Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > MOST je díky Patronům zase o něco zelenější

MOST je díky Patronům zase o něco zelenější



Vyvěšeno: 19. 5. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 42-2023

20230519_082101_upr.jpgMOST je díky Patronům zase o něco zelenější

V pořadí již třetí akce environmentálního projektu MOST k přírodě proběhla v pátek 19. května. Tentokráte se Patroni z Badatelského kroužku 4. ZŠ pustili do sázení keřů u mosteckého Kahanu.

V úvodu paní Nevyhoštěná z Technických služeb Most (dále TS), která má „pod palcem“ zeleň v Mostě, Patronům vysvětlila, jak se TS starají o zeleň ve městě a že se jedná o péči po celý rok, tedy nejen jarní a podzimní výsadby. Vysvětlila jim také, jak je to se zaléváním v letních měsících, a také, že TS používají hydrogelovou směs, která nejen, že šetří spotřebu vody, ale poskytuje rostlinám i komfort v podobě vláhy v sušším období.

IMG_20230519_103616_552_upr.jpgPak už se Patroni pustili do výsadby, pomocnou ruku jim nabídli i zahradnice z TS. Sázely se bobkovišně – stálozelené rostliny, které jsou v ČR velmi hojně pěstované. Bobkovišen je okrasný jedovatý keř (pouze plod), který roste poměrně rychle a najdeme jej ve městě na mnoha místech.

Patronům šla práce pěkně od ruky, po výsadbě přišlo na řadu mulčování ve formě dřevní štěpky, a aby byla výsadba úspěšná, nesměla nechybět ani vydatná zálivka – jen pro představu, na jeden keř byla potřeba cca 50 litrů vody.

Po úspěšné akci byl předán v pořadí již druhý Certifikát dobrého Patrona, který je připraven pro všechny zapojené kolektivy za jejich aktivní účast. Ekocentrum chce tímto osvědčením poděkovat a zároveň motivovat žáky k dalším aktivitám směřujícím k ochraně přírody.

Děkujeme Technickým službám, které Patronům umožnily zvelebit část města.

Další akce čeká Patrony z 11. ZŠ – bude se jednat také o výsadbu, ale tentokráte půjde o letničky.

Sledujte nás na www.mostkprirode.cz a https://www.instagram.com/ekocentrummost/

Projekt je realizován pod záštitou primátora města Mostu a současně podpořen Statutárním městem Most a společností ORLEN Unipetrol RPA s.r.o.


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 24. 05. 2023 11:10