Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Výukové programy na Žatecku

Výukové programy na Žatecku



Vyvěšeno: 29. 6. 2021
Sejmuto:
Evidenční číslo: 31-2021

20210512_094310.jpgVýukové programy na Žatecku

Děti v osmi mateřských školách na Žatecku se dozvěděly během dubna, května a června mnoho zajímavostí. Spolu s námi se učily venku – v chladu i v teplu, ve třídách – s respirátory. Během našich výukových programů jsme s dětmi hledali odpovědi na otázky – Jak roste strom? Jaké máme druhy kontejnerů a co do nich správně patří? Kde všude je okolo nás voda? Jak vypadá farma a kdo na ní žije? Jak programy probíhaly vám představí náš článek.

Ekocentrum Most zrealizovalo zábavně-naučné výukové programy za finanční podpory Nadačního fondu Nexen, a to celkem v osmi mateřských školách v žatecké oblasti – MŠ Bečov, MŠ Holedeč, MŠ Měcholupy, MŠ Tuchořice, a mateřské školy v Žatci – Bratří Čapků, Dvořákova, O. Březiny a Studentská. Celkem se 21 výukových programů zúčastnilo 310 dětí.

1620808536685.jpgDěti se na semináře programy těšily a aktivně se zapojovaly. Během V průběhu programu „Jak si žije strom?“ se děti dozvěděly, jestli je strom živý, když se nehýbe nebo jestli může strom zhubnout. Zkusily si stát se semínkem, pomalu vyrůst a stát jako strom i ve vichřici. Určovaly, co patří na jehličnatý strom a co na listnatý strom a jaké plody na stromy patří. Poznávaly podle zvuku zvířata, která žijí na stromě nebo v lese. Naučily se krátkou básničku a vyrobily si svůj vlastní strom.

Na programu „Za odpady s nejmenšími“ si děti zkusily vytřídit odpad z rybníčku plného odpadu, zahrály si na popeláře, kdy se rozhodovaly, jakou popelnice vysypou do popelářského auta, pokud jedou pro papír nebo plast, naučily se krátkou básničku a vytvořily si z recyklovaného materiálu motýlka.

Výukový program „Voda, vodička“ dětem na příběhu vodní kapičky ukázal nekonečný koloběh vody. Děti se staly kapičkou vody, namalovaly si, jak se kapička cítí, zkusily si být se všemi kapkami v mraku, slétnout na zem v podobě deště, vsáknout se do země či na strom, vtéci podzemními tunely do potůčku, plavat v řece, jezeru, v moři a vypařit se zpět do nebe a stát se opět kapkami v mraku. Poznávaly vodní zvířecí říši podle obrázku i podle zvuků. Během kreativní části si vytvořily svou vlastní originální rybku.

V průběhu programu „Na farmě“ si děti zkusily složit celou farmu prostřednictvím puzzle. Dozvěděly se o tom, co všechno se na farmě dělá, kdo a s čím tam pracuje. Určovaly druhy semínek, poznávaly zvuky zvířat. Vyrobily si masky zvířátek.

Děti byly velice aktivní a ekocentrum pro ně připravilo díky finanční podpoře hned několik odměn, např. tematické omalovánky, pastelky, bublifuky, truhlíky k vysazení vlastní rostliny a sady na vymalování ptačí budky.

Ekocentrum Most děkuje Nadačnímu fondu Nexen za finanční podporu, díky které mohlo být realizováno environmentální vzdělávání těch nejmenších v další části Ústeckého kraje.

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: archiv ekocentra


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 29. 06. 2021 8:49