Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Od průmyslu až po zahradu – IBC kontejnery

Od průmyslu až po zahradu – IBC kontejnery



Vyvěšeno: 27. 4. 2020
Sejmuto:
Evidenční číslo: 10-2020

konev.jpgOd průmyslu až po zahradu – IBC kontejnery

Máte-li zahrádku, nejspíše jste si pořídili nádobu na zachytávání dešťové vody. Dešťová voda je ta nejlepší a nejpřirozenější zálivka pro vaše rostliny. Je měkká, má ideální teplotu, a navíc je zdarma. K zachytávání dešťovky vám postačí třeba stará vana, barel nebo velice oblíbený plastový IBC kontejner. Velký objem, široké plnící hrdlo s vypouštěcím ventilem či odolná konstrukce opatřená kostrou z ušlechtilé oceli jsou nespornou výhodou. Použitím neodborně vyčištěných kontejnerů se ale vystavujete nebezpečí – kontejnery se totiž používají, mimo jiné, na přepravu a skladování nebezpečných látek. Více se dočtěte v našem článku.​​​

IBC kontejner (Intermediate Bulk Container) je obal určený pro skladování a transport kapalných látek. Kontejnery se využívají v různých průmyslových odvětví a také v potravinářství. Jedná se o kontejnery s velkým objemem, značnou odolností, relativně nízkou pořizovací cenou, dobrou manipulovatelností a možností opakovaného použití. Součástí kontejnerů je vnější ochranná konstrukce z ušlechtilé oceli a paleta odolná proti mechanickým a korozivním vlivům. Obvykle se používají kontejnery o objemu 600 až 1 000 litrů. Lze je použít rovněž pro skladování pitné nebo sběr dešťové vody, proto se těší značné oblibě u zahrádkářů.

Většina IBC kontejnerů má označení HDPE, což znamená, že je nádoba vyrobena z polyetylénu vysoké hustoty. Takový materiál je velice odolný vůči většině kyselin, rostlinným olejům, alkoholu a vydrží zahřívání až do cca 110 °C. Plast HDPE nereaguje s látkami umístěnými uvnitř, kontejner lze tedy recyklovat nebo dále využívat např. k zachycení dešťové vody.

IBC kontejner lze zakoupit nový nebo použitý. Nový kontejner o objemu 1 000 litrů stojí okolo šesti tisíc korun, výhodou je potravinářský atest, a tedy zcela bezpečné použití i na pitnou vodu. Riziko je v tomto případě nulové, nevýhodou může být vyšší pořizovací cena.

Použité kontejnery se často označují jako repasované a jejich cena se odvíjí od jejich stavu. Pokud byly v kontejneru skladovány nebezpečné látky, je nutné kontejner před dalším použití odborně vyčistit. Firmy zabývající se prodejem kontejnerů však potvrzují, že ani odborné vyčistění nedokáže zaručit stoprocentní zdravotní nezávadnost. Pokud chcete zakoupit použitý kontejner a mít naprostou jistotu o zdravotní nezávadnosti, pak je možné zakoupit kontejner s novou vnitřní plastovou nádobou. Toto umožňují a doporučují také někteří prodejci. Další variantou je zakoupit takový kontejner, který nebyl používán pro skladování nebezpečných látek. Typ skladovaných látek by vám měl sdělit prodejce použitého kontejneru.

V případě již zakoupeného nevyčištěného kontejneru je možné se řídit štítkem umístěným na kontejneru. Štítek obsahuje informace o skladované látce a je vhodné konzultovat další využití se specializovanou firmou. Pokud štítek chybí, pak není možné zjistit typ skladovné látky a je třeba vzít v potaz možnost, že skladované látky mohly být nebezpečné. Proto pro minimalizaci rizika doporučujeme kontejner nechat odborně vyčistit.

Co se týče čištění kontejnerů, je velký rozdíl mezi vypláchnutím kontejneru pouze horkou vodou a vícefázovým vyčištěním specializovanou firmou. Při každém nákupu je potřeba zvážit veškerá rizika. Zejména v případě, že nejde o prokazatelně odborně vyčištěné kontejnery a chybí nálepky, označující původní obsah IBC kontejneru.

