Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Hledáme jméno pro nově vznikají jezero na Mostecku

Hledáme jméno pro nově vznikají jezero na Mostecku



Vyvěšeno: 10. 5. 2021
Sejmuto:
Evidenční číslo: 22-2021

DJI_0123.JPGHledáme jméno pro nově vznikají jezero na Mostecku

V roce 2020 připravilo Ekologické centrum Most pro Krušnohoří ve spolupráci se Severní energetickou a.s. projekt „Vizionáři Mostecka“. Projekt byl určen studentům základních a středních škol na Mostecku. Jeho hlavním úkolem bylo získat informace o tom, jak si budoucnost regionu představuje nejmladší generace a jakým směrem by se podle jejich mínění měla ubírat rekultivace lomu ČSA po ukončení těžby. Vítěznou prací se stal projekt studentů Gymnázia T. G. Masaryka v Litvínově.

 

Historie a budoucnost území

Lom ČSA se nachází v severočeské hnědouhelné pánvi v podhůří Krušných hor. V dávné minulosti se zde nacházelo Komořanské jezero o přibližné rozloze 5 600 hektarů. I přes velkou rozlohu bylo mělké a obsahovalo značné množství sedimentů. Jeho postupné zanášení vytvořilo rozsáhlé mokřady.

Po ukončení těžby se i zde do budoucna počítá s vytvořením jezera, tak jako tomu bylo u jiných hnědouhelných lomů na severu Čech. Plocha nového jezera ve zbytkové jámě bude velká zhruba 670 hektarů, což představuje více než dvojnásobnou plochu Máchova jezera.

V nově vznikající krajině dostane opět velký prostor příroda. Vzniknou nové biotopy a rozsáhlá vodní plocha, která bude přirozenou zásobárnou vody v krajině. Na části území vznikne příležitost pro moderní energetiku, nové moderní sídelní celky či průmyslové zóny nabízející pracovní příležitosti.

Vizionáři Mostecka 2021

V následujících týdnech vám budeme podrobně představovat jak vizi studentů, tak názory odborné veřejnosti. Budeme rádi, když se do diskuze aktivně zapojí široká veřejnost a vyjádří své názory k chystaným změnám území.

Území samotné vám představíme rozdělené do pomyslných pěti částí a každé 4 týdny se budeme detailněji zabývat jedním z nich.

Pro případnou diskuzi byla založena facebooková skupina VIZIONÁŘI MOSTECKA 2021, kde nám můžete sdělit váš názor, jak byste bývalý lom ČSA vrátili zpět do života. Zdali souhlasíte s vizí studentů nebo naopak, co vám v jejich představách chybí.

Pro ty, kteří nemohou nebo nemají Facebook, mohou využít odkaz zde - https://forms.gle/GpqWQXWmPyYt7RHE8

Hledáme jméno

Vaším prvním úkolem bude najít jméno pro nově vznikající jezero. Vybrat správné jméno není jen tak, nakonec je to navždy, během následujících čtyř týdnů nám posílejte své návrhy. Nejzdařilejší názvy postoupí do užšího hlasování a ten NEJ název bude odměněn.

Ekocentrum Most


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 10. 05. 2021 14:38