Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Eko-plenkování

Eko-plenkování



Vyvěšeno: 7. 2. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 06-2022

pleny.jpgEko-plenkování

Jste nastávající maminka nebo máte malé miminko? Zajímá vás, jak být šetrná k planetě, a hlavně ke zdraví svého dítěte? Každé malé dítko za své vypolstrované období spotřebuje až 4 000 plenek. Běžná jednorázová plenka se přitom v přírodě rozkládá až 400 let! Na internetu je mnoho informací o eko-plenkách, jak se v nich ale vyznat? Třeba vám v rozhodování pomůže i náš článek.

Kůže představuje největší orgán lidského těla. Pokud tedy můžeme, je dobré chránit děti od škodlivých látek a toxické chemie. Klasické jednorázové plenky jsou plné chemikálii, které dětské tělo vstřebává ve dne v noci. A kromě dětí je tu také životní prostředí, pro které 1 dítě za 2 roky nošení konvenčních plenek vytvoří až tunu odpadu, která skončí na skládkách a ve spalovnách.

Co jsou eko-pleny?

Ekologické pleny jsou vyráběny tak, aby se v přírodě snadno rozložily a nezatěžovaly životní prostředí. Ekologické plenky obsahují nižší množství synteticky vyrobených materiálů než běžné plenky a jejich základem je FSC certifikovaná celulóza pocházející z kontrolovaného způsobu těžby dřeva, v souladu s životním prostředím. Pleny obsahují recyklovatelné materiály a nejsou běleny chlorem. Můžeme je rozlišit na jednorázové, rozložitelné eko-pleny a na textilní.

Jaký je rozdíl oproti klasickým jednorázovým plenkám?

Klasická plenka má několik velkých nevýhod. Jednou z nich je savé jádro z buničiny, které se obvykle vyrábí z celulózy bělené oxidem chloričitým. Během procesu bělení tak mohou vznikat zdraví nebezpečné dioxidy. V malém množství se pak v plenkách může objevit také konzervant tributylcín (TBT), složka toxická pro vodní organismy, imunitní i reprodukční systém. Kromě toho běžní výrobci do plenky přibalují také plastové materiály jako je propustný polypropylen a nepropustný polyethylen. Plenka tak sice neprosákne na oblečení, díky sníženému přísunu vzduchu se ale děťátku může zapařit pokožka a měnit své pH. Ve vzniklém pařeništi se pak daří bakteriím a plísním, vznikají opruzeniny a nejrůznější dermatitidy. Nízká prodyšnost plenky může být příčinou vyšší teploty šourku u chlapečků, která by mohla přispívat k mužské neplodnosti a u holčiček byl zaznamenán vyšší výskyt zánětu močových cest. Většina konvenčních jednorázových plenek k tomu všemu obsahuje také zbytečná barviva a parfemace, které mohou být alergenní a dráždit dětskou pokožku. Více informací: https://www.econea.cz/blog/2-rizika-beznych-plenek-ktera-z-obalu-nevyctete/

Dalším velkým problémem je, že klasické plenky velmi zatěžují planetu z hlediska odpadů. Každé malé dítě za své plenkové období spotřebuje až 4 000 plenek. Běžná jednorázová plenka se přitom v přírodě rozkládá až 400 let! 

Více informací o porovnání klasických x látkových plenkách se dozvíte zde: https://www.econea.cz/blog/navrat-latkovych-plen-vyplati-se-velke-plenkove-srovnani/

Jak vybrat látkové pleny?

  1. Kolik chci za plenky utratit?

Ujasněte si, jaký máte na látkové pleny rozpočet. Mějte přitom na paměti, že ačkoli je pořizovací cena vyšší, jde o investici. V porovnání s klasickými jednorázovými plenkami ušetříte za celé přebalovací období miminka tisíce korun.

  1. Jak často budu prát a kolik času zabere sušení?

Budete chtít prát denně, obden nebo jednou za tři dny? Máte-li doma sušičku, plenky budou suché už pár hodin po vyprání. Bez ní ale sušení savých vrstev zabere minimálně celý den. Pokud bydlíte ve vlhkém domě, může to trvat i déle. V mezičase tedy budete muset mít zásobu náhradních plen. Podle toho vypočítejte, kolik kusů potřebujete koupit. Musí jich být dostatek, abyste měli do čeho balit, zatímco se ty špinavé perou a suší.

