrně velké, červenohnědé hlavy s jasně červeným okem. Jedná se o potápivý druh kachny. Před potopením vždy nadskočí a hlavou napřed zmizí pod vodní hladinou. Ve vodě takto vyhledává měkkýše, vodní rostliny, chytá malé druhy rybek a malých obratlovců. Vyskytuje se na velkém území Evropy a Asie, preferuje rozsáhlejší a hlubší typy stojatých vod. Je převážně tažný, evropští ptáci se na zimu shromažďují zejména v jižní a západní Evropě. Společně s polákem chocholačkou je nejpočetněji zastoupeným polákem.

Na území České republiky pravidelně a hojně hnízdí a často zde přetrvává i v zimním období. Ani Severočeské doly, doly Bílina nejsou na svých územích, co se týče a výskytů poláků velkých výjimkou.

Česká společnost ornitologická vyhlásila ptákem roku 2023 poláka velkého - více informací.

 

 

 

Čírka modrá (Anas querquedula)

P3304600-ORF_DxO_DeepPRIME.jpgČírka modrá je rozeznatelná od jiných druhů kachnovitých podle velmi výrazného nadočnicového bílého pruhu, přední část těla je hnědá, na bocích je bělavá a u samců si pak můžeme všimnout ozdobných per, která jsou umístěna na hřbetě a směřují směrem dozadu a šikmo dolů. Samice je zbarvena mnohem nenápadněji, tak jak je tomu u kachnovitých obvyklé. Rozšířená je na většině Evropy a navazující široký pruh středem Asie. Jedná se o tažný druh se zimovišti v Africe mezi Saharou a rovníkem, východní populace zimuje v jižní Asii.

V České republice čírka modrá pravidelně přetahuje a v malém množství i hnízdí. Hnízdí především v nížinách, maximálně pak do 670 m n.m. Na vodách ležících na Severočeských dolech, dolech Bílina, lze čírku modrou zahlédnout. Hnízdění však nebylo ještě potvrzeno.

 

Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: Josef Horák

Zpět na přehled
Naposledy změněno: 30. 04. 2023 13:54