Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Přírodní koupání v Podkrušnohoří

Přírodní koupání v Podkrušnohoří



Vyvěšeno: 25. 8. 2021
Sejmuto:
Evidenční číslo: 38-2021

IMG_9193.jpgPřírodní koupání v Podkrušnohoří

Krušné hory v oblasti Mostecké hnědouhelné pánve získaly ve druhé polovině minulého století nechvalnou pověst. V dnešní době je to jiné. Specialitou Podkrušnohoří jsou zatopené lomy a doly. Ve většině z nich se dá koupat a mají po celé léto dobrou kvalitu vody. Pojďme se podívat, kam se vypravit, pokud se chceme vykoupat v přírodním koupališti s čistou vodou písčitými i travnatými plážemi a s mnoha stánky nabízející občerstvení. Pokud naopak dáváte při koupání přednost klidu a samotě, přinášíme i vám několik tipů.


Nejznámější zatopený lom je Kamencové jezero v Chomutově. Jezero vzniklo zatopením dolů, v nichž se těžil kamenec a síra. Lidskému zdraví je tato voda velmi prospěšná. Složení vody z něj dělá celosvětový unikát. Voda je zde opravdu čistá. Kamencové jezero se kromě unikátního složení vody chlubí, od roku 2018, další raritou – největším plovoucím molem u nás, které měří téměř 100 metrů a bočními rameny tak vytváří několik bazénů.

Dalším zatopeným lomem, ale už uhelným, je Barbora u Jeníkova na Teplicku. I zde je dobrá kvalita vody, především díky velké hloubce jezera. Tu využívají potápěči, kteří se zde učí potápět.

Jezero Milada je zatopený bývalý povrchový hnědouhelný lom nedaleko měst Chabařovice a Ústí nad Labem. Průhlednost vody je několik metrů. V jezeře žije mnoho druhů ryb, hlavně okoun, štika, candát, sumec, plotice a perlín.

Tři zatopené doly kolem města Most

Město Most se může pochlubit třemi zatopenými doly a lomy, které jsou  využívany ke koupání. Největším a nejmladším jezerem je Jezero Most. Vzniklo zatopením těžební lokality Ležáky a zatopená plocha má velikost asi 320 ha a maximální hloubka dosahuje 75 metrů. Rozlohou jde o druhé největší jezero v ČR. Dalším mosteckým jezerem je uměle vytvořené neprůtočné Jezero Matylda. Vodní nádrž vznikla při rekultivaci zatopením bývalého lomu Vrbenský a má rozlohu 38,7 ha a průměrnou hloubku 3,5 až 4 m. Kolem celé plochy vede in-line bruslařská dráha. Nejstarší mostecké jezero Benedikt vzniklo zatopením stejnojmenného doluVodní plocha je rozdělena na dvě části – tu větší s písčitou pláží využívají milovníci koupání, menší je určena rybářům.

Vybetonovaná přírodní koupaliště pod horami

Tradičně kvalitní a taky pěkně studenou vodu mají menší betonová koupaliště pod horami. Jejich rozloha je menší, o to více skýtají dostatek klidu. Patří mezi ně třeba koupaliště ve Vysoké Peci u Jirkova, kam přitéká studená voda z horského Kundratického potoka. Dobré hodnocení kvality vody má také koupaliště v Prunéřově u Kadaně, kam vodu z hor přivádí Prunéřovský potok.

Klid, soukromí a studená voda bez sinic

I taková místa se v Krušných horách dají najít. Idyla je většinou vyvážena tím, že se k nim nedá dojet autem. Leží v nadmořské výšce kolem 800 metrů. Voda je zde studená i v nejparnějším létě a nikdy „nekvete“, neboť sinicím se zde nedaří. Díky rašelině jsou vodní plochy zbarveny do hněda. Pěšky nebo na kole se tak můžete vydat ke Dřevařskému rybníku u Nové Vsi v Horách, Červenému rybníku u Načetína, k Rudolickému rybníku u Rudolic, k Černému rybníku u Blatna, k vodní ploše Bachmaňák a k Volárenskému rybníku u Kalku. Autem si můžete zajet k zajímavému koupacímu biotopu. Jmenuje se Dlouhý rybník a je na hranici u Cínovce. Je asi 30 metrů široký a více než 300 metrů dlouhý. Není zde žádné bahno, jak to bývá u jiných rybníků, přestože se rybník nachází v rašeliništní oblasti.

Čistota přírodních koupališť

Pokud dáváte přednost přírodním koupalištím, mělo by vás zajímat, jak poznáte vodu znečištěnou sinicemi od vody znečištěné řasami.

Některá přírodní koupaliště v Podkrušnohoří sledují kvalitu vody, ty najdete na stránkách: Rekreační vody. Pokud se rozhodnete vykoupat se ve vodách, které nejsou kontrolovány KHS, můžete si udělat tzv. Maršálkův test na přítomnost sinic. Průhlednou láhev naplňte vodou asi 2 cm pod hrdlo a nechte 20 minut odstát. Pokud se vytvořil u hladiny zelený proužek nebo povlak, který vypadá jako zelená krupice nebo sekané jehličí, ale zbytek vody zůstal čirý, jsou ve vodě sinice. Zůstala-li voda zelená, obsahuje řasy. Pomůže také rozhlédnout se po celé vodní ploše, zda není někde viditelný zelený povlak, takzvaného vodního květu sinic. Ten při podrobnějším pohledu tvoří opět zelené částečky připomínající zelenou krupici nebo sekané jehličí a může se díky větru libovolně přemísťovat. Pokud nemáte průhlednou láhev a nejste si jistí, opatrně vejděte do vody po kolena tak, abyste nezvířili usazeniny na dně. Když si přes zelenou vodu neuvidíte na palce u nohou, raději do vody dál nechoďte.

Ať se již rozhodnete pro jakoukoliv variantu koupání v Podkrušnohoří, vždy vás přivítá vodní plocha, která vám zklidní mysl, uleví od stresu a zharmonizuje tělo.

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: archiv ECM

Zdroje:

Maršálkův test vám prozradí, jestli jsou ve vodě řasy či sinice - Ekolist.cz
Rekreační vody (khsusti.cz)
https://www.turisticky-magazin.cz/turistika.php?id_cl=343
https://www.kudyznudy.cz/aktivity/prirodni-koupaliste-dlouhy-rybnik-na-cinovci
https://www.krusnohorci.cz/vylet/805-raselinovy-dlouhy-rybnik-na-cinovci
https://www.e-region.cz/magazin/10072017-leto-v-krusnych-horach-tajne-koupaci-tipy
Kudy z nudy - Jezero Milada – nový rekreační cíl v České republice, Jezero Most chystá na letošní sezónu řadu novinek, Jezero Matylda u Mostu, Rekreačně sportovní areál Benedikt v Mostě


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 25. 08. 2021 7:00