Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Jak se doma bránit horku bez klimatizace?

Jak se doma bránit horku bez klimatizace?



Vyvěšeno: 1. 6. 2020
Sejmuto:
Evidenční číslo: 15-2020

horko.jpgJak se doma bránit horku bez klimatizace?

Ať žijete v bytě či domě, horké dny jsou pro každého náročné. Teplé počasí k létu patří a většina z nás se na něj po zimě těší, ale pokud venku panují teploty, které přesahují mnohdy 30 °C, začneme hledat možnosti, jak se ochladit. Jak můžeme snížit teplotu našich – domovů? Klimatizací? Ta bohužel nepatří mezi úplně ekologická a ani levná řešení. Jak tedy zvládnout horko bez elektrických pomocníků?

Ještě před pár dny jsme se těšili, až nepříjemná zima skončí a konečně bude léto. Dny jsou delší a díky teplému počasí můžeme celé dny trávit venku – na koupališti, letních zahrádkách a výletech do přírody. Doma bychom však uvítali o něco nižší teploty. Zejména majitelé panelákových a malých bytů by o nesnesitelném horku, při kterém nelze normálně fungovat a ani spát, mohli vyprávět. Léto s vysokými teplotami je pro každé tělo velice náročné. I bez klimatizace se dají tropické teploty přežít s úsměvem. Dopřejte tělu osvěžení, které si zaslouží.

Klimatizace jsou užitečná zařízení, bohužel skýtají několik vad. Mezi ty hlavní zajisté patří vysoká pořizovací cena a také drahý provoz. Takto výkonný spotřebič může zvýšit vaše finanční náklady až o několik tisíc korun. Klimatizace obsahuje chladivo, což je látka, která určuje samotnou funkci spotřebiče. Chladiva jsou výraznými skleníkovými plyny a přispívají ke globálnímu oteplování. Pokud se vyhneme klimatizaci, ušetříme a zároveň nebudeme zvyšovat produkci skleníkových plynů. Jak tedy na to?

V horkých dnech je především důležité co nejvíce zabránit vniknutí tepla do objektů. Okolo 30 % tepla se do vašeho domova dostane oknem. V době vysokých teplot je velmi důležité se naučit správně větrat. Přes den, kdy teplota venku stoupá a je vyšší, než teplota uvnitř objektů, nechte okna zavřená a zatáhněte žaluzie nebo závěsy. Ve večerních hodinách přichází mírný větřík a teploty začínají klesat. V tu chvíli je potřeba okna otevřít a nechat pořádně vyvětrat. Chladnější vzduch se pomocí průvanu roznese do dalších obytných prostor. Velice efektivní jsou venkovní rolety. Všimněte si, že v jižních zemích jsou na každém okně pevné dřevěné žaluzie nebo jiná zástěna proti slunci. Sluneční paprsky dopadají na sklo v oknech a vyhřívají místnosti jako skleník. Od venkovních žaluzií se sluneční paprsky odrazí. Určitou úlevou mohou být také protisluneční fólie, ty odrážejí tepelné záření, a přitom nechávají dovnitř místností prostupovat světlo.

Doba, kdy rodinné domy pokrývaly rostliny je téměř v nenávratnu. Jejich obyvatelům vadil hmyz nebo pavouci, kteří se z rostlin mohou do domu dostat, ale takové rostliny měly a mají nespočet výhod. Když budete mít pokrytý dům rostlinami, ať už břečťanem nebo jinou pnoucí rostlinou, pojmou spoustu slunce a nebude se v domě držet takové teplo. Nespornou výhodou je také fotosyntéza. Rostliny tvoří kyslík, a tím se vám bude i lépe dýchat. Mohou také zadržovat i dešťovou vodu (např. zelené střechy), takže ochladí celý dům. Rostliny uvnitř budov představují nejen stylotvorný prvek, ale při vhodném výběru se budete cítit příjemněji a mohou vám pomoci i se zdravotními problémy např. eukalypty – působí antibakteriálně, levandule má uklidňující účinky (https://www.flowee.cz/civilizace/75-archiv-2017/eco/domacnost/3161-zelen-v-domacnosti-leci-jake-rostliny-doporucuje-nasa).

