Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Mladí vizionáři plánují budoucnost Mostecka

Mladí vizionáři plánují budoucnost Mostecka



Vyvěšeno: 10. 2. 2020
Sejmuto:

Mladí vizionáři plánují budoucnost Mostecka

Jak si představují budoucnost regionu a jakým směrem by se podle jejich mínění měla ubírat rekultivace lomu ČSA po ukončení těžby, předvedli studenti středních a základních škol v projektu Vizionáři Mostecka. Projekt ve spolupráci se Severní energetickou a.s. připravilo Ekologické centrum Most pro Krušnohoří.

Úkolem soutěžících týmů bylo sestavit projekt využitelnosti těžební krajiny pro další generace. "V průběhu realizace projektu jsme pro soutěžící týmy připravili přednášky a vzdělávací akce na téma tvorba krajiny a rekultivace. Na místa, kterých se projekt bezprostředně týkal, tedy do okolí lomu ČSA a na jeho rekultivace, se týmy podívaly v rámci exkurzí. O tvorbě nové krajiny se sice studenti dověděli hodně od odborníků při přednáškách, výsledek jejich práce je ale založen především na jejich fantazii a na tom, co by mladí lidé v nové krajině skutečně jednou rádi viděli,“ uvedla k projektu Martina Černá, vedoucí Ekologického centra Most.

Odborná komise vyhodnotila tři vítězné práce. Kromě prezentace projektu připravily týmy také 3D modely budoucí krajiny s jezerem na úpatí Krušných hor. „Všechny práce jsou zdařilé a bylo velmi těžké vybrat jediný vítězný tým. V současné době, kdy je velmi aktuální téma transformace uhelného regionu a rozhoduje se o tom, jak v budoucnu bude krajina Mostecka vypadat a co nabídne obyvatelům Ústeckého kraje po ukončení těžby hnědého uhlí, jsou podobné projekty, které pracují s vizemi a přáními mladých lidí, inspirující. Pro specializované odborníky, kteří se zabývají podobou a fungováním regionu po ukončení těžby hnědého uhlí, jsou podněty od veřejnosti a od mladých lidí, kteří v nové krajině budou žít, zásadní,“ uvedl Petr Lenc, generální ředitel těžebních společností Sev.en Energy.

Nejzdařilejší projekt vypracoval tým Gymnázia T. G. Masaryka v Litvínově ve složení Julie Jarolímová, Karolína Koucká, Klára Marková, Jan Paluška a Adéla Schmidtová. Budoucnost lomu ČSA v jejich podání počítá s energetickým využitím vodní plochy jezera a s průmyslovou zónou pro vznik nových pracovních míst. Část jezera a jeho břehu by měla být vyčleněna k rekreaci a volnočasovým aktivitám. Studenti v zóně u jezera naplánovali nejen pláže a mola, ale také například cvičák pro psy nebo golfové hřiště. V okolí jezera by studenti v budoucnu rádi viděli také ekologické zemědělství, biofarmy a sady. V projektu počítají studenti také s nezbytnou infrastrukturou pro průmysl a osídlení, jako je například čistírna odpadních vod. Část rekultivací by ponechali sukcesi s výhledem na vznik přírodní rezervace.

Na druhém a třetím místě se umístily týmy SPŠ a SOŠGS Most a 18. ZŠ Most. Všechny tři zúčastněné týmy získají od Sev.en Enegy voucher na Uhelné safari pro celou třídu. Termín si budou moci zvolit po uvolnění koronavirových opatření. Jednotlivé členy všech tří týmů pak Sev.en Energy odmění dalšími cenami.


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 10. 05. 2021 14:29