Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Jak se správně chovat v lese?

Jak se správně chovat v lese?



Vyvěšeno: 2. 2. 2021
Sejmuto:
Evidenční číslo: 04-2021

turistky.jpgJak se správně chovat v lese?

Les je přirozené živé společenství. Je domovem a útočištěm pro velké množství rostlin a živočichů. Do lesa se vydáváme nejen za turistikou, sportem, ale také například za houbařením či sběrem lesních plodů. Co vše bychom v lese měli či neměli dělat, na co je třeba pamatovat při procházce v lese a jakým činnostem se raději vyhnout?

 

Lesy v České republice pokrývají cca 33 % rozlohy státu. Přes 70 % lesních porostů tvoří lesy jehličnaté a přes 27 % představují lesy listnaté. Lesní hospodářství a plnění funkcí lesa reguluje lesní zákon č. 289/1995 Sb. Správná péče o les zajistí, že následující generace zdědí zdravý les s fungujícím ekosystémem prospěšným pro životní prostředí, velkou diverzitou a také kvalitním hodnotným dřívím v době těžby. Les se proto musí chránit, kontrolovat, opatrovat a vychovávat.

Ochrana lesů patří mezi nejdůležitější a nejstarší lesnickou vědeckou disciplínu. Jejím úkolem je zajištění zachování či zlepšování zdravotního stavu lesů. Důraz je zejména kladen na preventivní opatření, jakou je posilování obranyschopnosti lesa jako ekosystému zvyšováním jeho odolnostního potenciálu. Mezi taková opatření patří postupné přibližovaní druhové skladby k přírodě blízké a zvyšování populací predátorů (např. vyvěšování ptačích budek, rozšiřování mravenišť, ochrana dravých šelem), ale i včasné odstranění materiálu vhodného pro množení kalamitních škůdců.

Každý les někomu patří. Největším vlastníkem v České republice je stát, vlastní přibližně 60 % plochy všech lesů. Kromě státu vlastní lesy přibližně 4 tisíce obcí (16 %) a na 148 tisíc soukromých vlastníků (23 %). Při procházce lesem si však málokdo z nás uvědomuje, že jsme vlastně u někoho na návštěvě. Je proto důležité chovat se ohleduplně jak k jeho majiteli, tak k lesním obyvatelům. Jak byste se tvářili vy, kdyby někdo jezdil čtyřkolkou, autem či jen na kole na Vaší zahradě?

Jezdit do lesa auty, na motorkách nebo na čtyřkolkách a stát tam s nimi, je zakázáno. Důvodem je především ochrana lesních cest, které nebývají zpevněné a majitel lesa je má pouze jako systém zdravotní a požární ochrany nebo jako podporu hospodářské činnosti v lese. Navíc hluk dopravních prostředků děsí zvěř, která v lese žije. Ta poté vystrašeně běhá po lese, a tím ztrácí potřebné zásoby energie, zvláště v zimním období. V létě se zase snaží najít úkryt v mlazinách, které následně poškozuje okusováním. Pouze lesníci, lesní dělníci a všichni kdo v lese pracují, do lesa autem mohou. Avšak musí mít speciální povolení od majitele lesa.

Cyklisté nebo jezdci na koni mohou v lese jezdit pouze po vyznačených trasách, a to především kvůli ochraně povrchu půdy a stromů. Zejména malých stromků nebo kořenových náběhů velkých stromů, dále aby nedocházelo k rušení zvěře.

Les není skládka
Vše, co v lese zůstane, může způsobit problémy nejen zvěři, ale i rostlinám. Odpadky poházené po lese jsou bohužel stálým evergreenem většiny známějších turistických míst. Častým obrázkem českých lesů jsou i přeplněné, převrácené nebo vysypané koše na odpočívadlech. Případně již vzniklé černé skládky nebo poničené turistické značení. Mnoho z nás si neuvědomuje, jak dlouho takový odpad nejen v lese, ale v celé přírodě, přetrvává. Například pouhý igelitový sáček v přírodě zůstane i 50 let nebo taková dětská plena až 250 let. Pokud narazíme na poházené odpadky nebo jakékoliv poškození – je více možností, kam problém nahlásit. Nejrychlejší variantou pro mnoho turistů s mobilním telefonem je aplikace Mobilní Rozhlas, která funguje na celém území ČR a není nikterak ovlivněna např. úředními hodinami. Stačí "problém" vyfotografovat a nahrát do aplikace (https://www.mobilnirozhlas.cz/o-nas).

