Kvalita ovzduší

Děčín
Doksany
Chomutov
Krupka
Lom
Litoměřice
Měděnec
Most
Rudolice v Horách
Sněžník
Štětí
Teplice
Tušimice
Ústí n.L.-Všebořická (hot spot)
Ústí n.L.-Kočkov
Ústí n.L.-město
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Zimní výlety po Krušnohoří

Zimní výlety po Krušnohoří



Vyvěšeno: 28. 2. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 10-2022

SKI.jpgZimní výlety po Krušnohoří

Patříte do skupiny milovníků zimního sportu, kteří se snad s lyžemi i narodili, nebo naopak trávíte na sněhu pouze několik zimních dnů v roce? Loňská koronavirová uzávěra lyžařských vleků a lanovek lidem ukázala, že na horách se lze pohybovat i bez vleků a technického sněhu. Mnoho lidí si koupili běžky nebo skialpinistické lyže. Někteří si přikoupili sáňky a boby nebo zkusili sněžnice. A kam se vypravit na zimní výlety v Krušných horách?

Krásnou přírodou mezi lesy a pláněmi vede přes celé Krušné hory běžecká Krušnohorská magistrála. Měří 242 km a v celém jejím průběhu se na ní napojuje řada stezek a značených turistických cest pro milovníky bílé stopy. Krušnohorská magistrála je jednou z nejhezčích dlouhých tratí v České republice. Spojuje Boží Dar s Děčínem a vede přibližně podél hranice s Německem. Od hlavní trasy pak ještě vede mnoho další cest, takže vzniká celá síť možností, kam vyrazit. Cesty vedou obvykle po hlavním hřebenu hor, jsou skvěle upraveny a jízda po nich je krásným zážitkem. K běžeckým tratím vás dovezou autobusy i vlaky. Během zimy jsou vypravovány vlaky z Mostu na Moldavu a autobusy z Jirkova, Chomutova, Kadaně, Litvínova, Teplic i Ústí nad Labem. Více se o spojích dozvíte zde: Vyrazte s DÚK na běžky nebo na sjezdovku: Doprava: Ústecký kraj (kr-ustecky.cz).

Krušnohorská bílá stopa

Ve východní části Krušnohorské magistrály vznikl v zimě 2007–2008 projekt Krušnohorská bílá stopa, v rámci, kterého bylo propojeno lyžařskou stopou šest hlavních lyžařských středisek východní oblasti Krušnohorské magistrály. Tyto stopy vedou ze středisek Lesná na pomezí Mostecka a Chomutovska přes Klíny, Dlouhou Louku, Bouřňák, Fojtovice až k Telnici. Šesti střediskům, která jsou provozována občanskými sdruženími, se tak podařilo propojit hřebeny Krušných hor běžeckými tratěmi o celkové délce zhruba 350 km. Trasy navazují i na stopy v sousedním Sasku, kam se dá jednoduše přejet na lyžích. Nejznámějšími německými areály jsou Altenberg (dostupné z Cínovce), Holzhau (dostupné z Moldavy, Dlouhé Louky či Českého Jiřetína) nebo Seiffen (dostupný z Klínů). Užitečnou pomůckou před výletem je mapa aktuálně upravených běžeckých tratí v západní i východní části Krušných hor: SKIMAPA - a víte kam na běžky. Před výletem je dobré podívat se i na webkamery zimních středisek - RACAMERA Webcams. Kam vyrazit a jaké jsou podmínky vám rádi zodpoví ostatní běžkaři zde: Krušné hory – běžky, běžecké tratě | Kam za sněhem (kamzasnehem.cz).

