Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Škodí více palmový nebo kokosový olej?

Škodí více palmový nebo kokosový olej?



Vyvěšeno: 14. 1. 2021
Sejmuto:
Evidenční číslo: 02-2021

kokos.jpgŠkodí více palmový nebo kokosový olej?

Na celém světě se nachází okolo 18,9 miliónů hektarů plantáží osetých palmou olejnou. Palmový olej je z hlediska své produkce špatný pro životní prostředí. Bohužel problém "přírodních" olejů by se neměl omezovat pouze na palmy olejné. Existují i plantáže palmy kokosové. Kokosový olej je ve srovnání s palmovým olejem podle spotřebitelů hodnocen jako zdraví prospěšný a nezávadný. Ale už se nehovoří o negativním vlivu plantáží kokosových palem. I přes to, že jsou dnes pěstovány na ploše cca 12,5 miliónů hektarů, což je pouze o necelých 7 miliónů hektarů méně než u palmy olejné.


Mezi kokosovou a olejnou palmou je několik zásadních rozdílů. V posledních třiceti letech se palmový olej získává z plodů palmy olejné a stal se jedním z nejpoužívanějších produktů rostlinné výroby. Na mnoha místech v jihovýchodní Asii dnes doslova zuří odlesňování. Hlavní podíl na tom má právě zmíněná průmyslová produkce palmového oleje. Plantáže palmy olejné se neobejdou bez intenzivního hnojení průmyslovými hnojivy, a to zejména proto, aby byla dodržena vysoká produkce. Hnojiva se následně ve velkém splavují do okolního prostředí, povrchových i podzemních vod. Tím se zvyšuje ekologická stopa palmy olejné. Na plantážích se navíc využívá mnoho pesticidů, které způsobují ohrožení řady ekosystémů. Olejná palma významně snižuje hladinu podzemních vod a podporuje tak vysychání celé krajiny.

Kokosový olej ve srovnání s palmovým vychází lépe ve většině ohledů, ale pokud by měl kokosový olej nahradit palmový, došlo by k zhoršení situace. Protože by se kokosové plantáže se svojí nižší hektarovou produkcí musely rozšiřovat několikanásobně vyšším tempem, než se dnes šíří palma olejná. Plné nahrazení palmy olejné za kokosovou tak není reálné. Obě totiž mají odlišné nároky na půdu a prostředí. Kokosovou palmu nelze pěstovat ve svazích a vyšších polohách. To znamená, že tato plodina na rozdíl od olejné palmy nemůže nahrazovat plochy pralesů ve vnitrozemí. Na druhé straně by mohla nahradit poslední zbytky cenných přírodních biotopů podél mořského pobřeží a na ostrovech. V konečném důsledku bude mít ale každá velkoplošně a intenzivně pěstovaná monokulturní plodina negativní vliv na biologickou rozmanitost vlhkých tropů.

Palmy olejné se pěstují na místě vyklučených pralesů. Kokosové palmy pak na izolovaných tropických ostrovech. Z těchto ostrovů se však do světa nedostávají informace o zničené krajině a zbídačených orangutanech. Ostrovy přitom často hostí unikátní faunu a flóru, která nemá možnost, kam před zakládáním kokosové plantáže utéct. Devastace pak bývá totální. To se odráží i v počtu druhů z řad fauny a flóry, které má již na svědomí. Naopak velmi kritizované plantáže plamy olejné přispívají "pouze" k ohrožení druhů, nikoliv k jejich úplnému vyhubení. Kokosový olej zatím přispěl k tomu, že na Červený seznam ohrožených druhů přibylo 66 druhů, ale v porovnání s palmovým olejem je to i nadále o mnohonásobně méně.

Studie Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) porovnává počet ohrožených druhů živočichů, které připadají na každý milion tun vyprodukovaného oleje. Přičemž musíme brát v potaz, že palmového oleje se ve světě využije mnohem více nežli kokosového. Výsledky studie jsou až zarážející. Sója je v dnešní době pěstována na cca 122 milionech hektarů, přičemž každý milion vyprodukovaných tun ohrožuje 1,3 živočišných druhů. Palmový olej ohrožuje 3,8 druhů, olivový 4,1 druhů, a nakonec velmi oblíbená palma kokosová má na svědomí 20,2 druhů, na každý vyprodukovaný milion tun oleje. K tomuto negativnímu vlivu přispěl i odklon spotřebitelů od palmového oleje. Jako alternativu zvolili kokosový olej, a to vedlo k nastartování poptávky a zakládání dalších plantáží.

Zásadní faktor je čas – to, co ovlivnilo rozšíření kokosových plantáží ve 40. letech minulého století je sice smutné, ale vymřelé druhy se již k životu nevrátí. Kokosové palmy jsou pěstované po mnoho staletích, k jejich expanzi došlo zhruba před pěti až deseti dekádami. Avšak plantáže s palmou olejnou budou pravděpodobně i nadále pokračovat a rozšiřovat se například v Amazonii, na Papui a v Konžské pánvi. Právě teď vycházejí nejhůře oleje, které likvidují deštné pralesy – palmový a sójový olej. V těchto případech se totiž výsledná škoda ještě zdaleka nestačila projevit.