Většina odborných firem, které se zaměřují na vyčištění IBC kontejnerů, disponuje speciální čistící linkou. Základem je využití různého složení mycích roztoků při definovaných teplotách, které jsou vstřikované pod tlakem tak, aby proud mycího roztoku zasáhl všechna místa povrchu. Každý druh původního obsahu kontejneru má jiné složení mycích roztoků a přesně stanovené časy pro jednotlivé oplachy. Pro vysušení kontejnerů se využívá suchý vzduch. Po uzavření kontejneru poté nedochází ke kondenzaci vlhkosti na stěně kontejneru a nehrozí znehodnocení obsahu při opětovném plnění. Specializované společnosti pro vyčištění IBC kontejnerů např.:
http://www.ecs-obaly.cz
https://www.obalcentrum.cz
https://likvidace-odpadu.cz

V případě, že si zakoupíte kontejner, který byl využíván v potravinářském průmyslu a máte jistotu, že látka, kterou kontejner obsahoval není nebezpečná. Můžete kontejner vyčistit sami pomocí jednoduchých kroků:

  • V případě pryskyřice: tu můžete nechat vyschnout, vytvrdnout a vyklepnout.
  • Lze použít nehašené vápno a nechat ho vyhasit v malém množství v nádobě (snadný a levný způsob čištění).
  • Hydroxid sodný – granule smícháte s horkou vodou a tím nádobu vyčistíte.
  • Líh – pro očištění nádoby z venku.
  • Vypláchnutí pomocí vysokotlakého čističe – tento proces udělejte na konci každého čištění.

S vyčištěnými zbytky byste vždy měli nakládat stejně jako např. s nespotřebovanou nátěrovou barvou, laky, obaly od sprejů či saponátů a to tak, že je odvezete do sběrného dvora.

Většinou si zahrádkáři neuvědomují, jakému nebezpečí se vystavují, když použijí neodborně vyčištěný kontejner. Ohrozit mohou nejen životní prostředí, ale i své zdraví, zdraví své rodiny a svých sousedů. Můžete se tak nevědomky dopustit přestupku proti zákonu o vodách – nedovoleného nakládání s nebezpečnými závadnými látkami. Pokud tedy kupujete kontejner z druhé ruky, vždy se ujistěte, že má kontejner štítek s látkou, která v kontejneru byla obsažena či potvrzení, že byl kontejner již odborně vyčištěn.

Voda v IBC kontejneru se může kazit
Venkovní nádrže, které slouží ke sběru vody na zavlažování zahrady, nepotřebují speciální filtraci, ale i v tomto případě je nutné zabezpečit nádobu tak, aby do ní nenapadalo listí nebo jiné nečistoty. Bohužel může voda po čase začít zapáchat nebo se v ní zabydlí nezvaní živočichové. Dešťová voda z těchto nádob se především využívá na zalévání, proto ji neskladujte v nádobě příliš dlouho. Pokud se voda opravdu zkazí, nelze ji již využít na zalévání a je potřeba nádobu vypustit. Nádobu je nutné poté vyčistit, dobrou práci odvede např. např. vápno či kuchyňský ocet.

Bc. Jana Nachlingerová, Bc. Radim Čechák
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Foto:pixabay.com

Zdroje:
http://www.ecmost.cz/clanky.php?page=kontejnery
https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/zahradkari-pouzivaji-prumyslove-kontejnery-jako-nadrze-na-vodu-muze-to-vsak-byt-nebezpecne
https://www.denik.cz/bydleni/zahradkari-riskuji-zdravi-pouzivaji20091014.html
http://www.ecs-obaly.cz/ibc-kontejnery/4.html
https://www.pouzite-nadrze.cz/tipy - pryskyřice
https://www.obalcentrum.cz/myti-cisteni-opravy-ibc-kontejneru
https://www.mevatec.cz/blog/ibc-kontejnery-od-prumyslu-az-po-zahradu
https://hobby.instory.cz/2308-jak-pecovat-o-destovou-vodu-aby-nezapachala-a-zustala-cista.html
https://likvidace-odpadu.cz/ibc-kontejnery-a-louhovani


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 18. 01. 2021 20:19