Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Vizionáři Mostecka 2021 - 4. část: Nové sady nebo čistírna odpadních vod?

Vizionáři Mostecka 2021 - 4. část: Nové sady nebo čistírna odpadních vod?



Vyvěšeno: 2. 8. 2021
Sejmuto:
Evidenční číslo: 36-2021

DJI_0151.JPGVizionáři Mostecka 2021 - 4. část: Nové sady nebo čistírna odpadních vod?

V roce 2020 připravilo Ekologické centrum Most pro Krušnohoří ve spolupráci se Severní energetickou a.s. projekt „Vizionáři Mostecka“. Projekt byl určen studentům základních a středních škol na Mostecku. Jeho hlavním úkolem bylo získat informace o tom, jak si budoucnost regionu představuje nejmladší generace a jakým směrem by se podle jejich mínění měla ubírat rekultivace lomu ČSA po ukončení těžby. Vítěznou prací se stal projekt studentů Gymnázia T. G. Masaryka v Litvínově. V současné době stále hledáme vhodné jméno pro nově vznikající jezero, teď bychom rádi znali váš názor na jeho budoucí využití, konkrétně využití jihozápadní části zájmového území.

V této oblasti se Vizionáři rozhodli pro ovocné sady, rybníky a zemědělské využití. Aby se zamezilo rybolovu v jezeře a tím narušení jeho přirozeného vývoje, okolní vodní plochy, které tam již teď existují, by zůstaly zachovány. Do vodních ploch Marcela a Hedvika by se nasadily ryby, a tak by sloužily jako rybářské rybníky. Zároveň by se zde mohl provozovat sportovní rybolov. Na ploše mezi rybníky by se vystavělo určité zázemí pro rybáře a parkoviště, které by bylo spojeno s hlavní silnicí.

Vedle vodní plochy Marcela se nachází další menší vodní plocha, která by našla vhodné využití v podobě kořenové čističky odpadních vod. Tato čistička by byla velmi potřeba hlavně proto, že na východě by se rozšířila průmyslová zóna, která výhledově může produkovat větší množství odpadních vod než doposud.

Na jihozápad od jezera by byly vysazeny sady, které by zároveň obklopovaly rybářské zázemí, protože sady mají v krajině vliv na ekologii a krajinotvornou funkci.

Větší část sadů by byla zaměřena výhradně na produkci ovoce. V této části by byl umožněn samosběr ovoce. Druhá, menší část sadů by měla okrasnou, estetickou a rekreační funkci a mohla by být upravena jako okrasné parky. Sadem by probíhaly cesty, aby se zde dalo jít na procházku a nacházela by se zde různá místa k odpočinku.

Nad sady, na severozápadě by se navezla půda z vyhloubené poloviny jezera, aby se místo stalo vhodným pro ponechání volné sukcese. V místech by vznikla například ptačí rezervace. Od svahů na východě by oblast byla oddělena pásmem keřů, které by poskytovaly potencionální úkryty živočichům žijících v rezervaci.

Plány versus realita

Spojení ovocných sadů a energetického potenciálu oblasti se jeví jako velmi vhodné řešení. Vnitřní výsypka lomu ČSA je poměrně větrná, takže spojením obnovitelných zdrojů (vítr, slunce) a zemědělství by došlo k plnému využití krajiny.

Vodní díla Marcela a Hedvika mají prioritně retenční funkci, zadržují vodu v krajině a současně mají obrovský potenciál v ochraně vodního ptactva. Pro intenzivní chov ryb se příliš nehodí, a to z důvodu, že soustavu nelze zcela vypustit a efektivně rybí osádku vylovit. Samozřejmě se opět nabízí možnost kombinace plovoucí rybí farmy s využitím fotovoltaických panelů.

Navrhovanou čistírnu odpadních vod by bylo spíše vhodné situovat co nejníže po proudu řeky Bíliny, aby měla možnost čistit vody z celého území lomu tzn. východním směrem.

Co vy na to? Souhlasíte s našimi Vizionáři nebo byste v této části území viděli raději něco jiného.

Pro vaše názory a diskuzi je k dispozici facebooková skupina VIZIONÁŘI MOSTECKA 2021.

Pro ty, kteří se chtějí zapojit do naší diskuze, ale nemohou nebo nemají Facebook, mohou využít odkaz zde: https://forms.gle/zmVQUeQG1zKsG5JX8 


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 11. 08. 2021 7:07