Evropská unie je druhým největším odběratelem na světě. Češi si ráno mažou palmový olej na pečivo k snídani (Rama, Perla, Alfa nebo jiné rostlinné pomazánky), poté se s jeho pomocí dopraví do práce (přimíchává se do nafty), následně jej přikusují ke svačině (ve většině sušenek a jiných pochutin), dají si oběd (většina smažených věcí se smaží na palmovém oleji), k večeři si jej zakousnou znovu (například pečivo s nutellou), s jeho pomocí si vyperou prádlo (je součástí pracích prostředků) a nakonec se vykoupají, vyčistí zuby a umyjí vlasy (většina hygienických a jiných kosmetických prostředků olej obsahuje).

Palmový olej se nachází v nepřeberném množství výrobků. Jak se takovým výrobkům jednoduše vyhnout? V rámci oslav Mezinárodního dne bez palmového oleje, který připadá na 1. února, bylo sestaveno stručné sedmero:

1. Nejrychlejší kontrolu lze provést prostřednictvím mobilní aplikace Palm Oil Scanner
2. Podpora místních podnikatelů a farem. Nakupování biopotravin.
3. Vyřazení margarínů a ztužených tuků z kuchyně.
4. Kontrola složení – dle zákona musí být palmový tuk uveden na obalu.
5. Vyškrtnutí fastfoodů. Většina těchto podniků využívá palmový olej na smažení.
6. U kosmetiky, čistících prostředků či pracích prostředků, krmiv pro zvířata je palmový olej označován jako "sulfate laureth sodium". Na stránkách www.stoppalmovemuoleji.cz je umístěn seznam firem, které palmový olej nevyužívají.
7. Cca 65 % palmového tuku je využito v energetice, z toho 53 % na bionaftu. Šetrnější pro životní prostředí je jezdit co nejvíce na kole nebo hromadnou dopravou.

Na většině internetových stránek nalezneme různá tvrzení o tom, jaké zdravotní problémy umí řešit kokosový olej. Nikde ale není uvedena informace, na jakém tvrzení jsou založena. Kokosový olej obsahuje velice málo vícenenasycených mastných kyselin (méně než 2 %), které jsou považované za tělu prospěšné. Dle závěrů Britské nadace pro výživu z roku 2016 není dostatek důkazů pro tvrzení o údajných blahodárných účincích kokosového oleje na lidské zdraví. Kokosový olej je v porovnání s ostatními rostlinnými oleji chudý na obsah vitaminu E, navíc postrádá esenciální mastné kyseliny, což ho dokonce činí horším než sádlo nebo palmový olej. V roce 2017 dále zveřejnila významná lékařská společnost sdružující kardiology (American Hearth Association) stanovisko týkající se tuků v potravě v souvislosti s nemocemi srdce a cév. Kokosový olej zvyšuje hladinu tzv. LDL cholesterolu, který je považován za rizikový faktor pro vznik kardiovaskulárních chorob.

Olej z kokosových palem nelze jednoznačně brát za horší nebo lepší nežli ten z palem olejných. Výrobci potravin by měli změnit stávající receptury a sortiment výrobků tak, aby bylo možné tropické tuky nahradit evropskými oleji, a ne pouze nahrazovat jeden tropický tuk druhým. Tím, co si dnes kupujeme, žádným způsobem neovlivníme škody, které člověk v přírodě napáchal před 100 lety. Můžeme však zmírnit škody, které se dějí v současnosti a je třeba i zcela zvrátit škody, které se mají teprve stát.

Bc. Jana Nachlingerová
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Foto: pixabay.com

Zdroje:
https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/skodi-vice-palmovy-nebo-kokosovy-olej-je-treba-vzit-do-uvahy-cas-rika-ekolog-stanislav-lhota
https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3575129
https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/produkce-kokosoveho-oleje-ohrozuje-petkrat-vice-druhu-nez-je-tomu-u-palmoveho-oleje
https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/sedm-praktickych-tipu-jak-se-snadno-vyhnout-palmovemu-oleji
https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.endlesspeak.palmoilscanner
http://www.stoppalmovemuoleji.cz/prehled_vyrobku.php
http://www.stoppalmovemuoleji.cz/firmy_bez_po.php#kosmetika
https://news.mongabay.com/2020/07/that-coconut-oil-you-love-species-have-gone-extinct-over-it-true-story/
http://www.stoppalmovemuoleji.cz/docs/Zakladni_informace.pdf
https://plzen.rozhlas.cz/kokosovy-olej-radoby-superpotravina-ktera-vubec-nemusi-byt-super-6930055


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 20. 01. 2021 11:34