Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Jak se správně sází letničky? Patroni vám poradí...

Jak se správně sází letničky? Patroni vám poradí...



Vyvěšeno: 24. 5. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 44-2023

20230524_100936_upr.jpgJak se správně sází letničky? Patroni vám poradí...

Patroni z 11. ZŠ se ve středu 24. května pustili do výsadby záhonů s letničkami ve středu města. Budete-li mít cestu kolem divadla či hotelu Cascade, můžete se přesvědčit, že se jim výsadba opravdu povedla. Výsadba proběhla v rámci environmentálního projektu MOST k přírodě.

Po úvodním přivítání se slova ujala paní Nevyhoštěná z TS Most, která Patronům vysvětlila, jak se letničky správně sází, jaké druhy jsou odolné a zároveň lahodí oku. Dále představila, jaké letničky zvelebí v letošním roce střed města – konkrétně se jedná o begónie, aksamitníky, molice a povijnice. Zároveň Patronům prozradila, že v letošním roce plánují TS vysázet přes 29 000 letniček.

Pak již následovala samotná výsadba - Patroni rozdělili na tři skupiny a pustili se do práce. Jedna skupina se vrhla na čištění záhonu u divadla – žáci se vyzkoušeli rytí a přípravu záhonu pro novou výsadbu. Další skupinu čekala výsadba „voskovek“ – v bílé a červené variantě. A poslední skupina vyrazila k hotelu Cascade, kde osázela vyvýšené záhony.

20230524_082744_upr.jpgPatroni se v průběhu výsadby také např. dozvěděli, že molici se říká kostelní kvítko neboli kadidlo, a že svou vůní odpuzuje komáry a hmyz. Dále také, že například povijnice jedlá neboli Ipomoeabatata je popínavá trvalka, která může dorůst až několika metrů, a prodává se v několika barevných kultivarech. Patroni sázeli tmavě fialovou variantu, která spolu s afrikány a bílo-zelenými listy molice vytvořila krásnou barevnou kombinaci.

Během dvou hodin vysázeli Patroni přes 300 letniček. Po výsadbě samozřejmě nesměla chybět pořádná zálivka – to si chtěl vyzkoušet každý :-)

Patrony práce bavila a šla jim pěkně od ruky, proto jim byl po zásluze předán Certifikát dobrého Patrona, který je připraven pro všechny zapojené kolektivy a jejich aktivní účast. Ekocentrum chce tímto osvědčením poděkovat a zároveň motivovat žáky k dalším aktivitám směřujícím k ochraně přírody.

Děkujeme Technickým službám, především zahradnicím, které se Patronům věnovali po celou dobu výsadby.

Další akce čeká Patrony z 8. ZŠ a 15. ZŠ – bude se jednat o exkurzi na ČOV a Úpravnu vody na Meziboří.

Sledujte nás na www.mostkprirode.cz a https://www.instagram.com/ekocentrummost/

Projekt je realizován pod záštitou primátora města Mostu a současně podpořen Statutárním městem Most a společností ORLEN Unipetrol RPA s.r.o.

Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: archiv ECM

Zpět na přehled
Naposledy změněno: 24. 05. 2023 12:33