Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Sledujte online čerstvě vylíhnutá mláďata sokola stěhovavého

Sledujte online čerstvě vylíhnutá mláďata sokola stěhovavého



Vyvěšeno: 17. 5. 2021
Sejmuto:
Evidenční číslo: 23-2021

sokoli.jpgSledujte online čerstvě vylíhnutá mláďata sokola stěhovavého

 
Výrobní areál ORLEN Unipetrolu v Záluží u Litvínova se pyšní novým přírůstkem. Na komíně teplárny se ve stometrové výšce vylíhla tři mláďata kriticky ohroženého sokola stěhovavého. Stalo se tomu před zraky diváků, kteří dravce sledují v přímém přenosu na webu starameseosokoly.cz. ORLEN Unipetrol spolupracuje na projektu hnízdění sokolů se sdružením ALKA Wildlife již desátým rokem. Díky tomuto partnerství se doposud vylíhlo 35 ptáků. Celkem se v České republice vyskytuje jen 110 párů sokolů stěhovavých.
 
Z přímého přenosu kamery umístěné na stometrovém komíně v areálu chemičky jsou k vidění tři „hladové zobáčky“. „Bezprostředně po vylíhnutí jsou mláďata velmi drobná, ale každým dnem zásluhou pravidelného krmení sílí. Na konci května se vydáme na komín je okroužkovat, což do budoucna slouží k objasnění původu ptáků na českém území. Během návštěvy hnízda se odhalí i pohlaví nových obyvatel,“ komentuje ornitolog Václav Beran ze sdružení ALKA Wildlife. 
 
„Sokoli jsou součástí litvínovského chemického areálu již od roku 2011. Kromě tohoto závodu si oblíbili také komíny rafinérie v Kralupech nad Vltavou a neratovické Spolany. Právě rozhlehlé průmyslové areály jim poskytují absolutní klid pro vyvedení mladých,“ upřesňuje Katarzyna Woś, místopředsedkyně představenstva skupiny ORLEN Unipetrol. Vysoké komíny sokolům zajišťují i výborný rozhled potřebný k lovu kořisti, kterou nejčastěji bývají holubi a menší ptáci.
 
Sokol stěhovavý se dožívá až 20 let a na svá oblíbená hnízdiště se vrací celý život. S maximální rychlostí při střemhlavém letu přes 350 km/h je pravděpodobně nejrychlejším živočichem na Zemi. Sokol stěhovavý je na českém území tradičním ptačím druhem. Populace tohoto predátora lovícího holuby, kachny, další menší ptáky a netopýry byla nejsilnější ve 40. a 50. letech minulého století, kdy se na území tehdejšího Československa hnízdilo minimálně 60 párů. Z české krajiny sokoli vymizeli v 70. letech minulého století kvůli nadměrnému používání pesticidů v zemědělství. Opětovně se začali objevovat na konci 80. let. Na přelomu tisíciletí v Česku hnízdilo již zhruba 20 párů. Dnes díky přísné ochraně žije na našem území zhruba 110 párů sokolů stěhovavých.

 
Článek převzat z webu https://www.orlenunipetrol.cz

Zpět na přehled
Naposledy změněno: 17. 05. 2021 8:09