Také majitelé psích mazlíčků by měli vědět, že volně pobíhající pejsek ruší a stresuje zvěř, která neví, že zrovna Váš psí kamarád jim nechce ublížit. Zvěři vadí i pouhá pachová stopa psa. Pes do lesa může, ale musí být veden na vodítku. Navíc volně pobíhající pes bez žádného obojku může být myslivci odstřelen jako škodná.

Brát si z lesa, co se nám zlíbí, není povoleno a může být samozřejmě vnímáno jako krádež. Jedná se o větší kusy dříví než pouze spadané na zemí ležící a suché větvičky, větve – klest. Podle lesního zákona může každý vstoupit do lesa a sbírat tam pouze pro vlastní potřebu lesní plody (borůvky, jahody, maliny, houby aj.) nebo již výše zmíněnou klest ležící na zemi. V případě, že si při houbaření nejste jisti, zdali je daná houba jedlá, ponechte ji raději na svém místě, riskování otravy se nevyplácí. Mezi nejčastější omyly při sběru lesních plodů patří záměna bobule vraního oka s borůvkou a muchomůrky tygrované s růžovkou.

Tzv. spaní pod širákem je dosti populární, a to i díky tomu, že můžeme v lese přenocovat téměř kdekoliv. Pouze bychom si měli dát pozor na klidové zóny národních parků či v národních přírodních rezervací, kde je zakázán vstup mimo vyznačené trasy. Pokud se rozhodneme strávit noc v lese, můžeme si rozdělat oheň pouze na vyhrazených tábořištích nebo ve vzdálenosti nejméně 50 metrů od okraje lesa.

Velkým problémem lesů je nedostatečné informování návštěvníků o tom, co smí do lesa donést zvěři. Při zimním přikrmování se však stačí obrátit na hajného či příslušný myslivecký spolek. Nejméně vhodným krmivem, co lidé dávají do krmelců, je pečivo. Nezáleží na tom, jestli je celozrnné, sladké nebo něčím plněné, i tak může způsobit závažné trávicí problémy, protože jakmile navlhne, začne plesnivět. Nejpřirozenějším krmivem pro zvěř je seno, sláma nebo větve keřů. Vhodným doplňkovým krmivem jsou třeba kaštany, žaludy, bukvice, oves, kukuřice nebo i hrách. Vždy dáváme tolik potravy, aby ji stihla zvěř do týdne sníst. Jinak by právě hrozilo zplesnivění a následné trávicí problémy.

Les má mnoho ukrytých krás, které můžeme objevovat jen ohleduplným a k přírodě respektujícím chováním. Chvíle v lese bychom si měli co nejvíce užít. Čím více budeme potichu, tím více můžeme vidět i slyšet. Návštěva lesa může působit jako blahodárný balzám na duši, načerpáme v něm energii a zejména bychom se měli snažit zanechat les ve stavu, v jakém byl, než jsme jej navštívili.

Bc. Jana Nachlingerová
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most

Foto: pixabay.com

Zdroje:
https://lesycr.cz/pece-o-les/ochrana-lesu/
https://infoolese.cz/pece-o-les/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Lesy_v_%C4%8Cesku
https://www.lesnipedagogika.cz/cz/pod-lesnickou-poklickou/jak-se-chovat-v-lese
https://deti.vls.cz/cz/tipy-do-lesa/jak-se-chovat-v-lese
https://inodpady.cz/pohozene-odpady-v-lese-nebo-vandalismus-podel-turistickych-tras/
https://www.mobilnirozhlas.cz/o-nas
https://www.hranostaj.cz/hra3972
https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/chystate-se-na-vylet-do-lesa-dtest-shrnuje-na-jaka-pravidla-byste-meli-pamatovat
https://www.mezistromy.cz/vzdelavani/jak-se-chovat-v-lese/odborny
https://www.skrblik.cz/navod/jak-se-spravne-chovat-v-lese/
https://radiozurnal.rozhlas.cz/pravidla-chovani-v-lese-6340271
https://www.krasnosvet.cz/?deset-tipu=jak-se-bezpecne-chovat-v-lese-aneb-kde-nezakladat-ohniste
https://hobby.instory.cz/1752-cim-a-jak-prikrmovat-lesni-zver-toto-jsou-hlavni-zasady.html


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 3. 02. 2021 12:35