Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Popínavé rostliny na naší zahradě – stín, chutné jídlo, léčivá bylina a zároveň lákadlo pro hmyz

Popínavé rostliny na naší zahradě – stín, chutné jídlo, léčivá bylina a zároveň lákadlo pro hmyz



Vyvěšeno: 13. 7. 2021
Sejmuto:
Evidenční číslo: 34-2021

popinavky.jpgPopínavé rostliny na naší zahradě – stín, chutné jídlo, léčivá bylina a zároveň lákadlo pro hmyz

„Popínavka“ - romantická rostlina, která nám udělá na naší zahradě stín, je lákadlem pro hmyz a zároveň mnohdy i léčí a výborně chutná. Zpříjemněte si pobyt na zahradě ve stínu, s hrnkem léčivého čaje a se zdravou svačinkou z listů, květů a plodů popínavých rostlin.

Stín v zahradě, místo, kam se rádi schováme před prudkým sluncem a horkem. Místo, které vyhledáváme na odpočinek, posezení s přáteli, grilování. Ve stínu se nám lépe dýchá, oči si uleví, tělo se zchlazuje a my čerpáme nové síly. K vytvoření stínu na zahradě nám pomůže výsadba popínavých rostlin.

Popínavé rostliny dávají zahradě krásu, živelnost a tajuplnost

Popínavé rostliny vytvářejí kolorit romantiky a omšelosti. Ozelenělé pergoly, besídky a altány se stávají úkrytem před sluncem i před zvědavýma očima. Krásné je ještě krásnější, ošklivé jakoby zmizí.  Domek či pergola ukrytá v břečťanu, loubí obrostlé několika druhy popínavých růží, rozbitá zídka schovaná v květech a listech lichořeřišnice, kamenný plot pokrytý psím vínem. Popínavé rostliny šplhají vzhůru – po zdi, po železe, po kmenu stromu, po dřevě. Táhnou za světlem, za sluníčkem. Po dosažení určité výšky a ztráty opory pak padají v záplavě sytě zelené nebo vodopádu barevných květů a rázem se stanou potravou pro hmyz.

Stačí jen vybrat tu správnou rostlinu a odpovídající oporu a také se rozhodnout, zda budete ozeleňovat severní či jižní stranu pergoly či stěny domku, tedy zda vybrané rostliny budou prosperovat v polostínu, stínu či na sluneční výhni. Většina druhů popínavých rostlin jsou velmi dobře rostoucí popínavé opadavé rostliny, které se vyznačují vysokou odolností vůči průmyslovému znečištění. A známe jich celou řadu – břečťan, loubinec (psí víno), zimolez, popínavá růže, hortenzie, lichořeřišnice, vistárie, plamének, trubač a další druhy.

Popínavé rostliny léčí a jsou i chutné

Jedlé květy má mnoho bylinek. Jednou z nejvýznamnějších, která vyčnívá nad jinými, je lichořeřišnice. Celá bylina je poživatelná, konzumuje se nejlépe syrová, případně se z ní získává lisováním léčivá šťáva. Květy, listy i stonky se dají také sušit a nakládat. Konzumují se dokonce i čerstvá či sušená semena. Nejčastěji ji využíváme v lidovém léčitelství k léčbě angín, chorob ledvin, močového měchýře a dýchacích cest. Toto přírodní antibiotikum pomáhá při onemocnění salmonelou, streptokokem i zlatým stafylokokem. Brání také padání vlasů a odstraňuje lupy, posiluje imunitu i centrální nervový systém. Nemusíte se však lichořeřišnicí chtít vyloženě léčit, stačí si například nastříhat nádherné květy do salátů, vždy samozřejmě čerstvé. Nejenže pak saláty báječně vypadají, ale i lépe chutnají. Lichořeřišnice chutná podobně jako ředkvička. Najemno nakrájenou ji můžeme posypat na chleba, hodí se i do omáček, k masu, k pokrmům grilovaným i pečeným. Vynikající je i čaj z lichořeřišnice.

Zimolez je další popínavá rostlina, která oživí náš jídelníček. Tomuto druhu zimolezu se přezdívá kamčatská borůvka a kdo se potřebuje dozvědět, jak si jej pořídit na zahradu, může si zde poslechnout radu: Podobá se borůvce, ale borůvka to není. Co je to? Zimolez kamčatský! | Plzeň (rozhlas.cz)

Další bylinou je břečťan, jenž je jednou ze stálezelených „popínavek“. O jeho léčivých účincích ví jen málo lidí.  Výtažky z listů břečťanu představují účinnou, čistě rostlinnou alternativu k chemickým přípravkům proti kašli při léčení onemocnění dýchacích cest. Zevně se břečťan používá na rány, popálení kůže od slunce, na pohmožděniny, také odstraňuje celulitidu. Jako koupel působí proti hemeroidům.

Lidové využití má i plamének. I přesto, že je jedovatý, využíváme jeho nať a kořen pro obklady. Používáme je při léčbě revmatu či na chronické ekzémy.

Popínavé rostliny lákají hmyz, včely a ptáky

Většina popínavých rostlin kvete bohatým květenstvím. Květy popínavých rostlin jsou pro hmyz lákavé, podobně jako jejich plody, na nichž si pochutnávají ptáci. Například na květech loubince (psí víno) se pohybuje tolik hmyzu, že krátce po rozkvětu mají kvítky olámané pylové tyčinky, ale i tak v květech pokračuje tvorba sladkého nektaru.

Ať se již rozhodneme mít na naší zahrádce, pergole či balkónu břečťan, zimolez, plamének, lichořeřišnici, růži či vistárii, tak nám jakákoliv popínavá rostlina připomene krásu žití, kdy zakusíme příjemné spočinutí s přírodou.

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří

Foto: pixabay.com

Zdroje:

https://www.ireceptar.cz/zahrada/popinave-rostliny-dum-30000518.html
https://popinave-rostliny.webnode.cz/

https://hobbyrecepty.cz/prisavniky-rady-vysadba/
https://www.ceskestavby.cz/clanky/lichorerisnice-prirodni-antibiotikum-s-jedlymi-kvety-v-zahrade-i-na-balkonech-29262.html
https://www.magazinzahrada.cz/zimolezy-nase-zahrady-nejen-zdobi-ale-davaji-i-chutne-plody/
https://www.rehabilitace.info/bylinky/brectan-popinavy-a-jeho-vliv-na-nase-zdravi/
http://byliny.nasclovek.cz/plamenek-clematis


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 13. 07. 2021 11:32