Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Jedlý balkón

Jedlý balkón



Vyvěšeno: 13. 3. 2020
Sejmuto:
Evidenční číslo: 06-2020

rajcata.jpgJedlý balkón

Jak důležité je začlenit do vašeho domova nějaký prvek přírody? Lze to, i když žijete v bytě? Rostliny jsou nejen krásné na pohled, ale také rozveselují prostor, přinášejí do vašeho domu zvláštní energii, čistí vzduch a zvyšují pocit pohody. Pro pěstování vlastní zeleniny, ovoce nebo bylinek nepotřebujete velkou zahradu. Přímo na vašem balkoně si můžete vytvořit nádhernou jedlou zahradu. Budete překvapeni, kolik potravin lze pěstovat na tak malém prostoru a jak je samotné pěstování nenáročné.

Začátek vašeho pěstování se určitě neobejde bez vstupní investice. Pro pěstování budete potřebovat náčiní, které vám usnadní práci.

Jak by měl vypadat seznam začínajícího zahradníka?

Podstatné jsou truhlíky, květníky a nádoby, využít můžete i vyřazené nádoby z domácnosti např. hrnce, kbelíky aj. V zahradnictví naleznete speciální substrát určený pro pěstování rostlin, podle vašeho výběru. Zalévání je klíčové a kvalitní konev zajisté oceníte. Zahradnické nůžky, smeták a lopatku budete potřebovat pro následnou péči o rostliny. Nejdůležitější položkou je však výběr vhodných rostlin, které na svém balkoně chcete pěstovat.

Rostliny potřebují k životu slunce, vodu a kvalitní půdu a hnojivo. Pokud je váš balkon po většinu dne zalitý sluncem, můžete pěstovat nepřeberné množství zeleniny, ovoce a bylin. Dokonce i stinná místa naleznou využití, můžete zkusit pěstovat i houby. Stinné místo lze také využít, jako prostor pro váš osobní kompostér. Tím vytvoříte kvalitní přírodní hnojivo, za které se vám rostliny odmění v podobě např. chutných plodů.

Bylinky jsou skvělou volbou pro začínající zahradníky. Snadno se pěstují a jsou plné chutí. V supermarketu bývají často předražené a brzy po zakoupení rostlinky zemřou, navzdory vaší veškeré péči. Nejoblíbenější byliny rostou velmi dobře v květináčích, např. petržel, oregano, šalvěj a tymián jsou dlouho zelené a lze je pěstovat pospolu. Tyto byliny umožňují nepřetržitou sklizeň po celý rok. Koriandr, bazalka, hlávkový salát a špenát rychle rostou a dodají vitamíny v různých ročních obdobích. Pažitku a jarní cibulku lze pěstovat celoročně, namísto vytahování celé rostliny s kořeny, stačí odříznutí těsně nad půdou, rostliny obrazí znovu, aniž byste je museli znovu zasazovat. V případě správné péče vás překvapí, jaké množství lze vypěstovat na malé ploše.

Každý, kdo už někdy okusil rajče nebo salát vypěstovaný na vlastní zahrádce nebo od blízkého farmáře, poznal, že chutná jinak než ten koupený v obchodě. Pěstování zeleniny je limitováno pouze jediným kritériem, a to je dostatek světla. Následně je vhodné zvolit kvalitní substrát a hnojivo, které získáte právě díky vlastnímu kompostéru. Kompostování má mnoho výhod. Díky kompostování získáte kvalitní hnojivo pro vaše rostliny, pěstební substrát zadarmo, a ještě se ekologicky zbavíte odpadu z domácnosti. Až 40 % domácího odpadu můžete zkompostovat. Co do kompostéru patří naleznete zde.

Mezi nejoblíbenější zeleninu patří rajčata, papriky, ředkvičky, hrášek, fazole, ale také mrkev, kedlubny. U některých z uvedených plodin jsou k dostání odrůdy speciálně vyšlechtěné pro pěstování na balkonech, např. balkonová rajčata. Keříčkové druhy nízkého vzrůstu, které bohatě plodí. I přes svůj malý vzrůst, ale ocení oporu v podobě nízké tyčky. Rostlina obtěžkaná plody se sama neunese a byla by škoda, kdyby se vylomila. Pro pěstování rajčat zvolte nádobu, která má alespoň 50 cm hloubku, ale na balkonech se osvědčují také velké plastové nebo jutové pytle. U rajčat také platí, že čím víc mají slunce, tím lépe, takže jim dopřejte alespoň 6 hodin denně na přímém slunci.

