Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Čisté prádlo s čistým svědomím

Čisté prádlo s čistým svědomím



Vyvěšeno: 10. 7. 2020
Sejmuto:
Evidenční číslo: 21-2020

pradlo.jpgČisté prádlo s čistým svědomím

V minulosti bylo praní spojeno s velkou námahou, dnes je relativně snadné. Stojí za tím ovšem vysoká spotřeba pracích prostředků a energií. Bohužel neexistuje žádný prací prostředek, který by byl příznivý pro životní prostředí a povrchové vody. Přestože jsou dnes v Česku všechny prací prostředky bezfosfátové, stále mohou obsahovat jiné problematické a mnohdy zbytečné látky. Existují však i ekologické prostředky, které pomohou prát šetrně s ohledem na přírodu.

V dnešní době jsou prací prášek, aviváž, tablety do myčky a jiné mycí prostředky nejprodávanější produkty bytové chemie na světě. Každoročně se ve světě spotřebují desítky milión tun pracích prášků. Podle Světové zdravotnické organizace se v průběhu posledních několika let zvýšil počet alergiků o cca 20 %, a toto číslo neustále roste. Může za to např. syndrom chemického imunodeficitu – zvýšená citlivost na chemické sloučeniny. Jde o získané chronické onemocnění, které je charakteristické vznikem různých alergických reakcí na nízké koncentrace chemických látek.

Prací koktejl
Hlavními složkami pracího prášku jsou aniontové povrchově aktivní látky a fosfáty. Již v šedesátých letech minulého století se detergentní látky (prací a mycí prostředky) objevovaly v řekách, potocích, oceánech, a dokonce i pod Niagarskými vodopády, kde pěna z tenzidů (látky vázající na sebe špínu) dosahovala 2,5metrové výšky. Čím větší pěna, tím je vyšší koncentrace povrchově aktivních látek v prášku. Bohužel technologie čistíren odpadních vod tyto látky nedokáží vyčistit a ty se pak dále dostávají do řek, jezer i spodních vod. Vracejí se nám pak znovu do našich domovů společně s pitnou vodou a často končí v našich tělech.

Fosfáty, které bývaly klasickou součástí pracích prostředků, jsou omezovány zákonem kvůli svému dopadu na přírodu. Od roku 2006 jich nesmí být více než 0,5 % hmotnosti výrobku, bohužel legislativa nepamatovala na jiné čistící prostředky, jako jsou např. tablety do myčky, které obsahovaly vysoké množství fosfátů. Až od roku 2017 jsou i tyto fosfátové tablety v EU zakázány. Fosfáty jsou zdrojem fosforu, který způsobuje tzv. eutrofizaci – masivní přísun živin do vodních toků a nádrží. Typickým projevem eutrofizace je vodní květ, který se projevuje zejména v teplých letních měsících. Vodní květ představuje podstatný problém při úpravě pitné vody.

Dalším problémem konvenčních pracích prostředků je magický výraz "parfum", jež může obsahovat až stovky ropných komponentů, z kterých jsou vyráběny syntetické vůně. Chemické rozbory ukázaly, že i výrobky s označením "neparfémované" obsahují nějaký stupeň parfemace. U chemické parfemace byly potvrzeny závažné účinky na endokrinní systém, a především jsou spojovány s projevy neplodnosti. Do většiny pracích prostředků se také přidávají optické rozjasňovače, které vypouštějí modré světlo a mají schopnost oklamat lidský zrak – můžeme mít pocit bělejšího prádla. Tyto rozjasňovače zůstávají po praní v tkanině a patří mezi jednu z hlavních příčin kožního podráždění. Velice pomalu se rozkládají a jsou vysoce toxické pro mořskou faunu i floru.

Do prášků a gelů na praní se také přidávají tzv. změkčovače vody. Ty zabraňují usazování nečistot na prádle a zlepšují účinek produktu. Velmi diskutovaná je také kyselina ethylendiamintetraoctová (EDTA), která je jednak toxická pro zvířata a také problematicky odbouratelná.

