Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Hnízdění sokolů stěhovavých v Unipetrolu

Hnízdění sokolů stěhovavých v Unipetrolu



Vyvěšeno: 22. 4. 2020
Sejmuto:
Evidenční číslo: 09-2020

Hnízdění sokolů stěhovavých v Unipetrolu

Sledujte s námi hnízdění sokolů stěhovavých, kteří se již deset let pravidelně vracejí na komíny našeho výrobního závodu, aby u nás vyvedli mladé. Sledujete hnízdo umístěné ve stometrové výšce na komínu teplárny T700, která je energetickým srdcem největšího chemického závodu v Česku.​​​

Od roku 2011 spolupracujeme se sdružením Alka Wildlife​ a společně sledujeme sokoly stěhovavé v našich výrobních areálech, kde mají ideální podmínky pro život: klid a dostatek potravy. V současné době jsou dvě hnízdní budky umístěné na komínech teplárny a etylenové jednotky v Záluží u Litvínova, jedna na komínu rafinérie v Kralupech nad Vltavou a jedna na komínu ve Spolaně Neratovice. Dohromady se u nás již narodilo 25 mláďat.

Sokol stěhovavý se dožívá až dvaceti let a na svá oblíbená hnízdiště se vrací celý život. S maximální rychlostí při střemhlavém letu přes 350 km/h je pravděpodobně nejrychlejším živočichem na Zemi. Sokol stěhovavý je na českém území tradičním ptačím druhem. Populace tohoto predátora lovícího holuby, kachny a další menší ptáky a netopýry byla nejsilnější ve čtyřicátých a padesátých letech minulého století, kdy na území tehdejšího Československa hnízdilo až šedesát párů. Z české krajiny sokoli vymizeli v 70. letech minulého století kvůli nadměrnému používání pesticidů v zemědělství. Opětovně se začali objevovat na konci 80. let. Na přelomu tisíciletí v Česku hnízdilo již zhruba dvacet párů. Dnes díky přísné ochraně žije na našem území zhruba sto párů sokola stěhovavého.

Článek převzat z webu www.unipetrol.cz

Foto: unipetrol.cz, pixabay.com


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 18. 01. 2021 20:17