Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Co má společného voda a textilní průmysl?

Co má společného voda a textilní průmysl?



Vyvěšeno: 12. 5. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 39-2023

shirt-g7cc3b2ca8_640.jpgCo má společného voda a textilní průmysl?

Skříně s oblečením praskají ve švech, a přesto máme pocit, že nemáme, co na sebe. Měníme šatník a nehodící se oblečení velmi často končí na skládkách. O tom, jaké dopady má módní průmysl na životní prostředí se, ale moc nemluví. A málokdo ví, že textilní průmysl patří k jedněm z nejžíznivějších. Mnoho z nás vůbec netuší, kolik vody se spotřebuje na obyčejné tričko nebo džíny.

Voda není pouze životadárná tekutina, ale i jedna z klíčových surovin pro výrobu mnoha věci a neobejde se bez ní žádný průmysl ani firma. Textilní průmysl má druhou největší spotřebu vody na světě a až 20 % světového znečištění vod vlivem průmyslové činnosti pochází z konvenčního textilního průmyslu.

Vše začíná propojením textilního průmyslu se zemědělstvím, kdy je k vypěstování rostlin, z nichž se vyrábí tkaniny, použito ohromné množství vody k zalévání polí.

Bavlna

Bavlna je nejrozšířenější přírodní textilií a neexistuje člověk, který by se s ní nedostal do styku. Není divu. Bavlnu využíváme tisíce let. Skvěle odvádí vlhkost, je pevná i příjemná na nošení a dobře se udržuje. Ročně se vypěstuje 25 milionů tun bavlny ve více než 80 krajinách světa. Na výrobu jednoho kilogramu bavlny se spotřebuje až 30 000 litrů vody. Následně protečou další tisíce litrů vody během čištění a barvení.

Většina bavlny je zavlažována čerpáním z pozemních vod, jezer a řek, což ale ohrožuje ekosystém, přírodu a dostupnost vody pro další potřeby lidí. Příkladem může být zdevastované vysychající Aralské jezero. Jeho plocha se zmenšila na méně než třetinu původní rozlohy a objem vody klesl na jednu desetinu. Ekosystém kolem jezera je zničený, rybolov zanikl a okolí trpí nedostatkem pitné vody. Tato radikální změna je důsledkem monstrózního projektu zavlažování pouští za účelem pěstování bavlny - https://dvojka.rozhlas.cz/vyschne-cele-aralske-jezero-7606832

Polyester

Polyester je syntetické vlákno, které se vyrábí z ropy. V textilním průmyslu se využívá ve velkém, neboť jeho výhodou je velká odolnost a pevnost. Má ale také nevýhodu z hlediska udržitelnosti, neboť polyesterová vlákna a výrobky z nich jsou největším zdrojem mikroplastů zamořujících přírodu a při jeho výrobě dochází k poměrně velké spotřebě vody.

Proto se čím dál častěji využívá recyklovaný polyester. Jeho výroba je šetrnější, a hlavně se vyrábí z recyklovatelných zdrojů. K nim patří hlavně PET lahve, staré polyesterové oblečení, ale třeba i staré rybářské sítě. Podobným způsobem může vznikat i recyklovaná vlna. Recyklovaná vlna je přírodní vlákno vyrobené ze zbytků průmyslových tkanin nebo starého vlněného oblečení.

Víte, kolik vody bylo potřeba na výrobu vašeho oblečení?

Podle odhadů je k výrobě jediného bavlněného trička zapotřebí 2 700 litrů pitné vody. To je množství, které vystačí jedné osobě k pití na dobu 2,5 roku. Při výrobě jedněch džínů se spotřebuje až 9 000 litrů vody.     

Znečištění vody – smutná statistika

  • Textilní výroba je podle odhadů zodpovědná za přibližně 20 % celosvětového znečištění vody. Děje se tak kvůli látkám používaným k barvení a konečné úpravě výrobků.
  • Při praní syntetických materiálů se každoročně do oceánu uvolňuje odhadem 0,5 milionu tun mikrovlákna.
  • Až 35 % primárních mikroplastů vypuštěných do životního prostředí je způsobeno praním syntetických oděvů. Při praní jedné dávky prádla obsahující polyesterové oděvy může být uvolněno až 700 000 mikroplastových vláken, jež mohou skončit v potravinovém řetězci nás všech.
  • Odhaduje se, že módní průmysl odpovídá za 10 % celosvětových emisí uhlíku – to je více než mezinárodní letecká a námořní doprava dohromady.

Závěr            

Vždyť vody je dost, naše planeta je přeci modrá. Ale to je omyl: 97 % světových zásob vody je voda slaná, 2 % vody jsou ve formě sněhu nebo ledu a zbývá pouze 1 % vody, kterou můžeme využívat. A teď se zamyslete, kolik triček máte doma a kolik jich asi je na celém světě.

V módním světě se stále více využívají recyklované materiály, udržitelnost vyžaduje stále více zákazníků, a navíc je trendy. A není divu, že je vyvíjen tlak i na běžné módní řetězce. Podívejte se, kde všude už narazíte na kousky z recyklované bavlny i polyesteru.

Zkuste oblečení z biobavlny. Na rozdíl od bavlny pěstované běžným způsobem se biobavlna pěstuje hlavně v regionech s dostatkem srážek. Protože většinu vody, důležité pro růst, čerpá ze srážek, potřebuje méně „uměle“ dodávané vláhy. Podle odhadů se tak při jejím zavlažování spotřebuje 10krát méně povrchové vody. Důsledkem pěstování organické bavlny je také zdravější půda, která má větší schopnost zadržovat srážkovou i závlahovou vodu. Půda v ekozemědělství je tak odolnější proti vysychání při nedostatku srážek.

Pokud vám tedy není lhostejná naše planeta, a zajímá vás materiál, jenž nosíte a ze kterého je vaše oblečení vyrobeno, je dobré v obchodech sledovat nejen nové módní trendy, ale i složení, které najdete na cedulkách. A hlavně zkuste nemít plné skříně věcí, které ani nenosíte. Dejte oblečení druhou šanci! Co nenosíte, pošlete dál do oběhu nebo do tříděného sběru textilního odpadu.

Ing. Hana Matějková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: www.pixabay.com

Zdroje:
https://www.cleany.cz/cs/blog/voda-nad-zlato-kolik-vody-spotrebuje-vase-domacnost-textilni-prumysl-a-jak-snizit-jeji-spotrebu
https://www.europarl.europa.eu/news/cs/headlines/society/20201208STO93327/jak-dopada-vyroba-textilu-na-zivotni-prostredi-infografika
https://www.slowfemme.com/magazine/vyuzivani-vody-v-modnim-prumyslu
https://www.kaamo.cz/blog/jak-setrit-vodou/
https://www.prozeny.cz/clanek/krasa-a-moda-moda-modni-kousky-z-recyklovaneho-materialu-ve-kterych-obchodech-je-najdete-86237


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 3. 05. 2023 10:48