Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Podpora environmentální výchovy na Lounsku

Podpora environmentální výchovy na Lounsku



Vyvěšeno: 30. 11. 2020
Sejmuto:
Evidenční číslo: 42-2020

Podpora environmentální výchovy na Lounsku

Jak roste strom? Jaké má části nebo jakou zvěř můžeme v najít v lese? Kdo je farmář? O jaká hospodářská zvířata se stará a z jakého důvodu? Jaké máme druhy kontejnerů a co do nich správně patří? Odpovědi na tyto a další otázky získaly děti v průběhu měsíce listopadu v mateřských školách na Lounsku. Mostecké ekocentrum zrealizovalo zábavně-naučné výukové programy za finanční podpory společnosti ČEZ Energetické produkty, s.r.o.

 

V průběhu listopadu zavítalo ekocentrum se svými výukovými programy do mateřské školky v Dobroměřicích. Ekocentrum zde představilo výukové programy "Jak si žije strom" a "Jak se stát farmářem". V průběhu prvního programu "Jak si žije strom" si děti vyzkoušely, jakým způsobem strom roste, od semínka až po krásný velký strom. S lektorkou si povídaly o lese a o zvěři, kterou lze v lese nalézt. Dále se pokusily poznat zvuky zvířat v lese a také jim bylo vysvětleno, jakým způsobem se v přírodě správně chovat. Na konci programu si každý vytvořil strom podle vlastních představ, jak jinak než z odpadového materiálu.

Během výukového programu "Jak se stát farmářem" děti získaly informace o práci farmáře a co vše ke své práci potřebuje. Společně s lektorkou postavily velké puzzle s obrázkem opravdové farmy, na kterém následně pomohly děti rozeznat jednotlivé druhy hospodářských zvířat. Pokusily se uhádnout, jaký je rozdíl mezi ovocem a zeleninou. Osahaly si semínko pšenice a zjistily, že z takového malého semínka nakonec mohou vyrobit např. rohlík. Práce farmáře je spjata s péči o hospodářská zvířata, a proto si na konci programu vytvořily masky zvířat, které lze najít na farmě.

Se dalšími programy "Jak se stát farmářem" a "O odpadech s nejmenšími" navštívila lektorka Mateřskou školu Bítozeves. Děti ze třídy "Malé sovičky" měly možnost si s lektorkou povídat o farmaření, práci farmáře a zvířatech, které na farmě žijí. Vzhledem k věku dětí byla největší zábava určování hospodářských zvířat podle zvuků, které si pro ně lektorka připravila. Konec programu byl opět završen kreativní činností, při které si děti vyráběly masky hospodářských zvířat.

Třída předškoláků - "Velké sovičky" si s lektorkou naopak povídala o odpadech. V první části se pomocí hry na třídění naučila, co a do jakého kontejneru patří. Ve druhé části semináře si děti s lektorkou vyrobily, respektive „zrecyklovaly“, motýla z ruliček od toaletního papíru. Ty mají u dětí velký ohlas a jsou rády, že si výrobky mohou odnést domů.

Věříme, že se dětem výukové programy líbily a těšíme se, že za nimi opět zavítáme i s jiným programy.

Bc. Jana Nachlingerová
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Foto: archiv ECM

Výukové programy byly finančně podpořeny společností ČEZ Energetické produkty, s.r.o., které tímto děkujeme a těšíme se na další spolupráci. 


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 20. 01. 2021 11:25