  1. Chci (si) ušetřit práci?

Je vaší prioritou co největší jednoduchost přebalování? Bude miminko často hlídat děda, který by si u novorozeneckého skladu zauzloval prsty? Nebo vás naopak skládačky baví a těšíte se z variability a kombinování?

  1. Jaké materiály upřednostňuji?

Svrchní kalhotky se dnes vyrábí z různých materiálů, od vlny, PUL (polyester s polyuretanovým zátěrem) až po flís. Také vkládací pleny můžete vybírat z bavlny, BIO bavlny, flísu, bambusu či konopí.

Jak používat látkové pleny

Když někomu řeknete, že používáte textilní plenky, tak si jistě představí opravdu mnoho čtvercových plen, jak tomu bylo za bývalého režimu. Toho se opravdu nebojte, doba velice pokročila a textilní plenky jsou dneska skutečně na jiné úrovni.

Co výrobce, to jiný materiál a technologie.  Ať už si vyberete jakýkoliv druh plenky, vždy je lepší si koupit jednu od různé značky, abyste zjistili, co vašemu miminku bude sedět. Více informací se můžete dočíst zde: https://www.plenkomanie.cz/Druhy-latkovych-plen-a6_2.htm, https://www.plenkomanie.cz/Druhy-separacnich-plen-b2653.htm

Jednorázové eko-plenky     

Říkáte si, že textilní plenky nejsou nic pro vás, že chcete jednorázové plenky, ale šetrné ke zdraví vašeho miminka? I takové plenky jsou na trhu (např. Mummi Baby, Babylove öko, Moltex, Kolorky, Naty, …). Jednorázové ekologické pleny jsou vyrobeny z rozložitelných a kompostovatelných materiálů, neobsahují žádné škodlivé chemické látky a dětská kůže pod nimi dýchá.

Jednorázové ekologické pleny využijete od narození až do odplenkování nebo jen v situacích, kde je oproti látkovým plenám jednodušší použít jednorázové ekologické pleny. Třeba v případě, kdy není možnost přepravovat, skladovat nebo prát látkové pleny (např. v porodnici, u lékaře nebo při cestování). Ekologické varianty v péče o děti stojí o něco víc, ale rozdíl, jaký udělají ve zdraví dětí i planety, je nevyčíslitelný.

Moje zkušenost

Během svého těhotenství jsem viděla hodně videí a přečetla opravdu hodně stránek ohledně eko-plenkování. Ale jaké plenky si vybrat? Kolik jich budu potřebovat? Jaká bude cena? Budu chtít mít jen látkové plenky nebo i jednorázové? Jak je budu udržovat? Na tohle všechno jsem musela najít odpověď, a nebylo to vůbec jednoduché.  Po delším studování jsem si srovnala v hlavě, že budu používat doma textilní plenky a venku ekologické jednorázové. V rozhodování hrála roli také moje omezená možnost přirozeného sušení, a tedy nutnost použití sušičky. Nezanedbatelné bylo také to, aby byly jednoduché pro nasazování. Musí to přeci zvládnout i tatínek!

Vybrala jsem si ten nejlehčí systém, a to je systém AIO (vše v jednom) – viz obrázek. Máte plenku, do které dáte savé jádro (na pohlcení tekutin) a na to můžete ještě dát jednorázový separační bambusový ubrousek, který zachytí ty nejhorší tuhé části, které vyhodíte rovnou do koše.

Zdroj: https://latkovepleny.cz/pleny-snap-in-one-sio-neboli-all-in-two-ai2/

Kolik jsem si toho pořídila?

Měla jsem tedy 7 kalhotek a do toho 17 vkládacích plenek (značka Anavy prodává ke kalhotkám dvě vkládací plenky) a na ven jsem měla eko – jednorázové plenky. Textilní plenky jsem prala jednou za tři dny. Celá investice do látkových plen byla necelé 4 tisíce korun. Skvělé na textilních plenkách je ta udržitelnost, např. využití na druhé dítě nebo možnost prodeje. Počáteční investice se může zdát velká, ale vrátí se vám jak finančně, tak v ochraně zdraví vašeho dítěte.

Ing. Hana Matějková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

https://www.econea.cz/blog/pruvodce-latkovymi-plenami-jak-je-vybrat-skladat-a-prat/
https://www.plenkomanie.cz


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 7. 02. 2022 11:25