Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Seriál "Opeřenci na výsypkách": strnad a sýkořice

Seriál "Opeřenci na výsypkách": strnad a sýkořice



Vyvěšeno: 14. 5. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 40-2023

Seriál "Opeřenci na výsypkách": strnad a sýkořice

Přinášíme další díl našeho seriálu "Opeřenci na výsypkách", který se, jak název napovídá, věnuje vzácným a často ohroženým druhům ptactva, které můžeme potkat na okrajích lomů či výsypkách. V průběhu letošního roku vám představíme přes padesát opeřenců, kteří se zabydleli právě v těchto biotopech. Náš malý „ptačí“ seriál jsme připravili ve spolupráci s p. Josefem Horákem, amatérských ornitologem a úžasným fotografem naší přírody. Pojďte se spolu s námi něco dozvědět a zároveň se pokochat krásnými snímky.


Strnad rákosní
(Emberiza schoeniclus)

IMG_0611-CR2_DxO_DeepPRIME.jpgJestliže spatříme ptáka, který je přibližně velký jako vrabec, jak v blízkosti vody, ale na bahnitém okraji shání potravu, svrchu je hnědý s tmavým pruhováním, patrně se bude jednat o strnada rákosního. Určitou část ročního období, kdy nosí tak zvaný svatební šat, tedy od dubna do července až srpna, má hlavu výrazně černou a od rovněž černého hrdla hlavu odděluje výrazný bílý pruh, který se táhne od očí šikmo dolů a pokračuje k šíji, pak máme jistotu, že se strnada rákosního jedná. Při vyrušení často vysazuje na vršek stvolu rákosu a sleduje okolí.

Hnízdí na rozsáhlém území Evropy, je částečně tažný a evropští ptáci zimují na jihu kontinentu. V České republice hnízdí téměř všude, hlavně v nižších polohách, ve vysokých polohách chybí. Je typickým mokřadním ptákem, vyhledává střední až velké rákosové porosty, ale i křoviny v blízkosti vody, bývá i na podmáčených loukách. Na Severočeských dolech, dolu Bílina je jeho výskyt pravidelně zaznamenáván ve všech sledovaných lokalitách, s podmínkou výskytu vody a rákosí.


Sýkořice vousatá
(Panurus biarmicus)

P1172369-ORF_DxO_DeepPRIME.jpgPři pozorování samečka sýkořice vousaté si okamžitě uvědomíme, jak dosáhla svého jména. Zdobí jej velmi výrazná černá obličejová skvrna, která připomíná mohutný knír. U nás se s tímto druhem setkáme v podstatě výhradně v rákosinách s přítomností vody. Na podzim se semínka rákosu stávají jeho potravinovou složkou. Právě při sběru semínek rákosu je nejpravděpodobnější setkání s ním, kdy vylétá na vrcholová květenství.

Sýkořice není pravidelným tažným druhem, proto je možné se s ním setkat i v zimě. V současnosti jsou hlavními hnízdními oblastmi v České republice jižní Čechy, Polabí, jižní i severní Morava. Na území Severočeských dolů, dolu Bílina se pravidelně vyskytuje a hnízdí na výsypce Pokrok i Radovesice.


 

Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: Josef Horák

Zpět na přehled
Naposledy změněno: 3. 05. 2023 10:49