Skialpinismus v Krušných horách

Krušné hory jsou svým profilem i osobitou krásou také rájem pro skitouring. Skialpinismus je zimní radovánka, která se loňskou zimu stala opět populární. Lidé vyměnili lyžařské vleky a lanovky za tulení pásy a objevili skutečný klid hor. A co to skialpinismus je? Skialpinismus je pohyb na lyžích ve volném horském terénu. Mezi hlavní skialpinistické vybavení patří lyže s vázáním, u něhož lze uvolnit patu k snadnému stoupání, tulení pásy, které se lepí na skluznici a jsou nezbytnou protiskluzovou oporou, speciální boty nastavitelné na sjezd i chůzi, a teleskopické hole. Pohyb do kopce je díky protiskluzovým stoupacím pásům mnohem snazší než na běžkách. Jízda z kopce je podobná jako na sjezdových lyžích. Terén, který sjedete na sjezdových lyžích, sjedete i na skialpinistických lyžích. A kde si mohu vyzkoušet tento zimní sport? Například nad Chomutovem se pravidelně každou středu večer a v sobotu přes celý den pořádá „turistika na lyžích" pro veřejnost. Zažít zde můžete pohádkovou atmosféru i velmi drsné podmínky. Při sněhové nadílce procházíte lesy nad Chomutovem od Lesné až po Kálek. Všechny akce jsou pod vedením zkušeného instruktora skialpinismu, který vás zasvětí do tajů tohoto sportu. Veškeré vybavení máte k dispozici z půjčovny. Aktuální informace naleznete zde: Skitouring 2022 | SKIALP centrum Chomutov (naskialpy.cz). Dalším oblíbeným místem pro příznivce skitouringu je areál Skialp nad Hrobem. Nabízí osm skialpových tras různých náročností i délek. Šest z nich vede na vrchol Bouřňák, další dvě k vrcholu Pramenáč. Aktuální informace o vyznačených a zmapovaných trasách naleznete na webu Klasifikace tratí | Skialp nad Hrobem.

Sáňkování a bobování

Sáňkování a bobování je pro někoho hezká vzpomínka na dětství, pro jiné skvělá zábava na sněhu. V Krušných horách je mnoho příležitostí na bobování i sáňkování. Kopečků kolem Krušnohorské magistrály se najde dost. Jen je potřeba si dát pozor na běžecké stopy. Při štědré sněhové nadílce lze vyjet autobusovou dopravou do hor a zkusit sjíždět do údolí po zasněžených zpevněných cestách. Velmi pěkná je cesta z Křimova do Bezručova údolí, kde se nejen svezete, ale zároveň se projdete kolem Křimovské přehrady. Speciální sáňkařskou dráhu najdete i nad Litvínovem. Skiareál Klíny u Litvínova má 600 metrů dlouhou sáňkařskou dráhu. Její využití je bezplatné a potřebujete mít pouze vlastní saně. Jedná se o přírodní cestu vedoucí lesem, která začíná u bývalé restaurace Sport.

Procházky na sněžnicích

Kdo rád chodí na pěší procházky lze doporučit při sněhové nadílce chůzi s využitím sněžnic. Krušné hory jsou naprosto ideální pro tento druh turistiky. Zasněžené pláně a lesy přímo vybízejí k procházkám. Výhodou pohybu na sněžnicích je, že se v zimě dostanete na místa, kam se jinak není možné dostat. Můžete si tak užít naprostého klidu a krásné přírody v lese, aniž byste se propadávali po kolena do sněhu. Sněžnice jsou dopravní prostředek prověřený staletími a většina milovníků přírody, kteří je vyzkouší, jim zůstávají věrní. Pro představu, jak vypadají dnešní sněžnice se podívejte zde.

Příroda kolem Krušnohorské magistrály je drsná a zároveň malebná. Krušné hory již delší čas nepatří k pohořím zničeným kvůli k přírodě nešetrnému průmyslu a těžbě v podhůří. Zdejší zimy mají zatím dostatek sněhu a každý kdo má rád zimu, si v Krušnohoří najde způsob, jak strávit den na horách, na přírodním sněhu.

Iveta Mrkáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

Kudy z nudy - Projeďte se po některé z běžkařských magistrál
Kam na běžky v ČR? Kde najdete ty nejlepší běžkařské tratě u nás? - JenProCestovatele
Tipy na nejoblíbenější skialpové túry v ČR | Rock Point: Outdoor Expert
Skialpinismus nad Hrobem, Mikulov (krusnohorci.cz)
Nahoru po svých, dolů na lyžích aneb Skialpinismus zažívá renesanci (msn.com)
Skitouring 2022 | SKIALP centrum Chomutov (naskialpy.cz)
Kudy z nudy - Přírodní sáňkařská dráha u Skiareálu Klíny
Kudy z nudy - Sáňkování a snowtubing ve městech i na horách: nejlepší tipy
Po stopách Yettiho - aneb na sněžnicích tam a zpátky, Boží Dar (krusnohorci.cz)


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 28. 02. 2022 6:48