Při teplotách, které se zdají být neúnosné, je také důležité se správně obléknout. Nejlepší je nenosit nic, ale za to by vám ani doma nejspíše nepoděkovali. Doma noste spíše plavky či spodní prádlo. Když už se musíte obléknout zvolte vhodné materiály. Rozhodně se vyhněte polyesteru a jiným umělým vláknům. Nejlepší jsou ty přírodní, jako bavlna, len nebo hedvábí. Podstatný je výběr barev. Pokud se zahalíte od hlavy až k patě do černé barvy, bude vám tepleji. Černá barva totiž pohlcuje teplo více než jiné barvy. Podstatná je také pokrývka hlavy. Skrze hlavu utíká v zimě nejvíce tepla, naopak v létě je hlava na vysoké teploty náchylnější. V případě, že nejste fanouškem klobouků nebo kšiltovek, snažte se pravidelně namáčet vlasy.

Příjem tekutin je nutné v parných dnech hlídat. Důležité je pít pravidelně. Pokud má tělo dostatečný přísun tekutin, cítí se chladnější a lépe odolává horku. Vyvarujte se ale horkých nápojů. Pro některé z nás je ranní káva dennodenní rituál, ale v letních měsících je lepší dopřát si např. ledové frappé. Kofein s kostkou ledu dokáže dodat energii, ale i ochladit tělo. Vyzkoušet také můžete vlažné čaje. Je vhodné vybírat kvalitní zelené (i ty obsahují kofein) nebo černé. Budete se sice více potit, ale tělo se tak přirozeně ochladí.

V létě je čas na lehké jídlo. Pro mnohé z nás je léto obdobím, kdy je lehčí dodržovat zdravější jídelníček. V parných dnech nikdo nemá zájem o horký vývar či těžká jídla, jako jsou omáčky nebo guláše. Zkuste sáhnout po sezónní zelenině. Výhodou je také to, že v letních měsících naleznete na každém rohu farmáře, který vám svou zeleninu rád prodá (https://www.kamprobio.cz/). Dokonale zasytí i vodní meloun nebo salátová okurka, navíc obě potraviny obsahují i vysoké množství vody pro ochlazení těla. Nezapomínejte na mátu. Přidávejte jí, kamkoli to jde. Její chuť ochlazuje kůži zvenčí, ale i uvnitř zanechá chladivý pocit, který je v takových dnech k nezaplacení.

Pokud chcete mít doma příjemně, je nutné myslet i na několik detailů, které nevypadají tak důležitě. Pokud je to možné, omezte co nejvíce používání jakýchkoliv elektrických spotřebičů, jako je televize, počítač či žehličku. Ty během dne dokáží vyprodukovat spoustu tepla, o které v letních měsících nestojíme.

Budete se divit, ale i mysl se dá oklamat. Pusťte do svých domovů trochu zimy pomocí pohádky Mrazík, S tebou mě baví svět, Ledové království nebo jen dokument o chladných místech země, jako je Sibiř. Dobře poslouží také knihy, které se odehrávají v zimě. Už při čtení takových řádků, budete rádi za trochu tepla.

Bc. Jana Nachlingerová
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Foto:pixabay.com

Zdroje:
https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/jak-se-vyhnout-klimatizaci
https://hobby.instory.cz/1319-jak-v-lete-zchladit-domov-bez-klimatizace.html
https://zena.aktualne.cz/zdravi/5-tipu-jak-prezit-vedro-ochladte-se-i-bez-klimatizace/r~285dde30955511e88a270cc47ab5f122/v~hint/
https://www.anamneza.cz/Horke-leto-bez-klimatizace-tipy-jak-prezit-a-nerozpustit-se/clanek/137
https://www.ireceptar.cz/zdravi/jak-prezit-vedro-bez-klimatizace-a-dobre-se-vyspat.html
https://www.lidovky.cz/relax/zdravi/pres-den-nevetrejte-a-chodte-spat-s-mokrymi-vlasy-tipy-jak-prezit-vedra.A180730_111445_ln-zdravi_krku
https://www.blesk.cz/clanek/bydleni-hobby/609495/je-vam-doma-horko-ochladte-se-i-bez-klimatizace-tohle-jsou-nejlepsi-tipy.html
https://okolobytu.cz/clanky/vedro-v-byte-mame-sest-tipu-jak-teplotu-snizit/
https://www.nejlepsi-nabytek.cz/blog-10-tipu-jak-ochladit-byt-bez-klimatizace


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 19. 01. 2021 9:01