Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Digitální demence

Digitální demence



Vyvěšeno: 27. 10. 2021
Sejmuto:
Evidenční číslo: 45-2021

demence.jpgDigitální demence

Televize, počítače, tablety, takzvané chytré telefony. Komunikační elektronika, která se stala naší běžnou každodenní součástí. Zvláště mladí lidé si bez toho všeho už ani život nedokáží představit. Elektronika je přijímána jako náš pomocník, zlepšovatel životů. Jenže přibývá rychle případů, kdy právě tato elektronika udělá z našeho života peklo. Jde o stav, kdy změní život člověka tak, že změní člověka samotného. Digitální demence postihuje stále mladší a mladší generace. Co je vlastně digitální demence a můžeme s tím něco udělat?


Digitální demence je moderní označení pro poruchy v poznávání, pro snížení mentálních schopností způsobených dlouhodobou závislostí na digitálních médiích, pro závady soustředění pozornosti a samostatného myšlení, a také pro postupnou ztrátu každodenních vzorců chování. Je prokázáno, že nadměrné používání mobilů, tabletů, počítačů a televize má přímý vliv na utváření mozku, a to od bohatosti slovníku, přes navazování vztahů, schopnosti empatie až po poruchy pozornosti či poruchy spánku. Používání mobilních technologií dětmi přímo souvisí s nárůstem úzkostí a depresí, a navíc dokonce vede i k úbytku neurologických tras a mozkových schopností.

A jak je to možné?

Lidé už nemají potřebu nic vymýšlet, jednoduše použijí to, co je dostupné na internetu – je to snadnější a rychlejší. Mnoho věcí si zapamatujeme, ale neprožijeme to. Když čteme z digitálních zařízení, tak si zapamatujeme o 30 procent méně z obsahu textu, než když čteme z listinné podoby. Používání Facebooku má podobné účinky, jako užívání heroinu. Jde po stejných drahách v mozku a oslovuje stejné mozkové spoje, takže v konečné fázi se jedná o stejný typ závislosti. Stejně jako u závislosti na drogách se musíme vyrovnávat s abstinenčními příznaky, kvůli našemu online životu, nám jde vše stranou. Průzkumy týkající se závislosti na sociálních sítích se věnovali např. vědci z Michiganské univerzity. Neurovědec Martin Jan Stránský z Yaleovy univerzity vám o závislosti na facebooku vypráví od 18 minuty zde:  https://www.reflex.cz/clanek/prostor-x/99151/neurolog-stransky-cesi-jsou-prohnily-narod-komunisti-musi-vymrit-lidstvo-asi-neprezije-a-muze-za-to-facebook.html?fb_comment_id=2762747283843238_4140411522743467

Lidem zakrňují synapse, které přenáší nervové vzruchy

Lidé, kteří objevují svět prostřednictvím dotykového displeje nebo myši (dotykový displej existuje od roku 1987), získávají podle nejnovějších poznatků neurobiologů mnoho povrchních zkušeností ve srovnání s někým, kdo poznává svět všemi smysly. Důsledkem toho je, že se v mozku aktivuje méně synapsí. Představa, že se narodíme s daným množstvím mozkových buněk, které nám postupně odumírají, není pravdivá. Tvorba nových synapsí v mozku probíhá neustále. Říkáme tomu „neuroplasticita mozku“. Existují nádherné obrázky mozku, kde to vypadá jako ve vesmíru.

A jak začít aktivovat synapse?

Potřebujeme se potkávat, mluvit, interpretovat. To znamená, potřebujeme rozpoznat intonaci hlasu, výraz obličeje, pohyb rukou, těla. Způsob komunikace, na který jsme byli zvyklí od zrodu člověka. Tento způsob komunikace se v digitální civilizaci během posledních 20 let totálně ztratil. Potřebujeme začít pozorovat, co se kolem nás děje. Uvědomit si, co děláme okamžik za okamžikem. Všemi smysly poznávat okolí, nové věci. Potřebujeme prožitek. Prožitek nám přináší zklidnění, uvolnění, nějaký smysl dne a aktivuje naše synapse.

„Když něco vidíte, tak si to zapamatujete. Ale když něco prožijete, tak tomu porozumíte.“ Konfucius

Rada na závěr?

Pokud se pokusíte některé věci sami vymyslet, něco si přečíst v knize, něco si nechat takzvaně projít hlavou, osaháte si různé věci, zkusíte se zaposlouchat do světa kolem sebe, tak by to neuroplasticitu vašeho mozku mohlo zachránit. Úplně nejlepší bude, když výše uvedené zkombinuje s procházkou v přírodě, s pozorováním tady a teď, s vnitřní mantrou, nebo třeba s nějakým druhem autosugesce. Stačí se pokusit nalézt vědomí vlastní duše.

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

MOBILNÍ TELEFONY NÁS PŘIPRAVUJÍ O HUMANITU - Martin Jan Stránský (narodni.cz)
Metodický portál - Články (rvp.cz)
Jiří Kuchař 1. díl: Do tří let by měly být děti bez obrazovky. Do šesti bez videoher. Do devíti bez internetu. A až od dvanácti k němu volný přístup - Svobodné Universum (kupredudominulosti.cz)
Jiří Kuchař 2. díl: Časté užívání digitálních technologií vede k chronické zapomětlivosti, životnímu znechucení a k otupělosti - Svobodné Universum (kupredudominulosti.cz)
Co je mindfulness meditace - bemindful.cz
https://nasregion.cz/zavislost-na-facebooku-se-u-deti-leci-hur-nez-zavislost-na-heroinu-jak-z-toho-ven-89953/
https://cz.sputniknews.com/20190110/facebook-zavislost-nebezpeci-droga-8907242.html
https://zpravy.aktualne.cz/domaci/socialni-site-jsou-jako-heroin-zvysuji-riziko-deprese-zhorsu/r~fdf78e78c87911e79704ac1f6b220ee8/
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/materska-dovolena-zavislost-socialni-site-internet.A190722_093320_domaci_karb


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 27. 10. 2021 8:26