10. února si již tradičně připomínáme Světový den luštěnin – svátek, který je věnován hrachu, fazolím, čočce i jejich dalším příbuzným. Jeho vyhlášení předcházel rok 2016 jako Mezinárodní rok luštěnin. Výhod luštěnin je celá řada a týkají se dokonce nejen lidského těla a zdraví, ale také naší krajiny nebo domácí spíže. Podle odborníků na stravování by proto luštěniny měly být zařazeny do jídelníčku alespoň dvakrát týdně.
Luštěniny jsou jednou z nutričně nejkomplexnějších potravin a moderní výživová doporučení nás směrují k nižší konzumaci živočišných bílkovin a naopak ke zvýšení konzumace těch rostlinných. A právě luštěniny obsahují kvalitní rostlinné bílkoviny, některé vitaminy, vlákninu, minerální látky a řadu biologicky aktivních látek, které chrání před vznikem civilizačních onemocnění.
Výhodou luštěnin je také jejich nízký glykemický index. Nevychýlí nám tolik hladinu cukru v krvi a i delší dobu po konzumaci luštěnin se cítíme být sytí.
Luštěniny jsou i výhodnou plodinou pro pěstování. Mají význam pro ekologické zemědělství - zlepšují úrodnost půdy tím, že váží dusík, jsou tedy využívány jako součást zeleného hnojiva. Produkce 1 kg luštěnin navíc spotřebuje pouze 1 250 litrů vody, což je ve srovnání například s 1 kg hovězího masa desetkrát méně. Mimo to luštěninám nevadí ani méně úrodné či polosuché půdy.
tř. Budovatelů 2830/3, 434 01 Most
Po - Pá: 6:30 - 14:30