Televizní reklamy nás denně zásobují plnými šňůrami voňavého prádla, na kterém není ani stopa po nečistotě. Pro chemii není nic nemožné. Svět se točí kolem vůní, čistoty a rozvoje chemického průmyslu do obrovských rozměrů. Bohužel z výše uvedeného je patrné, že běžné prací prostředky jsou chemickým koktejlem špatně biologicky odbouratelných látek. Přitom výroba domácího pracího prášku je nejekologičtější a také nejlevnější. Dalším bonusem je i ochrana pračky před nerozpustitelnými nánosy, které prášky a gely často zanechávají.

Výroba domácího pracího prášku na barevné i bílé prádlo
K výrobě domácího prášku budeme potřebovat 1 kg sody na praní (uhličitan sodný), 100 g mýdla na praní a 1 uzavíratelnou nádobu o objemu min. 3 litry. Nejprve nastrouháme mýdlo a poté v nádobě smícháme se sodou na praní. Je to jednoduché. Na plnou pračku postačí dvě polévkové lžíce (cca 26-30 gramů).
Orientační cena:
Yellow&Blue – čistič jedlá soda, 1 kg: 59,90,- Kč
Jelen – jádrové mýdlo na praní v krabičce, 200 g: 19,90,- Kč.
Celková cena pro 73x praní (2 kg jedlé sody + 200 g pracího mýdla): 139,70,- Kč.
Cena klasického prášku na 70x praní: např. Arial Color (5,25 kg): 299,00,- Kč.
Ušetříme: 159,30,- Kč

Výroba domácího pracího gelu
Na přípravu pracího gelu budeme potřebovat 1 kostku mýdla na praní (250 g), 300 g práškové sody na praní, 10 l vody. Množství lze upravit podle potřeby. Podobně jako u pracího prášku mýdlo nastrouháme a rozmícháme v jednom litru vařící vody. Mícháme, dokud se mýdlo plně nerozpustí. Poté přisypeme sodu a vše opět důkladně promícháme. Jakmile se soda úplně rozpustí, přiléváme za stálého míchání i zbytek vařící vody. Hotový roztok necháme při pokojové teplotě vychladnou. Pokud byste chtěli gel ovonět, přidejte do studeného roztoku pár kapek esenciálního oleje podle vašeho výběru. Necháme odstát a po čtyřiadvaceti hodinách je gel připraven k použití. Na plnou pračku postačí 250 ml gelu.

Výroba mýdlového pracího slizu
Prací sliz nezpůsobuje alergické reakce a je vhodný i pro praní plen a prádla pro malé děti. Budeme potřebovat 1 kostku mýdla na praní (případně lze použít již nastrouhané mýdlové vločky), prací sodu (krystalickou – 250 g nebo práškovou – 100 g) a 6 litrů horké vody. Mýdlo nastrouháme a nasypeme do nádoby s litrem horké vody, necháme rozpustit. Dolijeme zbylých pět litrů horké vody a za stálého míchání přidáváme sodu. Také necháme rozpustit. Příprava zabere cca 15 minut. Po vychladnutí vznikne hustý sliz. Na plnou pračku postačí 250-500 ml, podle stupně znečištění. Takové množství slizu nám postačí na vyprání 10-20 plných praček.

Ekopraní - tipy
Na bělení záclon budeme potřebovat pět sáčků klasického kypřícího prášku do pečiva. Ten necháme rozpustit ve vodě po dobu 30 min. Následně do vodní lázně namočíme záclony dle potřeby, a nakonec je vypereme obvyklým způsobem. Na bělení lze také použít obyčejnou kuchyňskou sůl a vodu. V poměru tři lžíce soli na deset litrů vody. V této lázni necháme záclony nejméně tři hodiny a poté záclony vypereme v pračce.

Účinku aviváže dosáhneme přidáním malého množství octa do přihrádky na aviváž (cca 3 polévkové lžíce). Pokud chceme prádlo opravdu hodně voňavé bez chemických přídavků, lze využít voňavý sáček s levandulí či jinou bylinkou a zavěsit do skříně. Další možností, již výše zmiňovanou, je přidání esenciálního oleje k pracímu prášku.

