Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Přehrady Severočeské hnědouhelné pánve

Přehrady Severočeské hnědouhelné pánve



Vyvěšeno: 16. 5. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 41-2023

640px-PřP_Bezručovo_údolí_-_vodní_nádrž_Kamenička_2.jpegPřehrady Severočeské hnědouhelné pánve

Existují různé přírodní a umělé jevy, které tvoří svět, ve kterém žijeme. Voda je jedním z těchto fenoménů. Navzdory skutečnosti, že je voda k dispozici na zhruba 70 % planety, zůstává nevyzpytatelná. Na některých místech přesahuje to, co je požadováno, a na jiných místech je jí nedostatek. Přehrady a vodní nádrže jsou stavby, které nám naši potřebu dostupnosti vody měli a mají zajišťovat. Otázkou ale je, potřebujeme budovat další přehrady?

Přehrada se staví na přírodním vodním útvaru, aby zastavila průtok vody. V důsledku toho se za hrází vytváří nádrž, která umožňuje využití uskladněné vody k různým účelům - k zásobování vodou, výrobě elektrické energie, ochraně před povodněmi, vyrovnávání průtoků, okrajově také k rekreaci, vodním sportům, rybolovu.

První přehrady se datují do časů starých Egypťanů před 5 000 lety, kdy údajně faraon Meni postavil hliněnou přehradu na řece Nilu. Historie moderních přehrad se odvozuje od Asuánské přehrady v Egyptě či Hooverovy přehrady na řece Colorado v USA postavené roku 1936. Nejvíce přehrad se stavělo přibližně mezi lety 1950 až 1990, v 21. století se již téměř nikde v Evropě nestaví.

Plánů na opětovnou výstavbu přehrad a nádrží v Česká republice je přesto mnoho. Až 86 nových přehrad a nádrží má bojovat se suchem. Reálné jsou čtyři. V Ústeckém kraji se jedná o přehradu Kryry. Voda na Podbořansku zatopí 123 hektarů polí, chmelnic a dalších pozemků, pod hladinou přehrady se ocitnou silnice z Kryr na Černčice a Březnici, několik rodinných domů a chat a také předválečných opevnění. Stavba přehrady Kryry je navržena tak, aby posílila vodní systémy Podbořanska a Rakovnicka, které dlouhodobě trápí sucho. Přehradu Kryry zmiňuje už Směrný vodohospodářský plán z roku 1970, přípravy podkladů pro informování veřejnosti začaly v roce 2020, veškerá data o stavu přípravy a realizace vodního díla Kryry naleznete zde.

Jednou z oblastí, kde skoro na každém kroku potkáte přehradu je Severočeská hnědouhelná pánev. I zde bylo díky stavbám přehrad zatopeno území, kde žili lidé a zvířata. Území, kde byly rostliny všeho druhu. Dnes obdivujeme tyto velkolepé stavby, ale byly nutné?

V Krušných horách bylo vybudováno několik přehrad, které sloužily jako zásobárny pitné vody či zásobárny užitkové vody pro podniky v hnědouhelné pánvi. Některé z nich jsou krásnými technickými památkami se zděnými hrázemi z lomového kamene. Každý, kdo zavítá na přehrady Janov, Jezerka nebo Kamenička užasne nad krásou těchto starých vodních děl. Hladiny dvou krušnohorských vodních děl zabírají velkou plochu na Krušnohorských pláních. Vodní dílo Přísečnice zabírá 362 ha a vodní dílo Fláje 153 ha. Vodní díla Fláje a Křimov jsou z betonu. Sypané hráze, z kterých lze obdivovat vodní plochu jsou vodní dílo Jirkov a Přísečnice. Nejmenší vodní nádrž Jezeří zabírá plochu fotbalového hřiště, měří 0,64 ha. Ostatní vodní díla jsou mnohem menší, kolem 6 až16 ha. Všechna vodní díla v Severočeské hnědouhelné pánve obhospodařuje Povodí Ohře, na jejich webovách stránkách naleznete přehled všech vodních děl. Dozvíte se zde účel a kapacitu vodního díla, jeho hydrologické i technické parametry, údaje o výstavbě a zajímavosti těchto vodních děl. Například, že hráz Nechranické přehrady je délkou 3 280 m nejdelší sypanou přehradní hrází ve střední Evropě. Tato přehrada leží na rozhraní chomutovské a pětipeské části Severočeské hnědouhelné pánve. Nádrž je přístupná veřejnosti, která ji využívá především k odpočinku a rekreaci.

Na stavbu dalších přehrad by se mělo pomýšlet s velkým rozmyslem. Většinou tam, kde slouží přehrady jako zásobárny pitné vody nebo odvrací hrozbu povodní, už postavené jsou. Vybudovali jsme díla, nad kterými se tají dech. Zároveň jsme zjistili, že ne vždy je vhodné stavět přírodě překážky do cesty. Přehrady a vodní nádrže v hnědouhelné pánvi mají velkou úlohu pro zdejší obyvatele i průmysl, a přesto stavění dalších přehrad je na velmi citlivém posouzení odborníků.

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: Autor: Petr Kinšt – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35569947

Zdroje:

Krušnohorské přehrady - Výletník (vyletnik.cz)
Rozdíl mezi přehradou a nádrží (se stolem) - Vzdělání 2023 (removalsclassifieds.com)
Domy, silnice, chmelnice. Podívejte se, co zaplaví voda nové přehrady u Kryr - Žatecký a lounský deník (denik.cz)
Sucho v Česku: S přehradami opatrně. Musíme dát krajině šanci, aby si uměla poradit sama – eXtra.cz
Přehrada – Wikipedie (wikipedia.org)


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 6. 05. 2023 13:41