Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Výukové programy v mateřských školách v Kadani

Výukové programy v mateřských školách v Kadani



Vyvěšeno: 27. 10. 2021
Sejmuto:
Evidenční číslo: 46-2021

IMG_20210608_105621.jpgVýukové programy v mateřských školách v Kadani

Ekologické centrum Most pro Krušnohoří uspořádalo cyklus výukových programů pro děti z mateřských škol v Kadani. Výukové programy probíhaly v mateřských školách - O. Havlové, Písnička, Hvězdička, Klásek, Čtyřlístek a Barvička. Lektorky mosteckého ekocentra realizovaly v kadaňských mateřských školách dva typy výukových programů. Celkově se do realizace 12 výukových programů zapojilo 240 dětí.

Program „Jak si žije strom“

V úvodu programu si lektoři s dětmi nejprve povídali a zjišťovali, co vůbec naši nejmenší vědí o stromech – např. Je strom živý, když se nehýbe? Umí dýchat? A jak vlastně pije, když nemá ústa? Má kůži, může se poranit? Děti v průběhu diskuze krásně reagovaly a postupně zjišťovaly nové informace a někteří samy pokládaly lektorům zvídavé otázky. Většina dětí ví, že nám stromy poskytují nejen dřevo, ale také kyslík k dýchání, v létě stín, příjemné prostředí, domov mnoha živočichům apod.

Poté si v rámci pohybové aktivity zkusily růst jako strom od semínka a také se zaposlouchaly do zvuků lesa a pokusily se uhádnout, která zvířátka bydlí ve stromě, na stromě nebo pod stromem. Jaké druhy stromů děti znají, prověřila další aktivita, nechybělo ani procvičení hmatu na různých přírodninách. Na závěr si děti zahrály hru na prořezávání stromů v lese. A v rámci kreativní činnosti si každý nakreslil svůj originální strom.

IMG_20210923_092419.jpgProgram „Hravě s odpady“

V oblíbeném výukovém programu besedovaly lektorky s dětmi o vzniku odpadů a o tom, jak s nimi nakládáme. Opět se u dětí prověřovalo, co vůbec ve svém věku ví o odpadech – např. Z jaké popelnice, když se vysype, jí žížala? A co jí chutná? Poté si lektorky s dětmi zahrály na popeláře, v průběhu této aktivity se opravdu prověřilo, jak děti znají barvy jednotlivých třídících kontejnerů. V programů nechyběla ani pohádka, a to o princezně z plastového království, která hledá recyklované kamarády. Děti si ještě stihly vyčistit rybníček plný různých odpadů a také akrobatické vrhače odpadků, poté již následovala kreativní činnost, při které si děti vyrobily vlastní popelnici z odpadového materiálu.

Děkujeme tímto za perfektní spolupráci s vedením a personálem mateřských školek v Kadani. Těšíme se, že je v budoucnu opět s našimi aktivitami navštívíme.

Ekologické výukové programy byly finančně podpořeny městem Kadaň.


Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: archiv ekocentra


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 27. 10. 2021 11:51