Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Koupání v Ústeckém kraji

Koupání v Ústeckém kraji



Vyvěšeno: 18. 6. 2021
Sejmuto:
Evidenční číslo: 30-2021

koupani2.jpgKoupání v Ústeckém kraji

Léto už nám klepe na dveře, teploty stoupají a většina z nás má touhu ochladit se, někteří v podobě různých studených nápojů, jiní vyrážejí k vodě. Za pěkným koupáním nemusíme jezdit až k moři, ale můžeme zůstat v Ústeckém kraji.

Každý z nás má jinou představu o ideálním koupání. Někomu stačí jen osvěžit se doma ve vaně, někdo upřednostňuje bazén na zahradě, jiný dává přednost přírodním koupalištím nebo veřejným bazénům se skokanským můstkem či tobogánem. V Ústeckém kraji sice moře nenajdeme, ale zato zde máme pestrou škálu krásných přírodních koupališť i velké aquaparky. Nabízíme Vás několik tipů, kam si jít zaplavat a na co si dát pozor.


Kvalita vody je důležitá

Každý z nás by se měl zajímat před vstupem do vody o její kvalitu, především v přírodních podmínkách. Test kvality vody si může udělat každý sám. Stačí naplnit PET lahev vodou z koupaliště a promíchat ji. Když se po deseti minutách na hladině ukáže zelený prstýnek, není voda vhodná ke koupání. Pokud by se přesto někdo ve znečištěné vodě koupal, měl by se ihned poté vysprchovat.

Kvalitu vody v jednotlivých přírodních nádržích pravidelně monitorují krajské hygienické stanice, aktuální stav vodních ploch v Ústeckém kraji můžete zjistit zde a zde.

Nejhezčí koupání v Ústeckém kraji?

Nechranická přehrada je největší vodní plochou na řece Ohři a pátou největší v České republice. Je rekreačním centrum regionu – centrem vodních sportů a rybářství. Nabízí několik kempů a další možnosti ubytování. Rozkládá se na Chomutovsku pod Kadaní. Kvalita vody je na velmi dobré úrovni.

Kamencové jezero je celosvětový unikát, který se nachází v Chomutově. Patří mezi největší jezera v ČR a díky vysokému obsahu kamence ve vodě se v něm automaticky zabraňuje růstu řas a sinic. Naleznete zde vše, co pro příjemné prožití prázdninových dnů potřebujete. Travnaté i písčité pláže a mola Vám nabídnou příjemné pohodlí při slunění i koupání.

Jezero Chmelař leží v příjemném prostředí za městem Úštěk. Jezero zaujímá cca 67 ha vodní plochy a dvě upravované písčité pláže. Na břehu jezera jsou umístěny kempy a chatové osady. Název jezero je pojem, který se všeobecně ujal jako v případě blízkého Máchova jezera. Jedná se však o vžitý omyl, neboť ve skutečnosti jde o rybník. Ten vznikl počátkem 60. let na místě bývalého středověkého Velkého rybníka. Nová, 400 m dlouhá, sypaná hráz zvedla hladinu tak vysoko, že pod ní zmizela i malá osada Zelená ves.

Vodní nádrž Barbora vznikla v okolí Teplic zatopením stejnojmenného povrchového lomu na hnědé uhlí. Vodní plocha má 65 ha a hloubka vody dosahuje místy až 40 metrů. Právě díky této hloubce je samočisticí schopnost této vodní plochy tak velká, že nehrozí výskyt sinic a čistota vody je přirovnávána k moři. Pro vynikající kvalitu vody a její průhlednost je vodní nádrž využívána pro výcvik sportovních potápěčů, k jízdám na plachetnicích a k windsurfingu. Na Barboře se můžete koupat na dvou písčitých plážích.

Jezero Most se nachází pod vrchem Hněvín, těsně u přesunutého chrámu Nanebevzetí Panny Marie v Mostě. Jezero je v provozu od roku 2020. Letošní rok přinese rekreantům řadu novinek - stánky s terasou a venkovním posezením, které nabídne příjemný výhled na jezero a okolí. Zázemí pro turisty doplní nejen nové toalety, ale i možnost pronajmout si slunečník či lehátko na dolní části pláže. Jezero se výborně hodí i k potápění. Zdejší voda je neobyčejně čistá s vysokou průhledností, až do hloubky 8 metrů. Pro čtyřnohé kamarády je vyhrazena speciální psí pláž. K jezeru jezdí i autobusová linka s číslem 16.

Aquapark v Klášterci nad Ohří je jedou z velkých atrakcí přírodního letního aquaparku na úpatí Krušných hor, kde jsou tři klikatící se tobogany dlouhé 28, 68 a 128 metrů. Naleznete zde bazény mnoha velikostí, tvarů a hloubek pro každého člena rodiny. Dále skokánky, divokou vodu, skluzavky, vodní hřiby, masážní bublinkové koupele a v neposlední řadě také oblíbený aquazorbing.

Přehled veškerých koupališť nejen v ČR můžete najít na https://www.swimplaces.com/

Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

 


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 18. 06. 2021 7:42