Ředkvičky jsou vhodné pro pěstitele začátečníky. Milují slunce a vlhkou, ale ne přemokřenou půdu. Do jejich pěstování se pusťte hned zjara, v letních měsících už nechutnají dobře. Nedočkavci mohou vysadit špenát, jelikož ten mohou sklízet už za 40 dní. Hrách a fazole rostou svisle a potřebují pouze 30 cm hluboké květináče, aby se jejich kořenům dařilo. Trpasličí formy těchto rostlin porostou jen do výšky 1 m. Klasické formy mohou vyrůst až 3 metry. Před sklizní hrachu a fazolí si můžete vychutnat krásně kvetoucí květiny.

Pokud chcete vyzkoušet pěstování ovoce na balkoně, pak vyberte určitě jahodník. Existují stále plodící odrůdy, které mohou být převislé, malé, velké i lesní. Obvykle vydrží i dvě sezóny. Aby byly plody krásně sladké, potřebují dostatečnou zálivku. Majitelé větších balkonů se mohou pustit i do ovocných keřů a stromků (např. maliník, ostružiník, kanadská borůvka, angrešt a rybíz). Tyto dřeviny jsou na péči nenáročné, a i v nádobách spolehlivě plodí. Jen si představte, jak čerstvým ovocem plným antioxidantů ozdobíte narozeninový dort nebo si z nich připravíte osvěžující smoothie pro chvíle relaxace na balkoně.

Houby jsou stejně důležitou součástí stravy, jako je zelenina nebo ovoce. Mají velmi pozitivní vliv na naši imunitu. Navíc působí protivirově, antibakteriálně, proti rakovině a proti plísňově. Houby potřebují suché, temné a chladné místo. Pro snadné pěstování lze zakoupit hotovou houbovou farmu.

Pár nápadů, které Vám ulehčí práci:

  • Zalévejte brzy ráno nebo večer. Vždy, když na rostliny nesvítí sluníčko, jinak jim vytvoříte parní lázeň, která jim nesvědčí.
  • Na balkoně využijte raději plastové nádoby, které jsou lehké na manipulaci a nezatěžkávají konstrukci.
  • Využívejte samozavlažovací truhlíky. Rostliny můžete nechat osamocené delší dobu, naplněný truhlík zajistí dostatek vláhy.
  • Myslete na dostatečné hnojení a pravidelně sklízejte, aby rostlina měla sílu na další tvorbu výborných plodů.
  • Vysaďte si zázračnou rostlinu – libeček. Ve společných výsadbách zlepšuje zdravotní stav téměř každé rostlině.

Nežli se pustíte do práce, je potřeba si dát pozor na několik zásadních věcí. Každá rostlina má jiné požadavky. Nežli ji zasadíte, uvědomte si, kolik místa bude během svého růstu potřebovat. Snažte se vybrat vhodnou velikost a hloubku květináče (či jiné nádoby) a nezapomeňte na vhodné hnojivo. Rostlina má jen pár požadavků na život. Pokud jim vyhovíme, odmění nás bohatou úrodou a neobyčejnou chutí. V případě, že jste se právě rozhodli založit vlastní jedlý balkon, držíme vám palce a přejeme bohatou sklizeň.

Bc. Jana Nachlingerová
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Zdroje:
https://zahrada.bydleniprokazdeho.cz/zahrada/zakrsle-ovoce-muzete-pestovat-i-na-balkone.php
https://www.bydleme.cz/zeleny-a-jedly-balkon-jak-pestovat-bylinky-a-zeleninu-ve-meste/
https://zena.aktualne.cz/bydleni/co-jedleho-si-muzete-vypestovat-na-balkone/r~i:article:803469/
https://www.mujdum.cz/rubriky/zahrada/sklizen-na-balkone_2031.html
https://www.bydlenimagazin.cz/rubriky/inspirace/vytvorte-si-zahradu-na-balkone-ci-terase_5235.html
https://www.cuketka.cz/?p=13424
https://magazin.specialnizahradnictvi.cz/jedly-balkon-10-tipu-na-jedle-pochoutky-ktere-si-vypestujete-na-balkone/
https://www.idnes.cz/hobby/zahrada/jedly-balkon.A130419_153315_hobby-zahrada_mce
http://pestujzeleninu.cz/promente-svuj-balkon-v-jedlou-zahradu-a-sklizejte-salaty-rajcata-i-bylinky/
https://lemondefleuri.blog/2018/05/25/jak-rozjet-jedly-balkon-v-5-krocich/
https://www.bydleme.cz/zeleny-a-jedly-balkon-jak-pestovat-bylinky-a-zeleninu-ve-meste/
http://zahradnikralovstvi.cz/novinky/balkon-muze-byt-i-jedly.html
https://www.hb.cz/


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 18. 01. 2021 20:12