Odstraňovače skvrn se primárně skládají z rozpouštědla na benzinové, terpentýnové či alkoholové bázi, kde jako pomocné látky slouží enzymy a tenzidy. Zázračný prostředek na všechny typy skvrn ale neexistuje. Ekologické odstraňování skvrn závisí na volbě příslušného prostředku dle typu znečištění. Na většinu skvrn postačí základní sestava domácích prostředků: ocet, soda, čpavek, líh, olej a sůl. Skvrny od kávy a kečupu odstraníme octovou vodou, skvrny od červené řepy 5 % čpavkem, skvrny od piva lihem a na rozlité červené víno postačí obyčejná kuchyňská sůl. Pomocníkem na odstranění skvrn nejen z oblečení je žlučové mýdlo (https://www.veronica.cz/environmentalne-setrne-uklizeni#cisteni).

V případě, že nemáme dostatek času na výrobu vlastního pracího prostředku, jsou zde ekologické prací prostředky, které jsou k sehnání již ve většině obchodů či drogerií. Jsou vyrobeny z mýdla a přírodních surovin. Výrobci garantují 100 % biodegradabilitu svých produktů a nepoužívají syntetické vůně, umělá barviva a konzervanty. Vaše prádlo vyperou stejně dobře a jsou cenově dostupné (např. https://www.econea.cz/prani-a-suseni/, https://www.biooo.cz/bio-ekodrogerie/na-prani/praci-prasky/, https://www.zelenadomacnost.com/k/praci-prostredky a mnoho dalších).

Značka Yellow&Blue patří mezi nejčistší českou ekologickou drogerii. Hlavní slovo v jejich produktech mají výtažky z mýdlových ořechů v BIO kvalitě, které doprovází rostlinné a minerální složky bez stop ropy, syntetických parfémů nebo barviv. S klidným svědomím můžeme prát i díky našim německým sousedům, a to se značkou Sonett. Jejich prací prostředky jsou 100 % přírodní. Jsou rozložitelné a vhodné i pro tu nejcitlivější pokožku. Společnost Sonett navíc využívá veškerou energii na provoz své výroby z obnovitelných zdrojů. Značka OnlyEco garantuje 99,76 % čistě přírodních složek a jejich kvalitu potvrzuje i certifikace EcoCert – Natural Detergent. Jejich produkty se vyrábějí za pomocí unikátní technologie biorafinace surfaktinu z řepky. Žádná řepka navíc se pro ně ale nepěstuje, využívají odpad z výroby řepkového oleje a dávají mu tak nové využití, tím se snaží o maximální obnovitelnost zdrojů.

Je třeba si uvědomit, že šetrné praní není jen o tom, že klasický prací prášek z reklamy vyměníme za ekologický prací prostředek. Ekologické praní nezasahuje jen naše špinavé prádlo, ale jde mnohem hlouběji. Dotýká se především změny myšlení. Šetrné praní občas vyžaduje více než jedno zmáčknutí čudlíku na pračce, ale opravdu to není žádná věda. Pokusme se z toho udělat smysluplný rituál, a to nejen pro čisté prádlo, ale i pro zdravější život a planetu.

Bc. Jana Nachlingerová
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Foto: pixabay.com

Zdroje:
https://www.komunalniekologie.cz/info/jak-vyprat-pradlo-levne-a-ekologicky
http://ekoista.cz/7-duvodu-proc-je-spina-lepsi-nez-vas-praci-prasek/
https://chemicalsinourlife.echa.europa.eu/cs/chemicals-in-cleaning-products
https://magazin.biooo.cz/domov/domacnost/neperte-toxicky-zvolte-prirodu/
https://spotrebitele.dtest.cz/clanek-5863/danove-hledali-nezadouci-latky-v-pracich-prostredcich
http://vesmironas.cz/17/03/2018/praci-prostredky-nebezpeci/
https://www.energies-live.eu/praci-prasky-vs-nase-zdravi/
https://www.margit.cz/encyklopedie/endokrinni-disruptory/
https://www.veronica.cz/environmentalne-setrne-uklizeni#cisteni
VLAŠÍN, Mojmír; LEDVINA, Petr a MÁCHAL, Aleš. Desatero domácí ekologie. 5 vyd. Brno: Síť ekologických poraden, 2009. ISBN 978-80-904520-0-8
https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/rosa-vite-ktere-praci-prasky-jsou-setrne-k-prirode
https://eur-lex.europa.eu
https://www.somat.cz
https://www.econea.cz/blog/neperte-se-s-eko-pranim-jak-nad-nim-vyzrat-jednou-provzdy/


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 19. 01. 2021 20:02