Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Jak proběhlo netradiční Vítání ptačího zpěvu?

Jak proběhlo netradiční Vítání ptačího zpěvu?



Vyvěšeno: 5. 5. 2021
Sejmuto:
Evidenční číslo: 21-2021

Jak proběhlo netradiční Vítání ptačího zpěvu?

Ačkoli skupinové akce, tedy ani klasické Vítání, se ještě konat nemohlo, lidé si přivítání ptačího zpěvu ujít nenechali.

O prvním květnovém víkendu jsme zaznamenali 1 109 vycházek, při nichž byl zaznamenán alespoň jeden druh do faunistické databáze Avif. Nejvíce vycházek (190) se uskutečnilo v Jihomoravském kraji, kde také bylo pozorováno celkem nejvíce druhů – neuvěřitelných 176 druhů během jednoho víkendu! Co se týče početnosti, bodovala vlaštovka obecná (7 726 jedinců), následovaná rackem chechtavým (3 420 jedinců), třetím nejpočetnějším druhem byl špaček (1302 jedinců).

Zaznamenali jsme i zajímavé druhy, které jistě potěšily každého pozorovatele. Hned na několika místech lidé pozorovali dudky či rybáky černé. Zaznamenány byly i první letošní hrdličky divoké. Více podrobností na mapě Vítání.

Organizátoři, kteří dělají akce pravidelně a spojují je s kroužkováním, často nechtěli tuto tradici přerušit. Uskutečnili proto komorní Vítání, bez diváků. Takové proběhlo například v Jiříkovicích. Třeba vás reportáž naladí na vycházku o následujícím víkendu – ptáci stále ještě zpívají.

Článek převzat z webu https://www.birdlife.cz


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 5. 05. 2021 11:23